Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ S-a aprins Focul Haric:…

FOTO S-a aprins Focul Haric: fotografii de la ceremonia de la Ierusalim

Foto: Reuters

Mii de creștini și pelerini au participat sâmbătă, 4 mai, la Ceremonia de coborâre a Focului Sfânt, care a avut loc la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, scrie BBC. După mai multe ore de așteptare, patriarhul grec-ortodox a ieșit din mica capelă care adăpostește Sfântul Mormânt cu o lumânare aprinsă, un act considerat un miracol anual înainte de duminica Paștelui ortodox.

Toți cei adunați în biserică, precum și credincioșii care așteptau pe străzile din jur, și-au aprins apoi lumânările de la flacără.

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: EPA

Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi întâmpinată la Chișinău în seara zilei de sâmbătă, între orele 19:00 – 20:00.

Mitropolia Moldovei va împărți Sfânta Lumină în scuarul catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului”, în timp ce Mitropolia Basarabiei a anunțat că va împărți Focul Haric la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” de pe strada 31 August 1989, Nr. 161.

Lumina Sfântă sau focul haric, este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Ulterior, lumina este împărțită tuturor credincioșilor creștini ortodocși, inclusiv celor din R. Moldova. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106.