Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Când va fi întâmpinată la…

Când va fi întâmpinată la Chișinău Sfânta Lumină de la Ierusalim: detalii de la Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei

Foto: mitropolia.md

Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi întâmpinată în seara zilei de sâmbătă, între orele 19:00 – 20:00, anunță Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Astfel, toți creștinii ortodocși sunt așteptați în această seară în scuarul catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului”.

„În seara zilei de sâmbătă, 4 mai, între orele 19.00 – 20.00, Sfânta Lumină va fi întâmpinată în scuarul catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chişinău, de unde va fi împărţită preoţilor şi credincioşilor”, se arată în comunicatul emis de Mitropolie.

Ulterior, în Noaptea de Înviere, Sfânta Lumină va ajunge în toate Parohiile și Mănăstirile din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Pe de altă parte, Mitropolia Basarabiei a anunțat că în acest an slujba de Înviere se va săvârși la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Ștefan cel Mare și Sfânt, din Chișinău. Înainte de slujbă, Mitropolitul Petru al Basarabiei, alături de o delegație a Centrului Eparhial Chișinău, va participa la procesiunea de primire a Sfintei Lumini, care va avea loc la Aeroportul Internațional Chișinău, în jurul orei 20:00.

Ulterior, delegația condusă de Înaltpreasfințitul Petru se va îndrepta spre Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” de pe strada 31 August 1989, Nr. 161, și o va împărți preoților din fiecare protopopiat și parohie a Mitropoliei Basarabiei, enoriașilor și oficialilor prezenți la procesiune.

„Lumina Sfântă va ajunge la credincioșii din Republica Moldova cu o cursă avia specială, pusă la dispoziție de Patriarhia Română. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită”, precizează Mitropolia Basarabiei .

Mitropolia Moldovei a anunțat pe 10 aprilie organizarea unui pelerinaj în Țara Sfântă în Săptămâna Patimilor (29 aprilie – 4 mai 2024), pentru a prelua Focul Haric. Pentru întreg procesul, pelerinii au scos din buzunar o sumă de 1 350 de euro, conform unui răspuns oferit ZdG.

În 2024 Paștele Ortodox este sărbătorit în duminica de 5 mai, iar Paștele Blajinilor este marcat la o săptămână după sărbătoarea Învierii.