Expert, despre proiectul „Bugetul Plus”: „Vedem multiple riscuri de utilizare irațională și politizată a resurselor”

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a identificat o serie de deficiențe legate de procesul de aprobare și de conținutul proiectului „Bugetul Plus”, care au generat reacții critice din partea societății civile.
Printre principalele probleme semnalate se numără: nerespectarea principiilor de transparență în procesul decizional; incoerența unor măsuri bugetare cu filozofia și obiectivele asumate în Planul de creștere economică; riscurile privind limitarea autonomiei locale; posibile derapaje către practici de clientelism politic în alocarea fondurilor.
Cei de la „Expert-Grup” au prezentat în cadrul unei conferințe de presă Nota de poziție privind proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 („Bugetul Plus”) și implementarea Planului de creștere economică a R.Moldova.
„Modul în care a fost aprobat proiectul, precum și prevederile lui, au provocat reacții critice în societate sub mai multe aspecte: nerespectarea rigorilor de transparență în procesul decizional la promovarea proiectului, incoerența unor măsuri prevăzute cu filozofia Planului de creștere economică pentru Republica Moldova, limitarea autonomiei locale și crearea premiselor pentru clientelism politic”, a punctat Marina Soloviova, directoare de program „Politici economice” în cadrul centrului analitic și autoarea notei de poziție.
Pe lângă critica adusă proiectului de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2025 („Bugetul Plus”), nota de poziție propune o serie de recomandări pentru asigurarea transparenței în procesul bugetar, alinierea măsurilor propuse cu obiectivele Planului de creștere economică, asigurarea autonomiei locale, pluralismului și participării tuturor părților implicate și evitarea utilizării sprijinului financiar din partea UE destinat implementării Planului de creștere economică pentru Republica Moldova pe proiecte neproductive, cu caracter populist.
„Noi din start am accentuat importanța strategică a Planului de creștere a Moldovei oferit cu generozitate de către Uniunea Europeană, însă pentru a avea impact real asupra accelerării dezvoltării economice a țării aceste resurse trebuie alocate în baza principiilor de bună guvernanță (transparență, consultări publice, depolitizarea fluxurilor financiare și lipsa conflictelor de interese).
Guvernarea nu trebuie să uite și de faptul că resursele UE trebuie investite în activități care generează valoare adăugată, pentru a crește capacitatea economiei naționale de a întoarce în timp aceste împrumuturi. Programul „Buget Plus” nu se încadrează în aceste principii. Noi vedem multiple riscuri de utilizare irațională și politizată a acestor resurse, ceea ce este, desigur, inacceptabil. Vom continua să monitorizîm cu atenție și modul în care guvernarea va gestiona banii din Planul de creștere a Moldovei”, a remarcat Adrian Lupușor, directorul executiv, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.
Astfel, prin nota de poziție lansată astăzi, „Expert-Grup” reiterează importanța consolidării unui cadru bugetar transparent, participativ și orientat spre tranziția către un model economic bazat pe valoare adăugată înaltă, potrivit unui comunicat al centrului.