Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Elveția va organiza un referendum…

Elveția va organiza un referendum pentru eliminarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Un grup de activiști din Elveția a inițiat un referendum privind renunțarea la sancțiunile economice împotriva Rusiei și eliminarea oricăror restricții privind comerțul cu China, scrie Financial Times.

Cel mai mare partid din țară, Partidul Popular Elvețian, a lansat o inițiativă pentru a păstra neutralitatea Elveției. Compania își asumă modificări ale constituției statului, respectiv interdicția de a adera la orice alianțe militare, precum și interdicția de a introduce sau aderă la un regim de sancțiuni obligatorii. O excepție este avută în vedere numai dacă Consiliul de Securitate al ONU oferă un mandat adecvat.

Activiștii au predat o petiție cu 130 de mii de semnături oficialilor guvernamentali din Berna, dar încă nu a fost stabilită o dată pentru plebiscit.

Fostul deputat elvețian Walter Wobmann și unul dintre co-sponsorii inițiativei a declarat pentru ziarul Blick că neutralitatea perpetuă este un model care permite Elveției să rămână în pace.

„Datorită acestui model, am fost eliberați de război de mai bine de 200 de ani. Neutralitatea, care funcționează doar ocazional, este inacceptabilă”, a spus el. La rândul său, Partidul Popular Elvețian a condamnat încercările deliberate de a submina neutralitatea statului. „Dacă toate statele s-ar comporta ca Elveția, nu ar exista război”, au declarat reprezentanții partidului.