„E până la 12 programul la primărie astăzi”. Ziua de lucru, scurtată cu 5 ore la Primăria Chișinău

O solicitare de informații transmisă de Ziarul de Gardă în adresa Primăriei Municipiului Chișinău, vineri, 25 aprilie, ora 11:55, va fi înregistrată abia peste patru zile – marți, 29 aprilie 2025, pentru că… e zi scurtă.
„E până la 12 programul la primărie astăzi”, iar „programul de înregistrare a petițiilor/solicitărilor a funcționat până la 11:45”, ne-a comunicat Vasile Chirilescu, specialist principal pentru relaţia cu mass-media în cadrul Primăriei Municipiului Chișinău.
Vineri, 25 aprilie 2025, ora 11:55, în procesul de documentare a unui subiect de interes public, Ziarul de Gardă a transmis prin email o solicitare de informații către Primăria Municipiului Chișinău.
35 de minute mai târziu, telefonat de reportera ZdG pentru a confirma recepționarea emailului, Vasile Chirilescu ne-a comunicat că „e până la 12 programul la primărie astăzi”, adăugând că această prevedere este „conform Codului Muncii”.
Ulterior, Chirilescu ne-a transmis un mesaj prin care ne anunță că solicitarea de informații va fi înregsitrată abia marți, 29 aprilie 2025, întrucât astăzi, 25 aprilie, este zi scurtă.
„Solicitarea va fi înregistrată marți conform legii a doua zi după ziua de odihnă. Pentru ca programul de înregistrare a petițiilor/solicitărilor a funcționat până la 11:45. Astăzi este zi prescurtată conform contractului colectiv de muncă”, ne-a comunicat Vasile Chirilescu.

I-am solicitat lui Vasile Chirilescu să ne transmită fie citat, cu indicarea numărului articolului sau punctului din Contractul Colectiv de Muncă, fie o fotografie a actului care stipulează că astăzi, vineri, 25 aprilie 2025, zi care NU este înainte de sărbătoare.
Contractul Colectiv de Muncă transmis de Vasile Chirilescu este întocmit pentru anii 2018-2022, însă, conformlui, există un punct potrivit căruia acesta este prelungit până la negocierea unui alt contract.
Conform actului transmis, „durata muncii zilnice în ajunul zilelor de sărbătoare nelucrătoare – Paște, Paștele Blajinilor, Nașterea lui Isus Hristos și Hramul Chișinăului se reduce cu patru ore”.


Potrivit Tatianei Macovei, doctor în drept, conferențiar universitar, scurtarea cu cinci ore a zilei de muncă reprezintă o reducere semnificativă. Macovei spune însă că o astfel de măsură poate fi legală dacă ea este stipulată în prevederile actelor normative interne ale autorității publice. Totuși, adaugă Tatiana Macovei, ziua de vineri, 25 aprilie, nu reprezintă ajunul unei zile de sărbătoare, pentru a putea fi aplicată reducerea zilei de lucru.
„Potrivit Codului Muncii, în ajunul zilelor de sărbătoare nelucrătoare, programul de muncă se reduce cu minim o oră, însă ziua de 25 aprilie 2025 nu poate fi catalogată drept zi în ajunul zilei de sărbătoare Paștele Blajinilor, deoarece avem o zi de sâmbătă, 26 aprilie 2025, care face imposibilă aplicarea garanției din articolul 102.
Totuși, în ipoteza în care, la nivel de primărie, este adoptat Contractul Colectiv de muncă sau un regulamentul intern în care sunt prevăzute situații în care se reduce ziua de muncă, cum ar fi în cazul abordat, astăzi 25 aprilie, chiar dacă nu este o zi ce precedă ziua de sărbătoare nelucrătoare, Paștele Blajinilor, în acest caz, vor avea prioritatea prevederile actelor normative interne ale autorității publice”, explică pentru ZdG Tatiana Macovei, doctor în drept, conferențiar universitar.