Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   DW: Cum recrutează Rusia femei…

DW: Cum recrutează Rusia femei pentru front

Sursa foto: AFP

Rusia caută în mod constant noi soldați pentru războiul său din Ucraina. Mai nou, rușii recrutează femei pentru front. Munca de convingere se duce cu materiale video, pe internet, dar și în închisori, notează Deutsche Welle.

Cu bască în culori de camuflaj, un kalașnikov în mână și vorbind cu voce optimistă – așa se prezintă „Valkiria” pe o platformă de internet rusă. Filmarea în care apare tânăra femeie soldat ar fi fost realizată în „zona de operațiuni militare speciale”, așa cum este cunoscut în Rusia spațiul de război din Ucraina.

„Valkiria” se numește de fapt Natalia. Ea provine din Munții Urali și, ca toată lumea din „zona de operațiuni militare speciale”, a adoptat un nume de luptă. Alături de ea stă „Demonul”, alias Iulia din Donețk. „Demon este un termen care îi definește starea de spirit”, glumește „Valkyrie” despre camarada ei. „Ea este sârguincioasă și nu contează că este fată!”. „Demonul”, care poartă vestă antiglonț, dă din cap aprobator.

Sume frumuşele și alte beneficii pentru mersul la război

Filmarea cu cele două femei a apărut pe internet în urmă cu câteva săptămâni și de atunci a fost accesată de mii de ori. În interviul, care este însoțit de imagini de la un exercițiu de tragere, tinerele subliniază, între altele, cât de important este pentru ele să servească cu arma. Cele două se pare că fac parte din batalionul „Bors”. Acesta, potrivit presei ruse, reprezintă o așa-numită unitate de luptă voluntară în cadrul Ministerului rus al Apărării.

În prezent, „Bors” recrutează personal pe o mare platformă de socializare rusă. La mare căutare sunt mai ales piloți de drone și lunetiști, dar și medici și șoferi. Contractul oferit celor interesați ar avea o durată de șase luni și ar include beneficii sociale. Salariu lunar ar fi de 220 000 de ruble – echivalentul a puțin sub 2300 de euro. Sunt mulți bani după standardele rusești. Anunțul este formulat într-un mod neutru din punct de vedere al genului.

În același timp, un alt cont numit „Kampffreundin” se adresează în mod explicit femeilor. Acestora li se oferă contracte cu exact aceleași condiții ca la „Bors” – aceeași durată, același salariu. Aici, armata caută femei lunetist și pilot de drone. Coincidență? În înregistrarea sa, „demonul” Julia de la „Bors” explică faptul că în prezent este antrenată ca lunetist și învață să opereze o dronă. „Valkiria” Natalia lucrează ca antrenor de paramedici.

„Armata fermecată”

Cele două femei nu sunt cazuri izolate. În luna martie a acestui an, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat cu mândrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, că aproximativ 44.500 de femei servesc în prezent în armată. Potrivit lui, 1100 dintre ele participă direct la „operațiuni militare speciale” în Ucraina, iar una din trei a fost decorată de stat. Alte 1300 de femei studiază în colegii militare. Șoigu le-a descris ca fiind o „armată încântătoare”. Anul trecut, 128 de femei soldat din această „armată încântătoare” au fost decorate pentru realizările lor speciale, dintre care 24 pentru participarea lor la operațiuni de luptă pe front.

Potrivit agenției ruse de presă Ria Novosti, femeile activează în toate ramurile forțelor armate ruse și îndeplinesc în total 150 de profesii.

De la închisoare direct la război

Însă Șoigu trece sub tăcere faptul că recrutate sunt tot mai des pușcăriașe, afirmă, într-un interviu acordat Deutsche Welle, activista pentru drepturile omului Olga Romanova, care trăiește la Berlin. ONG-ul ei „Rusia după gratii” ajută deținuții, inclusiv prin acordarea de asistență juridică. Romanova are relații bune în Rusia.

Potrivit organizației, primele 50 de femei încarcerate au fost recrutate în urmă cu exact un an, într-o închisoare din orașul ucrainean Lugansk, anexat de Rusia. Ulterior, mai multe femei din închisorile din Rusia au fost recrutate pentru front, relatează Romanova. Acum sunt cu miile.

„Victime ale propagandei”

Spre deosebire de Șoigu, ea nu le numește pe femei o „armată fermecătoare”, ci mai degrabă „victime ale propagandei”. Pe de o parte, spune Romanova, acestei femei au motive morale. Iar pe de altă parte sunt atrase de bani. În plus, pedepsele lor ar urma să fie anulate după întoarcerea din război. De asemenea, potrivit  Romanovei, recrutați pentru front au fost și mulți prizonieri de sex masculin. Spre deosebire de bărbați, care au tendința de a gândi mai pragmatic, multe femei sunt ferm convinse că, luptând, își ajută țara de origine într-un moment dificil.

„Pentru ele aceasta este o șansă de a-și relua viața de la început și de a se întoarce într-o bună zi la familiile lor, ca persoane mai bune și ca eroine cu bani în buzunar”.

Romanova nu are niciun contact personal cu femeile din închisori care se oferă în mod voluntar să meargă pe front. Ea presupune că cele mai multe dintre ele fie și-au urmat soții pe front, fie provin „din organele puterii de stat”, în primul rând din poliție. „Aceste femei sunt convinse că l-au prins pe Dumnezeu de un picior”, presupune activista.

Egalitate în sens negativ

Întrebată ce transmite recrutarea insistentă a femeilor despre starea forțelor armate ruse, Romanova afirmă cu ironie.

„Dacă nu aș cunoaște condițiile din închisorile rusești sau de pe front, aș vorbi despre egalitatea între bărbați și femei. Însă e limpede că aceste femei sunt folosite pe post de carne de tun. Și, din acest punct de vedere, ele chiar că sunt egale cu bărbații”.

Romanova nu și-a pierdut speranța că multe femei vor decide împotriva războiului și că vor renunța la „iubirea de patrie prost înțeleasă”.