Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dorin Recean vine cu o…

Dorin Recean vine cu o replică, după ce a fost criticat pentru că a nominalizat magistratele care au anulat dispoziția CSE privind excluderea candidaților Șansă de la alegeri

Premierul Dorin Recean a explicat că CSE a exclus din cursa electorală candidații Șansă pentru ca aceștia să nu câștige alegerile prin cumpărarea voturilor și, ulterior, să nu dezbine astfel, la nivel regional, societatea. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8. Totodată, prim-ministrul a venit cu o replică după ce a fost criticat pentru declarațiile făcute în raport cu decizia Curții de Apel Chișinău de anulare a dispoziției Comisie pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la eliminarea din cursa electorală a candidaților Șansă.

Dorin Recean a subliniat în cadrul emisiunii că „nu trebuie să punem accentul pe alegeri, ci pe securitatea statului”.

„Avem un grup criminal care direct cumpără voturile. Același grup a încercat anterior să destabilizeze țara. Acum ei au încercat să atace instituția democratică, să cumpere voturi ș,i la nivel reginal, să dezbine societatea. Este datoria Guvernării de a elimina asemenea posibilități. Asta noi am și făcut, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale. (…) Nu trebuie să punem accentul pe alegeri, ci pe securitatea statului. Ceea ce a făcut Comisia pentru Situații Excepționale este să asigure securitatea statului”, a afirmat premierul.

Totodată, acesta a venit și cu un răspuns față de criticile din partea Consiliul Superior al Magistraturii și Asociației Judecătorilor din R. Moldova, care au declarat că dezaprobă declarațiile prim-ministrului, de la începutul ședinței Guvernului, privind decizia Curții de Apel Chișinău de a anula dispoziția CSE prin care candidații partidului Șansă au fost excluși din cursa electorală și nominalizarea celor trei magistrate care au luat hotărârea.

„Eu aș dori ca Asociația (n.r. Asociația Judecătorilor din R. Moldova) să discute unele probleme din domeniul justiției. De exemplu, cu toții am văzut cum judecătorul a dat o sentință blândă pentru șoferul beat care a ucis un copil. (…) Nu am văzut ca Asociația să se adune atunci și să spună că nu acceptă așa ceva și că trebuie să lucreze cu judecătorii. (…) Când judecătorii au fost prinși în flagrant cu sute de mii, la fel, nu am văzut să se adune Asociația”, a declarat Dorin Recean.

Guvernul a anunțat că va ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia de marți, 12 decembrie, a Curții de Apel Chișinău de anulare a dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) prin care a fost anulată înregistrarea la alegeri a candidaților partidului Șansă.

„Guvernul își menține poziția: atacăm constatarea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție.  Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate“, a comentat pentru presă purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. 

Tătădată, Dorin Recean a solicitat miniștrilor miercuri, 13 decembrie, „să rețină trei nume”, cele ale magistratelor care au făcut parte din completul de judecată care a anulat decizia CSE prin care „s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din R. Moldova”.Publicitate

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a afirmat Recean.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat al instituției, este îngrijorat de faptul că premierul Dorin Recean, la începutul ședinței Guvernului, a dat citire numelor judecătorilor care făceau parte din completul de judecători care au pronunțat Hotărârea Curții de Apel Chișinău, declarând că aceste persoane ar fi pus în primejdie securitatea și siguranța țării, dar și că au ignorat probele prezentate de o parte în proces.

„Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanţa judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii”, se arată în comunicatul CSM.

Anterior și Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJM) a publicat o declarație prin care a catalogat declarațiile prim-ministrului drept „o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”.

„Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, a reacționat AJM.