Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Donații oferite Centrului Național de…

Donații oferite Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească de către Organizația Internațională pentru Migrație 

Două ambulanțe noi, 45 de pulsoximetre, 22 de electrocardiografe și 315 lanterne frontale au fost donate Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), informează Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Evenimentul de donație a avut loc joi, 13 aprilie.

Autosanitarele și echipamentele au fost procurate de Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în R.a Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii, în cadrul proiectului „Asistența umanitară în Ucraina și țările vecine”.

Potrivit Ministerului, ambulanțele sunt dotate cu dispozitive necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență – evaluarea stării pacienților, stabilizarea, monitorizarea la locul solicitării, dar și în timpul transportării la instituțiile medicale spitalicești. Autosanitara de tip C a fost repartizată echipei de terapie intensivă mobilă a substației de asistență medicală urgentă (SAMU) din sectorul Centru al municipiului Chișinău, iar ambulanța de tip B – distribuită punctului AMU Călărașeuca din raionul Ocnița.

Totodată, echipele din toată țara, inclusiv din UTA Găgăuzia, vor primi electrocardiografe și pulsoximetre pentru măsurarea impulsurilor electrice ale inimii, a saturației oxigenului în sânge și frecvenței cardiace. La fel, vor fi dotate cu lanterne frontale, pentru a putea acorda primul ajutor cu ușurință, în special în cazurile în care locuințele pacienților sunt slab sau deloc iluminate.

Valoarea totală a donației constituie 300 de mii de dolari.