Principală  —  Ştiri   —   Dodon: Situația este deplorabilă. Practic…

Dodon: Situația este deplorabilă. Practic de restabilt după acest incendiu este imposibil. Filarmonica trebuie construită de la zero

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că, după incendiu de ieri, 24 septembrie, clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău este imposibil de restabilit. Acesta susține că edificiul trebuie construit de la zero. Potrivit lui Dodon, construcția ar începe în luna martie, anul viitor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Președintele răspunde” cu câteva minute în urmă.

„Evident că situația este deplorabilă. Practic de restabilt după acest incendiu este imposibil. Sunt câteva lucruri importante ce trebuiesc făcute în timpul apropiat: După ce incendiul trebuie stopat, trebuie curățat locul. A doua etapă foarte importantă este pregătirea unui proiect de construcție, fiindcă eu nu cred că va fi reconstrucție. Filarmonica trebuie construită de la zero. Știu că colegii de la Guvern, d-ul Șarov, d-nul Chicu examinează să fie anunțat un concurs public pentru a vedea care este cea mai bună propunere de contrucție a unui nou edificiu.

Paralel, este deschis un cont de acumulare de fonduri, căci va costa bani mari această clădire, vedem proiectul, dar cred că este vorba de sute de milioane de lei, dacă vrem o Filarmonică frumoasă pentru următoarele generații.  Am fost deja contactat de unii sponsori care au zic că sunt gata sa transfere 1 milion de lei în acest scop, dar vreau să lansez campanie națională de colectare a fondurilor pentru construcția unei Filarmonici noi în Chișinău”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Dodon, construcția unui nou edificiu ar putea începe în luna martie 2021. Totodată, șeful statului a făcut un apel către toate persoanele juridice și fizice, precum și către partenerii externi, cu îndemnul de a participa la realizarea noului proiect național – renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

„În același timp, trebuie să ajutăm artiștii care au rămas fără scena dragă – ei vor fi repartizați, temporar, în alte săli de concerte și teatre din Chișinău. Sunt convins că noi toți trebuie să depunem eforturi maxime pentru ca Filarmonica să-și redeschidă ușile, deoarece este unul dintre cele mai reprezentative obiective culturale ale țării noastre, una dintre cele mai importante săli de concerte unde au debutat și au evoluat nume sonore ale artei muzicale de la noi și oaspeți din străinătate.

În legătură cu aceasta, fac apel către toate persoanele juridice și fizice, precum și către partenerii externi, cu îndemnul de a participa la realizarea noului proiect național – renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”
, a menționat Dodon.

Un incendiu s-a produs joi, 24 septembrie, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău.

Incendiul a fost localizat de către pompieri la ora 16:20. Conform datelor preliminare ale IGSU, flăcările au afectat o suprafață de circa 3500 de metri pătrați.Cu flăcările izbucnite în jurul orei 12:00 au luptat 10 autospeciale, iar în jurul orei 14:40 tavanul sălii principale a cedat. 

Instituția teatral-concertistică Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1940.