Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Averea primarei satului Colonița,…

DOC Averea primarei satului Colonița, în vizorul ANI. Angela Zaporojan susține că ar construi din anul 2019 o casă, deși ZdG a scris despre locuința de milioane încă în 2018

Captură de ecran. Sursa: colonita.md

Autoritatea Națională de Integritatea (ANI) a inițiat un control privind respectarea regimului juridic al declarării averilor şi al intereselor personale în privința primarei satului Colonița, municipiul Chişinău, Angela Zaporojan, în baza unei sesizări. ZdG a relatat, în 2018, despre primara cu venituri „modeste”, dar cu casă în construcție de zeci de mii de euro.

Inspectorul de integritate a constatat că Angela Zaporojan nu a declarant o casă de locuit nefinalizată.

Potrivit sesizării, citate în procesul-verbal de inițiere a controlului din 2 martie 2023, se solicită verificarea averii şi a intereselor personale ale subiectului declarării, Angela Zaporojan: „…potrivit declarațiilor de avere depuse an de an de primarul s. Colonița, se reflectă veniturile anuale și bunurile (construcții și clădiri), dar în toate declarațiile de avere lipsește casa individuală de locuit de lux al primarului s. Colonița, care nu apare în nicio declarație de avere, ba mai mult, construcția respectivă nici nu este înregistrată în registrul bunurilor imobile, dar este utilizată și funcțională la zi, având în vedere că Angela Zaporojan locuiește în casa respectivă”.

Un control al averii a fost efectuat și anterior, pe parcursul perioadei 23.06.2015 (data atribuirii mandatului) – 29.03.2019 (data iniţierii controlului). În conformitate cu actul de constatare nr. 07/10 din 20.01.2020, inspectorul de integritate nu a constatat diferență substanţială între averea dobândită și veniturile obținute sau deținerea averii cu caracter nejustificat în acea perioadă.

„Pe chestiunea neincluderii în declarația de avere și interese personale pentru anul 2021 a casei de locuit (…). Sunt proprietar al terenului din anul 2017. În anul 2019 am început construcția casei pe terenul sus indicat, lucrările continuă și la moment. În anul 2021 lucrările erau în desfășurare fiind executate la 31.12.2021 în proporții de 45%, continuând și în anul 2022. În vara anului 2022 am trecut cu traiul în casă, lucrările fiind executate în proporție de 80-85%. Casa nu este dată în exploatare și nu este înregistrată la
Departamentul Cadastral. Construcția casei constituie circa 500 000 de lei, aceasta fiind în mare parte costul materialelor. Mijloacele financiare care justifică prezenta sumă constituie:

  • Contribuțiile bănești a fiicei provenite de la vânzarea casei individuale din anul 2017. În valoare de 849.183 lei;
  • Contribuțiile soțului, din mijloacele câștigate de dânsul în rezultatul muncii peste hotare în Federația Rusă și la moment în Franța;
  • Veniturile salariale ale mele în calitate de primar și activitatea didactică la Liceul Teoretic „Gheorghe Ghimpu” în perioada 2019-2022.

De asemenea, accentuez că o mare parte din lucrări/manopera au fost efectuate de rude, inclusiv soțul, care este constructor cu echipa sa și cunoscuți fără plată, constituind ca un simplu ajutor cât și de mine personal”, a explicați primara Autorității.

Pe de altă parte, inspectorul de integritate a constat că deși subiectul declarării în explicații indică că în anul 2019 a început construcția casei de locuit, Ziarului de Gardă a relatat în februarie 2018 despre casa care avea deja pereții ridicați, acoperişul instalat, uşile, ferestrele- montate, construcția adiacentă edificat și gardul deja construit.

Angela Zaporojan by Ziarul de Gardă on Scribd

Primara de la Coloniţa: Licitaţii dubioase şi casă de milioane în construcție

ZdG a relatat în 2018 despre primara cu venituri „modeste”, dar cu casă în construcție de zeci de mii de euro.

Astfel de proprietăţi are în posesia sa Angela Zaporojan, care din anul 2011 şi până în prezent ocupă funcţia de primară în satul Coloniţa din componența municipiului Chișinău.

Funcţionara primea pe atunci un salariu de circa 6 000 de lei pe lună, dar construia o casă care, în această localitate, valora între 65 şi 80 mii de euro.

Totodată, în luna aprilie 2021, ZdG a scris și despre cum primara satului Colonița a semnat o dispoziție conform căreia își acorda un supliment salarial lunar în mărime de 75% din salariul de bază pentru participarea la implementarea unui proiect legat de salubrizare în localitate.

Angela Zaporojan este primară a satului Colonița la al treilea mandat. Prima dată a fost aleasă în funcție din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM). În 2018 a aderat la Partidul Democrat (PDM), iar în 2019 a candidat și a fost aleasă pe listele Partidului Socialiștilor (PSRM).

În iulie 2020 Autoritatea Națională de Integritate constata că Angela Zaporojan a incălcat regimul juridic al conflictelor de interese angajând-o pe fiica sa în funcția de bibliotecară. ANI a solicitat încetarea înainte de termen a mandatului de primar, însă Angela Zaporojan a contestat actul în instanță, dosarul fiind încă pe rol. În decembrie 2020, aflat în ultimele zile de mandat, Igor Dodon a decorat-o pe Angela Zaporojan cu medalia „Meritul Civic”.