Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Diplomația României spune că românul…

Diplomația României spune că românul acuzat de către FSB de spionaj fusese reținut încă cu patru luni în urmă în Abhazia

Captură de ecran: News.ro. Video: TASS

Ministerul Afacerilor Externe al României a venit cu o reacție după ce Serviciul Federal de Securitate (FSB) a anunțat vineri, 25 aprilie, că a reținut în Soci un cetățean român, care ar fi fost implicat în activități de spionaj pentru serviciile speciale ucrainene. Astfel, diplomația românească a precizat că are în atenţie situaţia unui cetăţean român care a fost reţinut în regiunea Abhazia în urmă cu patru luni şi ulterior a fost transferat la Soci, potrivit News.ro.

Potrivit biroului diplomatic al României, pe cazul tânărului au fost deja efectuate demersurile de acordare a protecţiei şi asistenţei consulare pe lângă autorităţile centrale şi locale, în conformitate cu normele internaţionale în materie.

„MAE precizează că a continuat demersurile pe lângă autorităţile din Georgia şi Federaţia Rusă pentru a putea acorda asistenţa consulară necesară şi pentru a se asigura că  sunt respectate drepturile  persoanelor aflate în astfel de situaţii, conform dreptului internaţional în materie”, transmite Ministerul Afacerilor Externe ale României.

Instituţia aminteşte că, în conformitate cu principalele instrumente internaţionale în domeniu, „fiecare persoană supusă unor măsuri privative de libertate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, are dreptul de a i se aduce la cunoştinţă faptele de care este acuzată într-o perioadă de timp rezonabilă şi într-o limbă pe care o înţelege, beneficiază de drepturi procesuale, precum dreptul la un apărător, ce trebuie garantate de autorităţile publice” .

De asemenea, reprezentanţii ministerului au menționat sunt în legătură cu familia cetăţeanului român și că vor monitoriza cu atenţie situaţia în continuare.

Serviciul Federal de Securitate (FSB), afirmă într-un comunicat de presă emis vineri, 25 aprilie, că a reținut un cetățean român implicat în activități de spionaj pentru serviciile speciale ucrainene, care ar fi colectat și transmis în 2024 informații despre locațiile sistemelor de apărare antiaeriană situate în orașul Soci.

FSB susține că românul, născut în 2002, a fost reținut în orașul Soci din regiunea Krasnodar.

Potrivit serviciilor rusești, pentru informațiile transmise, serviciile speciale ucrainene i-ar promis tânărului să-l ajute să părăsească în siguranță Rusia și să se alăture la o formațiune de voluntari a Forțelor Armate Ucrainene pentru a participa la operațiuni militare împotriva Rusiei.

Cu 10 zile în urmă, pe 14 aprilie, FSB a anunțat despre reținerea a patru „agenți ai Ucrainei”, care ar fi fost recrutați în R. Moldova – doi cetățeni ruși și doi cetățeni moldoveni – care însă, de facto, au fost arestați încă în 2023-2024.

Ulterior, pe 23 aprilie, FSB a acuzat că un pretins fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ar fi „colectat date” despre „planurile conducerii ruse în legătură cu R. Moldova”. Astfel, potrivit presei afiliate Kremlinului, acesta a fost expulzat din Federația Rusă. Totuși, sursele ZdG din cadrul SIS ne-au confirmat că Dmitri Rusnac oficial nu a activat niciodată în calitate de ofițer de informații și securitate.

Rusia, prinsă din nou cu minciuna? Moldoveanul expulzat de Moscova pentru că ar fi fost spion SIS NU a activat vreodată oficial în cadrul instituției