Principală  —  Ştiri   —   „Digitalizarea este oprită nu doar…

„Digitalizarea este oprită nu doar de necunoaștere, dar și de niște interese în R. Moldova”. Cum transformarea digitală ar putea combate corupția la nivel național

Imagine simbol

Digitalizarea tuturor serviciilor publice din R. Moldova ar putea contribui la combaterea corupției la nivel național. Aceasta ar permite cetățeanului simplu să utilizeze serviciile instituțiilor on-line într-un mod mai rapid, transparent și sigur. Expertul în digitalizare de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, fostul ambasador al R. Moldova în Estonia, Victor Guzun, a vorbit în cadrul PodcastZdCe despre necesitatea transformării digitale a serviciilor publice din țara noastră în lupta cu corupția.

Invitat la Podcast ZdCe, Victor Guzun a explicat de ce este importantă transformarea digitală, care prevede „reingineria tuturor proceselor, nu doar transferarea unui proces din format de hârtie în format online, ci și regândirea proceselor”. Acesta a evidențiat numărul mic al platformelor de servicii parțial digitalizate. Este vorba despre 286 de servicii online, din cele 716 servicii publice totale. „Avem două categorii de servicii digitalizate, care au o parte componentă a oferirii de servicii digitale, de exemplu doar solicitarea, primirea sau intermedierea unui serviciu. Și avem în jur de 36 de servicii, în acest moment, care sunt complet digitalizate. Acest lucru înseamnă că toate procesele: aplicarea pentru obținerea serviciului, plata pentru el, recepționarea serviciului final poate fi făcut online”.

Fostul ambasador al R. Moldova în Estonia a oferit exemplul țării baltice care a creat un Registru al antreprenorilor ce conține datele tuturor antreprenorilor și entităților juridice. Acest Registru poate fi accesat de cetățeanul simplu, care poate vedea donațiile și plățile făcute din banii publici ale oricărui funcționar. Victor Guzun a menționat că acest Registru ajută la combaterea și prevenirea corupției la nivel național, întrucât bazele de date nu pot fi manipulate: „Toate cheltuielile pe care le fac din bani publici deputații din Parlament, miniștrii, funcționarii publici, primarii ș.a.m.d., toate acestea sunt date publice. Nu doar cheltuielile, ci și notele de plată, ce s-a consumat, tot ce înseamnă ban public este foarte bine vizibil”. 

Revenind la exemplul R. Moldova și la obstacolele cu care se confruntă țara noastră în procesul de transformarea digitală, Victor Guzun a menționat că una dintre problemele majore constă în lipsa interoperabilității bazelor de date ale sistemelor digitalizate: „În primul rând trebuie să existe baze de date bine gestionate și corecte. Serviciul fără baze de date nu funcționează. Aceste baze de date trebuie să aibă capacitatea să vorbească între ele, noi o numim în limbaj tehnic, interoperabilitate. Dacă ele nu sunt interconectate între ele, atunci ele nu vorbesc și noi nu avem o imagine clară. Noi avem instituții care sunt campioni în R. Moldova și avem instituții care nu au digitalizat niciun serviciu, inclusiv ministere întregi”. 

Potrivit lui Victor Guzun, lideri la capitolul digitalizare sunt Agenția Servicii Publice (ASP), care „și-a dezvoltat multe servicii și acum este într-un proces de reinginerie a tot ce înseamnă documente de viață: pașapoarte, buletine de naștere, certificate de deces” și Ministerul de Interne. La polul opus se află Ministerul Justiției, Ministerul Educației și Cercetării și Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, care, potrivit lui Victor Guzun, „nu au niciun serviciu digitalizat”: „După mine, acest lucru este impardonabil”.

„Transformarea digitală trebuie să afecteze pozitiv fiecare cetățean al R. Moldova, niciun cetățean nu trebuie să fie exclus. În mod special, aceasta se referă la regiunile rurale, unde deja vedem o diviziune digitală evidentă. O să ne pomenim într-o situație în care pături întregi ale societății care știu să folosească serviciile digitale vor trăi într-o lume și cei care nu fac acest lucru, de exemplu, regiunile rurale sau defavorizate, care se află departe de centrele educaționale, nu vor folosi”, a mai menționat expertul. 

Victor Guzun a subliniat importanța educației digitale, care ar trebui să fie încorporată în curriculumul școlilor din clasa întâi: „Transformarea digitală și tot ce înseamnă educație digitală nu este un obiect de studiu simplu, este o aptitudine de viață. Tehnologiile digitale sunt și la muzică, și la cor, și la matematică, și la biologie. Oricare aspect al vieții – avem soluții digitale pe domeniul corespunzător”.

Găsiți AICI interviul integral al expertului în digitalizare la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Victor Guzun, invitat în cadrul Podcastului ZdCe.