Principală  —  IMPORTANTE   —   Diferență de peste un milion…

Diferență de peste un milion de lei, depistată în declarațiile de avere ale judecătorului Anatolie Țurcan. Cum motivează acesta discrepanța

Magistratul în funcție al Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, a fost audiat public de către Comisia Vetting joi, 21 martie. Audierea a avut loc în contextul evaluării integrității sale financiare și etice, cu scopul clarificării anumitor aspecte, printre care o diferență de peste un milion de lei dintre veniturile fiscalizate și cheltuielile efectuate de familia sa, depistată în declarațiile de avere depuse de judecător.

Mai exact, discrepanța a fost depistată în declarațiile de avere depuse de magistrat pentru în anii 2012, 2013 și 2018, care se încadrează în perioada de evaluare. În acești trei ani, familia lui Țurcan a achiziționat un apartament și două mașini, costurile lor fiind însă peste veniturile declarate ale judecătorului.

În fața Comisiei, Anatolie Țurcan a motivat că apartamentul a fost cumpărat prin intermediul soției sale de către sora sa, care este stabilită și muncește în Israel. Totodată, acesta susține că al doilea automobil, cumpărat în 2018, aparține ginerelui său, iar celălalt automobil a fost cumpărat cu ajutorul unui împrumut luat de la aceeași soră.

La audieri, întrebările membrilor Comisiei au vizat și aspectul etic, legat de rolul judecătorului în pronunțarea mai multor hotărâri CEDO, în care R. Moldova a fost sancționată pentru încălcarea unor articole din Convenție. Totodată, s-a vorbit și despre absența nemotivată a judecătorului de la serviciu într-o zi lucrătoare și „modul în care acest comportament ar fi putut afecta activitatea instanței supreme și prestigiul funcției de judecător”.

După audiere, Comisia întocmește un raport care cuprinde faptele relevante, motivele și propunerea privind promovarea sau nepromovarea evaluării. Raportul este expediat subiectului evaluării și Consiliului Superior al Magistraturii, care are la dispoziție 30 de zile, din momentul recepționării raportului Comisiei, pentru a emite o hotărâre motivată.

Anatolie Țurcan s-a născut în 1964 și este absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Drept.

În perioada 1992-1994 acesta a fost judecător al Judecătoriei Ocniţa. Ulterior, până în 2000 acesta a ocupat fotoliul de judecător al Judecătoriei Rîşcani, municipiul Chişinău. Trei ani mai târziu, Țurcanu a fost numit în funcția de magistrat al Curţii de Apel Chişinău. Prin Hotărârea Parlamentului R. Moldova din 27 aprilie 2016, este numit în funcţia de judecător al Curții Supreme de Justiție până la atingerea plafonului de vîrstă de 65 de ani.

Totodată, din 2009 până în 2017, Țurcanu a fost membrul al Consiliului Superior al Magistraturii.