Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre activitatea și averea…

Detalii despre activitatea și averea magistratului care a pronunțat decizia prin care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Roman Mazureț este magistratul de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a pronunțat decizia prin care fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Ziarul de Gardă a analizat activitatea și averea magistratului și vă prezintă cele mai relevante informații.


Roman Mazureț și-a început cariera de magistrat în anul 2012, la Judecătoria Ocnița, după ce a activat timp de patru ani în organele procuraturii. În 2015, timp de șase luni a activat la Judecătoria Bălți, iar în 2019 a fost numit judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, drept urmare a unui concurs fără contracandidați. Atunci, Mazureț a acumulat 61 de puncte. 

Anterior, ZdG a scris că Mazureț s-a regăsit în lista celor 14 magistrați de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care au semnat un document adresat conducerii R. Moldova, dar și conducerii organelor din justiție, prin care semnalau despre practicile de intimidare ale procurorilor asupra magistraților ca aceștia să emită decizii ilegale în favoarea acuzatorilor de stat. Se întâmpla după ce fostul vicepreședinte al instanței Ghenadie Pavliuc s-a opus transmiterii Procuraturii Anticorupție imaginilor video din ziua în care a avut loc ședința în dosarul judecătorului CSJ, Oleg Sternioală, învinuit de spălare de bani. 

Averea familiei Mazureț: sute de mii de lei obținuți în urma unui eveniment familial

Pe parcursul anilor 2019 și 2020, averea familiei judecătorului Roman Mazureț, ambii soți angajați la stat, s-a mărit considerabil. În 2020, familia judecătorului a procurat două automobile: unul de model Renault Scenic, fabricat în 2011, cu o valoare indicată de 80 de mii de lei, și un Suzuki SX4, fabricat în 2009, de circa 70 de mii de lei.

Tot în 2020, familia magistratului a vândut un apartament cu 39 de mii de euro, iar soția acestuia – un automobil de 70 de mii de lei. În 2020, Mazureț a ridicat un salariu de funcție de circa 252 de mii de lei, iar soția acestuia, angajată pe atunci la Centrul Național Anticorupție, a obținut aproape 10 mii de lei din salariu, dar și indemnizații pentru nașterea copilului și incapacitatea de muncă, în valoare totală de aproape 136 de mii de lei.

Un an mai devreme, în 2019, magistratul și-a procurat o casă de locuit de 189 metri pătrați, pentru care indica o valoare de aproape 702 mii de lei. În baza aceluiași contract de vânzare-cumpărare, judecătorul a intrat în posesia altor trei averi imobile cu o valoare totală de circa 97 de mii de lei. Tot în 2019, judecătorul a primit, printr-un contract de donație, ½ cotă-parte dintr-un apartament care valorează circa 159 de mii de lei. Alte două terenuri cu o suprafață totală de circa 0,28 ha, a căror valoare se ridică la aproape 500 de mii de lei, au fost dobândite tot în 2019. În același an, magistratul a contractat două credite bancare, unul de aproape 1,2 milioane de lei, scadent în 2039, și altul de 160 de mii de lei, care urmează a fi rambursat până în 2024.

Potrivit ultimei sale declarații de avere și interese personale, Roman Mazureț a ridicat, în 2021, un salariu de 260 246,37 de lei de la Judecătoria Chișinău (circa 22 de mii de lei pe lună), precum și un salariu de 1600 de lei din activitate didactică.

Tot pentru 2021, Mazureț declară că a obținut mai multe venituri în urma unui eveniment de familie (nuntă) – 10 200 de euro, 8700 de dolari și 76 mii de lei. Potrivit actului său de avere, anul trecut, Mazureț a ridicat o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 10 102 de lei.