Principală  —  Ştiri   —   Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță…

Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, anunță deciziile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor

Deputatul Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Alexandr Slusari, a anunțat soluțiile care s-au luat în legătură cu problemele agricultorilor în cadrul unei noi runde de discuții pe platforma parlamentară PDM-PSRM-PAS-PPDA organizată astăzi, 13 august.

Potrivit lui Slusari, timp de două zile grupul de lucru a avut mai multe audieri cu mai multe persoane printre care cu prim-ministrul, Ion Chicu, cu ministrul agriculturii, Ion Perju, ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța cu reprezentanți ai băncilor dar și cu furnizorii de imputuri.

Slusari a anunțat că au fost identificate soluții pentru trei probleme importante pentru care fermierii protestează:

1. Finanțarea

„Pentru prima problemă, putem să subvenționarea creditelor, pentru a nu fi sustras din circuitul financiar banii de la agricultori pentru achitarea creditelor cu subvenționare ulterioară; să fie eliminată condiția prezentării certificatului de restanță. Sa propus mărirea compensațiilor pentru agricultorii afectați, vorbim de prima grupă – grâu, orz, rapiță”, potrivit lui Slusari.

2. Reeșalonarea datoriilor față de creditorii privați

„Grupul de lucru a ajuns la concluzia că este necesar de adoptat legea specială privind reeșalonarea datoriei agricultorilor cel puțin pentru 12 luni față de băncile comerciale și organizațiile nebancare”, susține Slusari.

3. Impozitele

„Propunerea grupului de lucru este ca agricultorii care au fost afectați să fie scutiți, în porioada următoare, cred că tot vorbim de un an, de achitarea taxelor contribuțiilor aferente salariilor prin rambursarea TVA, care este în contul acestor întreprinderi. Adică impozitele și taxele vor fi calculate, dar achitate din buget din banii cu care statul este datori agricultorilor la TVA”, a spus deputatul.

Mai multe proteste ale agricultorilor au fost organizate marți, 11 august, în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.

VIDEO/ Protestul agricultorilor: „Am ajuns în prag de faliment”