De ce alegerile din 28 septembrie sunt cele mai importante din istoria R. Moldova?

Alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025 nu sunt un exercițiu democratic obișnuit, ci un moment de răscruce în istoria R. Moldova. Ziarul de Gardă a discutat cu mai mulți experți despre mizele acestui scrutin.

Igor Boțan, analist politic, director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT: „De rezultatul alegerilor depinde parcursul european al Republicii Moldova”
„Toate scrutinele parlamentare sunt importante în R. Moldova, pentru că țara noastră este republică parlamentară și de rezultatele alegerilor depinde întreaga politică internă și externă pe durata unui mandat de patru ani. Acum, aceste alegeri sunt considerate extrem de importante, pentru că de ele depinde parcursul european al R. Moldova – va continua R. Moldova să se apropie de Uniunea Europeană sau acest parcurs va fi oprit și eventual întors în direcție opusă? Cred că aceste lucruri sunt evidente, ținând cont de faptul că asupra țării noastre se exercită presiuni din afară, în special din partea Federației Ruse, care se ambiționează să-și refacă imperiul.”

Rodica Pîrgari, expertă în monitorizarea spațiului informativ: „Aceste alegeri pot închide ireversibil ușa spre Uniunea Europeană”
„Scrutinul din 28 septembrie este crucial pentru Republica Moldova. Chiar dacă ni se spune acest lucru la fiecare alegeri, de data aceasta nu este doar un clișeu, mai ales pentru că R. Moldova este o republică parlamentară, în care Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului R. Moldova. Acest lucru înseamnă că Parlamentul este cel care poate numi sau demite un Guvern, decide politica internă și externă a țării și, implicit, direcția în care va merge țara noastră.
Alegerea unui parlament antieuropean ar putea nu doar opri negocierile de aderare, ci și închide ușa spre UE ireversibil. Și asta ar însemna stagnare economică, pierderea unei piețe de desfacere enorme, degradarea democrației și a drepturilor cetățenești, ceea ce nemijlocit ar putea duce la anularea regimului liberalizat de vize.
Și să nu uităm că alegerile din toamnă sunt umbrite, ca niciodată, de ceea ce numim „mâna Moscovei” sau „tancurile rusești”. Acestea nu mai sunt niște cuvinte abstracte, ci le vedem în acțiune în ultimii trei ani în Ucraina: cum sunt uciși vecinii noștri, sunt distruse orașe întregi, iar milioane de oameni ajung să fie refugiați. Ținând cont de realitatea războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei, R. Moldova ar fi doar un trofeu bun de folosit pentru a încolți Ucraina și mai mult.
Alegerile parlamentare din toamnă pun cetățenii în fața unei alegeri pe de-o parte pragmatice, pe de altă parte, existențiale: direcția pro-europeană, unde există viitor, pace și prosperitate, sau direcția pro-rusă, unde Moldova este văzută ca o colonie, iar cetățenii – carne de tun.”

Ecaterina Mardarovici, fostă deputată: „Este absolut necesar ca partidele pro-europene să câștige”
„Întotdeauna a fost important ca guvernările pro-europene să mai ia un mandat de cel puțin patru ani, dar nu a fost să fie – ba alegătorii nu au rezistat reformelor (2001), ba guvernarea s-a compromis (2018). Acum, că am avansat atât de mult, nu argumentez datorită căror circumstanțe, în procesul de integrare europeană, este absolut necesar ca partidele pro-europene să câștige alegerile din 28 septembrie. Așa vom asigura ireversibilitatea procesului de integrare în marea familie europeană. Așa vom asigura stabilitatea, pacea și dezvoltarea democrației în R. Moldova. Așa vom obține o formă de unire cu patria-mamă România. Este important să ieșim la vot în număr cât mai mare și să votăm partidele pro-europene.”

Tatiana Cojocari, sociologă și expertă asociată a comunității WatchDog: „Alegerile arată cine suntem ca națiune și ce vrem să fim”
„Pe lângă argumentul deja cunoscut în orice stat democratic că alegerea celor care ne guvernează trebuie să fie, în primul rând, decizia majorității populației R. Moldova, nu a oligarhilor și partidelor fondate la Moscova, care doresc să priveze oamenii de acest drept garantat prin Constituție, cumpărând și falsificand voturi, importanța alegerilor parlamentare din 28 septembrie 2025 este, până la urmă, despre cum vrem noi să rămânem în istorie ca țară.
Vrem să rămânem o zonă gri, tampon între marile puteri, la cheremul Rusiei și la periferia Europei, așa cum am fost până recent și așa cum vor să rămânem în continuare majoritatea partidelor cu simpatii pro-ruse, care ne îndeamnă să fim „și cu estul, și cu vestul”? Practic, să rămânem o țară mică, care nu contează, într-un rollercoaster politic (succesiune rapidă și imprevizibilă de evenimente politice, n.r.) care ne aruncă ba la est, ba la vest. Iar în aceste lupte politice, țara devine tot mai depopulată și mai săracă, iar oamenii au de pierdut.
Sau vrem să ne recăpătăm demnitatea națională, ca țară cu un popor care are coloană vertebrală, care, deși mică, are oameni cu inimă mare și poate sări la nevoie și arăta solidaritate atunci când vecinii săi sunt în primejdie.
Aceste alegeri nu sunt atât de mult despre problemele cotidiene care enervează enorm oamenii – costuri ridicate, inflație, salarii mici, și pentru rezolvarea cărora niciun partid, de fapt, nu are un program clar, ci sunt despre alegerea între un blocaj politic și interese obscure ale oligarhilor de a reveni la conducere și a ține țara captivă și stabilitate și determinare.
Supunerea, din păcate, se cumpără cu măsuri imediate pe termen scurt, cu vot de 500 de lei, însă aceste decizii nu ne scot din sărăcie, ci ne adâncesc în probleme și mai mult.
Astfel, alegerile din septembrie 2025 sunt cruciale, deoarece acestea vor arăta fața adevărată a țării noastre. Poate fi un 1989, în care oamenii au ales verticalitate și respect, sau un 1945, în care altcineva a ales pentru noi, iar noi ne-am supus.”

Anatol Țăranu, analist politic: „Chiar dacă suntem majoritari pro-europeni, victoria nu e garantată”
„Eu cred că această abordare este justificată prin faptul că R. Moldova se găsește acum într-o stare de cumpănă – o să continue cursul european sau noi iarăși o să facem cale întoarsă și o să mergem pe o altă paradigmă de civilizație, care nu este nimic altceva decât orientarea spre Rusia, spre Moscova. Faptul că societatea moldovenească continuă să rămână una divizată, determină această stare de incertitudine și alegerile care vor avea loc în septembrie vor determina – vom avea încă un ciclu electoral de parcurs european sau, iarăși, inversăm calea de dezvoltare și mergem pe o altă cale. Eu cred că ar fi bine să iasă masiv la vot adepții orientării europene a R. Moldova, care sunt majoritari. Toate sondajele arată că în jur de 60% dintre cetățenii R. Moldova sunt adepții orientării europene. Dar faptul că există alte 40% care nu acceptă această orientare creează această stare de incertitudine. Problema e că partidul de guvernare, PAS, care a promulgat politici de orientare europeană în ultimii patru ani, mai mult a perseverat și a înregistrat succese în planul apropierii formale de Uniunea Europeană, de structurile europene, de instituțiile europene, și mai puțin a înregistrat succese în ceea ce privește politica internă și, în primul rând, reforma justiției și dezvoltarea economică, ceea ce este foarte important. Asta aduce la faptul că, în zona aceasta europenistă de 60%, a apărut o zonă care este greu, astăzi, să o estimezi în termeni preciși, dar ea este destul de mare, de dezamăgiți, iar dezamăgirea, dintotdeauna, este legată de absenteism politic.
Chiar dacă noi suntem majoritari pro-europeni în societate, asta nu garantează victoria forțelor pro-europene, iar faptul că partidele pro-europene care sunt alternativa PAS-ului nu trec pragul electoral, iarăși, reieșind din sondaje, face ca victoria PAS-ului la următoarele alegeri să fie foarte problematică. Și asta, iarăși, creează această stare de incertitudine privind rezultatul alegerilor.”
La 14 iulie a început perioada electorală pentru alegerile din 28 septembrie. Conform Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor electorale, perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova va începe pe 20 iulie 2025, iar campania electorală va începe pe 29 august 2025.
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea rezilienței de sus în jos și de jos în sus în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.