Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum ar putea obține alocații…

Cum ar putea obține alocații de până la 50 de euro lunar părinții elevilor din școlile unde învață mai puțin de 50 de copii

Sursa foto: Dan Perciun/ Facebook

Ministrul Dan Perciun a prezentat miercuri, 18 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, prioritățile pe care și le propune Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în anul 2024. Printre acestea se numără și modificarea Codului Educației pentru a introduce o alocație de până la 50 de euro pentru părinții a căror copii studiază la școlile unde sunt mai puțin de 50 de elevi și care vor fi gata să le ofere copiilor șansa să meargă la o altă școală.

Pe lângă alocația de 50 de euro, copiii vor fi asigurați cu alimentație gratuită. „Suntem în discuții cu Ministerul Finanțelor pentru a reuși, din 2025, să asigurăm acest lucru”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Potrivit unui comunicat de presă al MEC, obiectivul principal este creșterea cu cel puțin 25% a ponderii elevilor care ating nivelul minim de competență la matematică și lectură la următoarea testare internațională PISA din 2025. Pornind de la acest obiectiv, accesul la educație de calitate trebuie să devină un deziderat al întregii societăți. Astfel, va fi lansat Pactul Național „Moldova pentru Educație”, cu scopul de a crește accesul elevilor din medii defavorizate, în special din mediul rural, din localități mici la educație de calitate.

„Obiectivul este ca până în 2025 să fie constituită o rețea de 35 de școli model. În acest an, 5 școli vor fi renovate, iar la altele 5 vor demara lucrările de renovare. Investițiile pentru fiecare dintre aceste școli se ridică până la 2 mln euro. Urmează a fi procurate 70 de autobuze care să ajungă prioritar în școlile din această rețea. Suplimentar, va fi oferită o alocație pentru părinții care vor decide să își transfere copiii în aceste școli, iar alimentația copiilor transportați va fi gratuită”, se arată în comunicat.

Planul de priorități include și investiții pentru renovarea blocurilor sanitare din 125 de școli, dar și dotarea a 60 de școli cu tehnologii digitale în valoare de 300 de mii de lei, iar un program de granturi de 600 de mii de lei va fi acordat pentru proiecte investiționale în 40 de școli. Alte 10 milioane de lei vor fi alocate pentru dotarea centrelor de resurse pentru educația incluzivă.

Totodată, urmează să fie acoperite costurile de recalificare profesională pentru circa 1 600 de profesori – de două ori mai mult față de anul trecut, iar procedura de recalificare va fi simplificată. 5 000 de profesori vor beneficia de cursuri de formare gratuită, iar alți 5 000 vor beneficia de cursuri de instruire pentru creșterea competențelor digitale.

Tot în 2024 ministerul va lansa un nou pachet de debirocratizare, acesta urmând să includă și prevederi pentru angajații din grădinițe. Modificări vor fi și în sistemul informațional SIME care va permite generarea automată a rapoartelor necesare școlilor. O altă acțiune importantă în procesul de debirocratizare este asumarea de către MEC de a elabora 5 000 de proiecte didactice pentru profesori.

O altă prioritate pentru anul 2024 este majorarea indemnizației tinerilor specialiști din pedagogie până la 200 de mii de lei. Totodată, vor fi renovate integral două cămine studențești, prioritar unde locuiesc viitori pedagogi.

În ceea ce privește educația timpurie, MEC își propune să elaboreze cadrul legal astfel încât grădinițele, care vor avea acceptul autorităților publice locale, să treacă la autogestiune financiară. De asemenea, urmează să fie pilotată o nouă formulă de finanțare a acestora, unde se va ține cont de numărul de copii care frecventează instituția.