Cum a întors Nicușor Dan rezultatul din primul tur și cum a câștigat încrederea românilor din R. Moldova. Analiștii explică

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România cu o diferență de peste șapte procente și peste 800 de mii de voturi față de contracandidatul său, George Simion. După numărarea tuturor voturilor, lui Nicușor Dan i-au revenit 53,6% din voturi, iar George Simion a luat 46,4% din opțiuni. A fost un scor peste așteptări, așa cum în primul tur, George Simion s-a impus cu un avans de proporții. În primul tur, George Simion a obținut 40,96% din voturi, în timp ce Nicușor Dan a acumulat 20,99%.
În R. Moldova, Nicușor Dan a câștigat categoric, obținând aproape 90% din voturi, în urma unei participări record a românilor din Basarabia. În primul său mesaj, după ce a fost clar că a câștigat, Nicușor Dan și-a exprimat recunoștința față de românii din R. Moldova, dându-le asigurări „că România va fi tot timpul acolo pentru ei”.
ZdG a discutat cu mai mulți analiști politici despre cum a reușit Dan să întoarcă rezultatul din primul tur și ce are de câștigat R. Moldova cu un președinte pro-european la Cotroceni.
„Frica a învins furia”
Angela Grămadă, directoarea Experts for Security and Global Affairs (ESGA), susține că frica pentru pierderea democrației a fost un factor catalizator.

„A fost o campanie extrem de dificilă, mai ales pentru alegători, nu doar pentru politicienii care au decis să intre în această cursă. Provocările au venit din toate direcțiile și s-au referit la aprecierea dată unei clase politice depășite de situația social-economică, lipsă de viziune, discursuri de ură, segregare pe diferite criterii, inducerea fricii față de derapaje democratice pe care unii candidați s-au grăbit să le anunțe, inclusiv împotriva societății civile sau a presei independente.
În primul tur al alegerilor, adică pe 4 mai 2025, votul a continuat să fie unul de protest, nu de încredere acordată unuia din cei 11 candidați care intraseră în cursa electorală. Motivele au fost multiple, dar cel mai important a fost lipsa de comunicare eficientă cu societatea despre ce s-a întâmplat cu adevărat în noiembrie 2024 și care au fost motivele pentru care s-a ajuns la această situație.
În al doilea tur, însă, ca să citez un jurnalist român, frica a învins furia. A fost frica de un derapaj democratic care a predominat asupra acelui vot de protest. Sociologii au analizat cum au votat diferite grupuri sociale și au explicat clar de ce candidatul cu idei așa-numite „suveraniste” nu a reușit să obțină o victorie finală”, enumeră directoarea Experts for Security and Global Affairs (ESGA).
Românii din R. Moldova au fost responsabili, astfel, ajutorul pentru aderarea la Uniunea Europeană, le este asigurat, consideră Angela Grămadă.
„În ceea ce privește R. Moldova, votul a fost unul de refulare împotriva unei agresiuni discursive la care au fost expuși cetățenii cu drept de vot. Au demonstrat că nu este vorba doar despre beneficiile pe care ți le oferă o cetățenie, dar și o responsabilitate. Nicușor Dan, noul președinte ales al României, a promis că va prezerva și va aprofunda parteneriatul strategic cu R. Moldova. Acest obiectiv este inclus și în viziunea lui pentru mandatul de președinte. De asemenea, a promis că România nu va renunța la a ajuta și a susține Chișinăul în ceea ce privește procesul de integrare europeană. Să sperăm că va fi un președinte activ și responsabil” mai susține experta.
„Presa și societatea civilă sunt adevărații câștigători”
Ileana Racheru, expertă în spațiul ex-sovietic și doctor în Științe Politice, spune că „presa și societatea civilă au avut un cuvânt greu de spus”.

„Cred că e meritul presei și a societății civile, aceștia sunt cei care au determinat coagularea societății și susținerea direcției pro-occidentale. Nu cred că au avut un rol determinant partidele, pe de o parte, pentru că partidele tradiționale sunt destul de discreditate, și pe de alta – pentru că USR-ul nu are o rețea bine dezvoltată în afara Bucureștiului și, în general, a orașelor mari.
Altă chestiune este determinată și de faptul că o parte a PSD-ului este limpede că a stat în spatele candidaturii AUR. Dacă ne uităm la harta României și vedem localitățile tradiționale ale PSD-ului, vedem că acolo a câștigat George Simion. A doua explicație este că întotdeauna în turul II, totuși vin mai mulți oameni la vot. A treia explicație ar fi faptul că, în primul tur, votul a fost fragmentat în mai multe opțiuni, care erau, totuși, proeuropene, așa nume ca Elena Lasconi, Crin Antonescu și tot acolo l-aș încadra puțin pe Victor Ponta, pentru că Victor Ponta, deși el încerca să dea o spoială suveranistă mesajului său, nu cred că electoratul l-a perceput ca fiind în direcția suveranistă, având în vedere că el e un politician cu mai mult de 20 de ani carieră, în care a susținut tot timpul direcția pro-occidentală. În același timp, Ponta nu mi s-a părut deloc credibil în momentul în care încerca să se afișeze alături de simboluri religioase și nici în naționalismul ăsta furibund pe care a încercat să-l împrumute de la AUR.
Experta spune că „comportamentul lui George Simion a dat roade”.
„Pe de altă parte, cred că au influențat și dezvăluirile din presă cu privire la George Simion, în special că electoratul din marile centre urbane, al mediului universitar, practic respinge orice înseamnă extremism, respinge orice mișcări legionare. O altă chestiune este faptul că acest electorat respinge tot ce înseamnă chestiuni, declarații cu privire la reprimarea libertăților, și amenințările la adresa presei, a societății civile, precum și pozițiile misogine ale lui George Simion și ale altor politicieni din AUR. Dacă ne uităm pe prezența la vot, vom vedea faptul că practic, s-au prezentat mai multe femei decât bărbați.Și era greu de crezut că femeile vor vota un personaj cu evidente manifestări misogine și un personaj cu un comportament violent”, punctează experta în spațiul ex-sovietic.
„George Simion le-a amintit basarabenilor de Iurie Roșca”
Ileana Racheru mai susține că nu o surprinde votul românilor din R. Moldova.
„Pentru mine nu este surprinzătoare opțiunea și nu a fost surprinzătoare nici în primul tur, chiar dacă PAS a spus că îl susține pe Crin Antonescu, eu eram convinsă că, de fapt, pe primul loc va ieși Nicușor Dan. De ce? Pentru că însuși PAS îmi pare mai apropiat ca și gândire de USR, decât de PNL, pe de o parte și pe de altă parte, Maia Sandu și PAS nu aveau cum să le spună oamenilor cum să voteze și cum să influențeze votul. Ei au făcut o recomandare și atât. Și încă ceva – recomandarea a fost făcută de PAS, nu și de Maia Sandu. Și ceea ce mi s-a mai părut surprinzător, a fost prezența masivă la vot în R. Moldova, nu mă așteptam să fie atât de mare, dar votul pro-Nicușor nu m-a suprins. În același timp, R. Moldova este cea care îl cunoaște cel mai bine pe Simion, căci ați fost martorii violenței și bătăilor din stradă de la Bălți și Chișinău. În mod sigur, retorica lui unionistă, agresiv-unionistă vă aduce aminte de Iurie Roșca și planurile Federației Ruse de distorsionare a mesajului unionist”, explică Racheru.
Susținerea parcursului european al R. Moldova și ajutorul pentru Ucraina sunt alți factori determinanți pentru românii din R. Moldova și diasporă, mai crede Ileana Racheru.
„În primul rând, faptul că va continua susținerea în parcursul pro-european al R. Moldova. Contracandidatul său, deși nu a avut un program electoral, totuși a avut niște afirmații cu privire la R. Moldova, care erau, cel puțin, șocante. La fel, și persoane din stafful lui. Să nu uităm că el a zis că o să decupleze R. Moldova de la linia de curent electric, care o leagă de România. O altă inițiativă anunțată – să condiționeze orice formă de ajutor economic pe poziții unioniste și realizarea unirii, ceea ce este evident că este contra dreptului internațional și angajamentelor la care este parte România. A doua chestiune care mi se părea și periculoasă a fost faptul că Simion a spus foarte clar că nu dorește ca România să mai ajute Ucraina, or în situația asta, cred că prima victimă a Rusiei ar fi fost R. Moldova”, conchide experta în spațiul ex-sovietic.
„Bucureștiul, sub președinția lui Dan, va avea interesul de a susține guvernul pro-european de la Chișinău”
Și politologul român Cristian Pîrvulescu explică rezultatul celui de-al doilea tur de scutin prin „dorința de a salva democrația”.

„Diferența mare de voturi în favoarea lui Nicușor Dan în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 18 mai se explică prin mobilizarea masivă a electoratului democratic, care a conștientizat pericolul real reprezentat de un candidat cu tendințe fasciste manifeste. A fost, în fond, un vot de respingere, o coagulare anti-extremistă. Segmentul urban, o bună parte din diaspora și votanții candidaților democratici eliminați din primul tur s-au unit pentru a proteja democrația constituțională”, susține Pîrvulescu.
Totodată, politologul prevede o relație stabilă și rațională pe segmentul Chișinău- București.
„Cred că relația Chișinău–București în mandatul lui Nicușor Dan va fi stabilă și rațională. Deși el nu are o istorie personală de implicare în politica față de Republica Moldova, este atașat valorilor europene și va continua linia de susținere fermă pentru integrarea europeană a Chișinăului. Mă aștept la o colaborare pragmatică, poate nu foarte spectaculoasă la nivel de discurs, dar eficientă la nivel de politici și sprijin concret. Cu Nicușor Dan la Palatul Cotroceni, relația dintre cel două state va fi una de continuitate strategică, marcată de un stil mai tehnocratic, sobru și instituțional. Cred că ne putem aștepta și la gesturi simbolice, dar putem anticipa un sprijin solid pentru parcursul european al Republicii Moldova, în special în contextul alegerilor parlamentare din 28 septembrie. Bucureștiul, sub președinția lui Dan, va avea interesul de a susține guvernul pro-european de la Chișinău, într-o perioadă marcată de instabilitate regională și riscuri de interferență externă”, consideră politologul.
„O guvernare pro-europeană la București este foarte încurajatoare pentru cetățenii R. Moldova”
L-am întrebat pe Igor Boțan, analist politic, dacă rezultatul alegerilor prezidențiale din România vor favoriza forțele pro-europene de la Chișinău în următorul scrutin:

„E dificil de spus dacă vor favoriza forțele pro-europene, dar un lucru e cert, că nu le va demoraliza. Asta e cel mai important lucru, pentru că România cu o putere pro-europeană este o șansă pentru R. Moldova, pentru că un milion de cetățeni ai R. Moldova au și cetățenia României și pentru că România s-a dovedit a fi principalul partener economic al R. Moldova, țară care oferă cele mai multe ajutoare R. Moldova. Deci, o guvernare pro-europeană la București, este foarte încurajatoare pentru cetățenii R. Moldova care împărtășesc ideea integrării europene”, a punctat Igor Boțan.