Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   DOC/ APP a depus, cu…

DOC APP a depus, cu 2 luni în urmă, o cerere de chemare în judecată împotriva companiei „Avia Invest”

Agenției Proprietății Publice anunță că a depus o cerere de chemare în judecată împotriva SRL „Avia Invest” privind încasarea penalităților și daunelor pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale prevăzute pe direcții investiționale. Potrivit unui comunicat emis de APP, cererea a fost depusă cu mai bine de 2 luni în urmă, pe 19 martie 2020.

Nota emisă de Agenția Proprietăți Publice:

În perioada Etapei I investiționale Concesionarul activelor Aeroportului Internațional Chișinău – SRL ”Avia Invest” nu și-a onorat integral obligațiile prevăzute de contract de concesiune.

Pentru unele din direcțiile investiționale, SRL ”Avia Invest” a executat lucrări concesionale cu 8,8 mln. EUR mai puțin decît este prevăzut în Programul investițional.

Din acest motiv, la recomandările Comisiei de monitorizare a concesiunii, în temeiul prevăzut de contract, Agenția Proprietății Publice, la 06.02.2020, a expediat în adresa  SRL ”Avia Invest” o notificare prin care a solicitat achitarea daunelor, care la acel moment, se cifrau în jur de 500 mii EUR.

În data de 14.02.2020 SRL ”Avia Invest” a refuzat să satisfacă pretențiile înaintate de Agenție.

Agenției Proprietății Publice a depus cerere de chemare în judecată împotriva SRL ”Avia Invest” privind încasarea penalităților/daunelor pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale prevăzute pe direcții investiționale.

Cererea a fost depusă în data de 19 martie 2020 și actualmente este pusă pe rol  la Judecătoria Chișinău (sediul Centru).

La 18 mai premierul Ion Chicu a anunțat că statul va solicita declanșarea procedurii de insolvabilitate a „Avia Invest”, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, care a înregistrat o datorie restantă față de stat în sumă de peste 22 de milioane de lei. 

Ulterior, pe 20 mai, compania „Avia Invest” a anunțat că a rambursat integral datoriile către Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) în valoare de 22,6 milioane de lei și susține că, prin urmare, procedura de declarare a insolvenței ar trebui încetată.

AAC a informat anterior că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL, iar conturile companiei au fost blocate.