Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Avocatul Poporului: Medicii care au…

Avocatul Poporului: Medicii care au făcut dezvăluiri trebuie protejați

Avocatul Poporului solicită încetarea imediată a oricăror forme de răzbunare față de lucrătorii medicali care au făcut dezvăluiri privind calitatea și insuficiența  echipamentelor și dispozitivelor de protecție a cadrelor medicale. Ombudsmanul mai recomandă investigarea operativă și eficientă a dezvăluirilor privind calitatea dispozitivelor medicale și întreprinderea măsurilor pentru asigurarea personalului medical cu echipamentele de protecție necesare.  

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a făcut aceste și alte recomandări în demersul expediat luni, 13 aprilie, ministreiSănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„În demers, Ombudsmanul își exprimă îngrijorarea în legătură cu informațiile apărute în spațiul public precum că angajații din sistemul medical, care au făcut dezvăluiri despre calitatea și cantitatea echipamentelor de protecție, ar fi supuși presiunilor din partea angajatorilor”, este menționat într-un comunicat emis de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului menționează că analiza circumstanțelor și conținutului dezvăluirilor apărute în spațiul public denotă că autorii acestora cad sub incidența Legii 122/2018 privind avertizorii de integritate.

Respectiv, autorii dezvăluirilor au statut de avertizori de integritate și trebuie să beneficieze de toate garanțiile de protecție oferite de Legea 122/2018 atât din partea angajatorilor, cât și din partea Avocatului Poporului.

Totodată, toate dezvăluirile publice privind calitatea dispozitivelor medicale, a mijloacelor de protecție etc. trebuie investigate prompt, eficient și obiectiv. Or, în condițiile stării de urgență legate de pandemia COVID-19, dezvăluirile enunțate indică asupra prejudicierii interesului public în a avea un sistem medical sigur și protejat, precum și asupra drepturilor angajaților din sectorul medical la un mediu de muncă sigur.

„Luând în considerare circumstanțele expuse supra, în temeiul Legii cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) nr. 52 din 03.04.2014, Mihail Cotorobai a recomandat MSMPS investigarea operativă și eficientă a dezvăluirilor privind calitatea dispozitivelor medicale și întreprinderea măsurilor pentru asigurarea cadrelor medicale cu echipamentele de protecție necesare. Ombudsmanul a mai recomandat încetarea imediată din partea personalului cu funcție de conducere a oricăror forme de răzbunare față de lucrătorii medicali care au făcut dezvăluiri privind calitatea echipamentelor și dispozitivelor de protecție a cadrelor medicale”, mai este menționat în comunicat.

Avocatul Poporului amintește de faptul că, potrivit Legii 122/2018, în cazul dezvăluirilor externe şi publice ale practicilor ilegale, protecția avertizorilor de integritate este asigurată de Avocatul Poporului, care contribuie la apărarea avertizorilor de integritate în conformitate cu prevederile Legii nr.52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul). Mihail Cotorobai îndeamnă persoanele care au fost intimidate, supuse presiunilor sau răzbunărilor la locul de muncă, din cauza dezvăluirilor interne sau publice efectuate, să apeleze la Oficiul Avocatului Poporului pentru protecție (prin poșta electronică : ombudsman@mbudsman.md sau elena.cernauteanu@ombudsman.md; prin completarea cererii on-line de pe pagina oficială  a Oficiului Avocatului Poporului: www.ombudsman.md (http://ombudsman.md/cererea-on-line/); prin telefon: +37360002657).