Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   AUDIO/ Șase persoane reținute și…

AUDIO Șase persoane reținute și zeci de mii de euro, lei și dolari ridicați în urma perchezițiilor la ASP Bălți

Sursa: CNA

Șase persoane au fost reținute la Bălți în urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de ofițerii Direcţiei generale teritorială „Nord” (DGT Nord) a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii de la Procuratura municipală și Procuratura Anticorupție, oficiul nord, în cadrul mai multor dosare pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență.

Este vorba despre un inspector principal al Secției de Înmatriculare a Transporturilor și Calificare a Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din municipiul Bălți, 3 instructori auto și doi intermediari care sunt suspectați de organizarea unei scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere, potrivit unui comunicat al CNA.

Conform datelor anchetei, bănuiții ar fi acționat în comun pentru a aranja susținerea examenelor practice și teoretice pentru candidații la obținerea permiselor de conducere. În schimbul unor sume de bani, care variau între 450 de euro și 1 000 de euro per caz, candidații primeau calificativul „admis” la probele organizate de Secția de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto din municipiul Bălți. Din probatoriul administrat de CNA și procurori ar rezulta caracterul sistemic al actelor de corupție, comise de către bănuiți.

Sursa: CNA

În cadrul perchezițiilor efectuate la oficiile SÎTCCA a municipiului Bălți, precum și în automobilele și domiciliile bănuiților, au fost depistate și ridicate peste 71 de mii de euro, 357 de mii de lei, circa 2 000 de dolari, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă.

CNA precizează că urmărirea penală a fost pornită la 18 iulie 2023 pe faptul coruperii pasive, iar pe 24 noiembrie au mai fost pornite alte 7 cauze penale pe fapte de corupere pasivă, activă și trafic de influență.

Anterior, ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii au documentat scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere la filialele Edineț, Glodeni, Bălți și Chișinău. Mai multe persoane, inclusiv funcționari ai Agenției Servicii Publice (ASP), au fost reținute pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1 200 de euro.