Principală  —  Ştiri   —   Comisia Europeană anunță că a…

Comisia Europeană anunță că a semnat un contract de achiziție pentru un tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu COVID-19

Comisia Europeană a anunțat că a semnat un contract cadru de achiziții cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu COVID-19. Tratamentul este în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Potrivit Comisiei Europene, 18 state membre s-au înscris la achiziția comună de până la 220.000 de tratamente.

„Peste 73% din populația adultă din UE este acum complet vaccinată, iar această rată crește în continuare. Dar vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns la COVID-19. Oamenii continuă să fie infectați și să se îmbolnăvească. Trebuie să ne continuăm munca pentru a preveni îmbolnăvirea cu vaccinuri și, în același timp, să ne asigurăm că o putem trata. Cu contractul de astăzi, încheiem cea de-a treia achiziție și ne îndeplinim angajamentul potrivit Strategiei terapeutice a UE de a facilita accesul la medicamente de ultimă generație pentru pacienții cu COVID-19,” a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Deși vaccinarea rămâne cea mai puternică armă atât împotriva virusului cât şi a variantelor sale, tratamentele au un rol extrem de important în strategia de răspuns la COVID-19. Acestea contribuie la salvarea de vieţi, accelerează timpul de recuperare al bolnavilor, reduc durata de spitalizare şi în ultimă instanţă reduc din presiunea asupra sistemelor de sănătate.

Tratamentul dezvoltat de Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) recomandat pacienților cu coronavirus care nu necesită oxigen, dar prezintă un risc ridicat de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​concepute în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Fuzionează cu proteina spike și astfel blochează atașarea virusului la celulele umane.