Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de Gardă/ Reorganizarea ÎS…

Cititorul de Gardă Reorganizarea ÎS „Poșta Moldovei” vs nemulțumirile abonaților ZdG

Zilnic, cititorii ZdG contactează redacția, solicitând răspunsuri la numeroase întrebări legate de felul în care este distribuită presa în adresa abonaților. Ei vor să știe din ce cauză edițiile periodice întârzie să ajungă la abonați, dar și de ce este sistată activitatea unor oficii poștale din mai multe localități.

Acum câteva zile, o cititoare din satul Pereni, raionul Rezina ne-a contactat plângând din motiv că a fost închis oficiul poștal din sat, că întreaga activitate a acestuia a fost transferată la oficiul din satul Trifești, iar cei de la Trifești nu știu cum să rezolve  problema distribuirii presei către cititorii din Pereni. „Am sunat la Orhei, la numărul de telefon 22375. Acolo mi-au zis că ei caută un om ca să-l angajeze, dar încă nu l-au găsit. Eu nu am mai primit ziarul de trei săptămâni. Ce să fac dacă mi-or aduce ziarele vechi? Cum să procedez la anul? Să mă mai abonez sau nu? Noi suntem vârstnici, nu avem acces la internet, nu avem televizoare cu programe diferite. Singura noastră sursă de informare sunt ziarele. Se vede că vine timpul să ne lipsim și de ele”, ne-a spus cititoarea. 

Și Maria Badan din satul Clișova, Orhei ne-a telefonat să ne spună că ZdG are în sat mai mulți abonați, dar că nu mai au poștaș. „Cred că vom rămâne fără ziare”, ne-a spus Maria Badan. Mesaje similare am primit și de la Călărași, Râșcani, Anenii-Noi. 

Am întrebat Poșta Moldovei

În legătură cu faptul că primim tot mai multe solicitări de la abonații ZdG nemulțumiți de problemele ce apar în procesul de distribuire a presei, am solicitat de la Poșta Moldovei să ne ofere răspunsuri la cele mai importante întrebări ale cititorilor: 

  • Câte oficii poștale activează în prezent în R. Moldova și câte dintre acestea au fost închise ori sunt pe cale de a fi lichidate?
  • Ce soluții sunt identificate pentru localitățile care rămân fără oficii poștale?
  •  Cum este soluționată de către Poșta Moldovei problema lipsei factorilor poștali în mai multe localități?
  •  Cum este remunerată munca poștașilor?
  •  Există sau nu diferențe de salarii între cei care muncesc într-un singur sat și cei care distribuie corespondența în 2-3 sate?
  •  Salariile mici nu-i încurajează pe cei fără un loc de muncă să accepte funcțiile de factori poștali. Există vreo perspectivă privind majorarea salariilor poștașilor?
  •  Cum sunt asigurați factorii poștali cu încălțăminte și cu echipamentele necesare executării acestei munci?
  •  Cum se va desfășura campania de abonare la ziare și reviste pentru anul 2024, în condițiile în care mai multe oficii poștale sunt lichidate?
  • Ce se întâmplă cu procesul de distribuire a pensiilor către oamenii în etate și cei cu  grad de dizabilitate din aceste localități?

Răspunsuri primite de ZdG

Poșta Moldovei a oferit răspunsuri la întrebările noastre, explicând că în R. Moldova în prezent activează 1134 de unități poștale. În urma reorganizării instituției, a fost sistată activitatea unui număr de 40 de oficii, care au fost selectate ținându-se cont de volumul serviciilor prestate și de rezultatele activității.

Potrivit responsabililor de la Poșta Moldovei, conceptul de reorganizare a inclus soluții pentru localitățile în care a fost sistată activitatea oficiilor poștale. Astfel, pentru a deservi fiecare localitate și pentru a asigura continuitatea prestării serviciilor, în unele localități au fost comasate sectoarele de distribuție, fiind păstrat oficiul poștal care este amplasat cel mai avantajos din punct de vedere al accesului populației. În alte localități au fost organizate ghișee poștale ale oficiului de reședință. „Distribuirea pensiei persoanelor în etate și cu dizabilități are loc cu titlu  GRATUIT, la domiciliu, în baza cererilor depuse”, se mai spune în răspunsul Poștei Moldovei.

Din răspunsurile oferite de instituție aflăm că numărul locurilor vacante pentru funcția de poștaș este variabil, dar nu depășește limita de 5%, salariile fiind calculate în funcție de volumul de lucru. În 2022, salariile angajaților (poștași, operatori) au fost majorate cu aproximativ 20-30%. Poșta Moldovei mai susține că anual sunt organizate achiziții centralizate de echipamente pentru angajații întreprinderii.

Despre următoarea Campanie de abonare, angajații de la Poșta Moldovei susțin că aceasta va avea loc cu includerea unor instrumente noi de promovare, care vor stimula vânzările. „Sistarea activității oficiilor poștale nu are vreun impact asupra desfășurării Campaniei de abonare”, găsim în răspunsul oferit pentru ZdG de Poșta Moldovei.