Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine va ocupa funcția de…

Cine va ocupa funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale: „Îmi asum acest mandat pentru o Moldovă mai egală, mai solidară și mai incluzivă”

Noul ministru al Muncii și Protecției Sociale va fi Alexei Buzu. Anunțul a fost făcut luni, 9 ianuarie, de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Marcel Spatari, care a vorbit despre plecarea din funcție.

Alexei Buzu a ocupat, în ultimii 11 ani, funcția de director executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD). În perioada 2005-2012, acesta a fost director de program în cadrul aceleiași asociații obștești. Potrivit site-ului CPD, Buzu a ocupat anterior și funcția de consilier local independent în comuna Drăsliceni, raionul Criuleni.

Este licențiat în economie și are studii avansate în domeniul managementului organizațiilor non-profit și în domeniul managementului strategic.

„Dumnealui este specialist în managementul politicilor publice. A oferit suport mai multor ministere în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor publice sectoriale. A fost implicat în inițiative de consolidare a proceselor de management al rezultatelor, aplicarea sistemelor de măsurare a performanțelor, promovarea bunei guvernări și a egalității de gen. Alexei a fost consultant pentru mai multe organizații internaționale de dezvoltare, în evaluarea de impact a programelor acestora, în domenii precum piața muncii, dezvoltarea economică, asistență socială, demografie (…). Alexei a condus echipe mari și sunt sigură că va putea prelua și oferi continuitate reformelor începute de echipa Ministerului Muncii și Protecției Sociale”, a declarat șefa Guvernului.

Alexei Buzu și-a exprimat recunoștința față de prim-ministra Gavrilița și ministrul Marcel Spatari și a vorbit despre planurile pe care le are pentru Minister.

„Vreau să vă mulțumesc mult pentru încrederea și onoarea de a face parte din Guvernul pe care îl conduceți. Un Guvern care și-a asumat și a implementat reforme substanțiale în beneficiul cetățenilor acestei țări. Într-un an extrem de dificil, cu toții am văzut imensa dedicație, caracterul și determinarea dumneavoastră de a mișca lucrurile spre bine. Vă mulțumesc.

Domnule ministru, vreau să vă mulțumesc pentru deschiderea și dedicația dumneavoastră. Vreau să mă mulțumesc că la Minister lăsați o echipă consolidată, unită și determinată să implementeze până la capăt reformele inițiate de către dumneavoastră. Reforme pe care și eu sunt determinat să le continui. Stimați cetățeni, îmi asum acest mandat pentru o Moldovă mai egală, mai solidară și mai incluzivă. Un mandat prin care vom susține tinerele familii, să ajutăm atât mamele cât și tații să poată să combine mai ușor viața profesională cu cea de familie. Un mandat pentru a oferi mai multe programe eficiente tinerilor și persoanelor cu dizabilități, programe care să-i ajute să găsească un loc de muncă demn și dorit (…)”, a afirmat Buzu.

Centrul National de Studii si Informare pentru Problemele Femeii Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o instituție obștească care își propune „să contribuie la promovarea unui discurs integrator cu privire la problematica genurilor umane, statutul femeii si egalitatea de șanse pentru femei si bărbați”.

Marcel Spatari a depus cererea de demisie din funcția de ministru al Muncii și Protecției Sociale. Despre plecarea ministrului a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița luni, 9 ianuarie 2023, în cadrul unei conferințe de presă. Marcel Spatari a menționat că plecarea sa din funcție este „o decizie strict personală” și că va continua să „ofere consiliere” pentru echipa de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.