Principală  —  Ştiri   —   Cine sunt noii membri ai…

Cine sunt noii membri ai Curții de Conturi

Curtea de Conturi a R. Moldova (CCRM) are cinci membri noi. Aceștia sunt Ala Popescu, Petru Rotaru, Marina Covali, Tatiana Cunețchi și Tamara Andrușca. Aceștia au fost propuși de către noul președinte al CCRM, Veaceslav Untila, și vor avea un mandat de 5 ani. Decizia numirii lor în funcții a fost luată astăzi, 29 iulie 2016, cu votul a 70 de deputați. Totodată, un fotoliu de membru al Curții de Conturi a rămas vacant și va fi ocupat după revenirea deputaților din vacanță, în următoarea sesiune a parlamentului.

Ala Popescu, juristă de profesie, a deținut, până astăzi, funcția de secretar general al Parlamentului. Prin votul de astăzi al Parlamentului, Ala Popescu revine la CCRM, instituție pe care a condus-o în perioada decembrie 2004 – aprilie 2011.

În aceeași perioadă cu Ala Popescu, a fost membră a Curții de Conturi și Tatiana Cunețchi, care era, până astăzi, șefa cabinetului Fracțiunii Partidului Socialiștilor.

Totodată, Tamara Andrușca își va păstra funcția de membru al CCRM, funcție pe care o deține din 2013. Potrivit CV-ului postat pe site-ul CCRM, în anii 2001 — 2011, Andrușca a fost direc­tor eco­no­mic la „Petrom Mol­dova”, iar în perioada 2011-2013, a fost direc­tor finan­ciar la „Prime Mana­ge­ment”, firmă fon­dată de Vlad Pla­ho­t­niuc şi Andrian Candu. Deşi nu a menţio­nat în CV, Andru­şca apare, în docu­men­tele Vic­to­ri­a­bank, în cali­tate de mem­bru al Con­si­li­u­lui Băn­cii, în peri­oada în care prim-vicepreşedintele insti­tu­ţiei era Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc (2005). Ulte­rior, în 2012, aceasta a fost şi vice­preşe­dinte al Con­si­li­u­lui de Admi­nis­tra­ţie al Vic­to­ri­a­bank. Totodată, Tamara Andrușca este soa­cra lui Dan Mitriuc, directorul general al „Moldtelecom”.

Petru Rotaru are studii economice și, în iunie 2015, a fost ales primar al satului Țîpala, raionul Ialoveni, din partea Partidului Liberal. În trecut acesta a lucrat contabil la „MAIB-Leasing” S.A., companie-fiică a Băncii Comerciale „Moldova-Agroindbank”.

Numirea celor cinci vine după ce Parlamentul îi eliberase astăzi din funcții pe vechii membri ai CCRM, a căror mandat expirase acum câteva luni.

Tot astăzi, cu 54 de voturi, Parlamentul l-a numit în funcția de președinte al Curții de Conturi pe deputatul liberal Veaceslav Untilă, care-l va înlocui, astfel, pe fostul președinte Serafim Urechean.