Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Centrul Național Anticorupție revine sub…

Centrul Național Anticorupție revine sub controlul Parlamentului

Centrul Naţional Anticorupţie trece de sub controlul Guvernului în subordinea Parlamentului. Proiectul de lege a fost votat astăzi, la ședința Legislativului, în două lecturi.

Modificările la proiectul legislativ au fost înaintate de către deputatul democrat Sergiu Sârbu. Inițiativa a fost adoptată cu voturile a 65 de deputați din PD, PSRM și PCRM.

Potrivit noilor prevederi normative, directorul CNA va fi numit de Parlament și va avea un mandat de cinci ani, fără posibilitatea exercitării a două mandate consecutive. Totodată, proiectul prevede că potențialii șefi ai CNA nu trebuie să fi fost membru de partid, dar și să nu fi făcut agitație politică în ultimii doi ani. În cazul unor încălcări comise în activitatea sa, directorul CNA va putea fi demis cu majoritate de voturi, la solicitarea a cel puţin 20 de deputaţi.

 

„În scopul influențelor politice asupra activității CNA, proiectul stabilește reglementări ce țin de modalitatea de exercitare de către Parlament a controlului parlamentar. Astfel, este prevăzut ca directorul CNA poate fi audiat doar în cadrul Parlamentului, comisiilor permanente, comisiilor speciale sau a comisiilor de anchetă, iar deputații nu pot formula directorului Centrului indicații scrise sau verbale, toate interpelările se adresează public în momentul audierii în ședința plenară sau în cadrul ședințelor comisiilor permanente”, a spus deputatul PD, Sergiu Sârbu.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a menționat că a susținut acest proiect, întrucât instituția în cauză „nu trebuie să fie subordonată politic și nu trebuie să aibă impedimente în investigare”.

„Vă spun de ce am susținut acest proiect. Parlamentul trebuie să fie organul suprem care controlează lupta împotriva corupției. Cum poate un director CNA să investigheze actele de corupție ale unui prim-ministru dacă se află în subordinea Guvernului? Trecerea CNA-ului în subordinea Parlamentului are două scopuri: ca deputații să poată cere și insista la demisia directorului CNA și controlul asupra directorului și ca această instituție să nu fie subordonată politic și să nu aibă impedimente în investigare”, a declarat Igor Dodon, după ședința Parlamentului.

Amintim că în luna mai 2013, Centrul Naţional Anticorupţie din Moldova a trecut în subordinea Guvernului, după ce Parlamentul a votat în două lecturi o propunere în acest sens inițiată de PLDM. Centrul Național Anticorupție este varianta transformată a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

Menționăm că schimbările legislative au  loc  după ce fracțiunea PLDM a cerut demisia directorului CNA, Viorel Chetraru, și procurorului general, Corneliu Gurin.

Menționăm că șeful Guvernului Valeriu Streleț, care a preluat conducerea Partidului Liberal Democrat după ce Vlad Filat a fost pus sub arest de către CNA,  a trimis un demers către președintele Nicolae Timofti prin care solicită să inițieze procedura de demisie a șefului CNA, Viorel Chetraru. Chetraru a declarat, la rândul său, că va „aștepta decizia președintelui și se va conforma”.