Cazul medicului care a salvat viața unei pasagere în timpul unui zbor: Reacția companiei care opera aeronava

Compania aeriană SkyUp, care a operat zborul spre Egipt în timpul căruia unei pasagere i s-a făcut rău și un medic moldovean a trebuit să intervină pentru a-i salva viața, a venit cu o reacție. Deși atât medicul, cât și o altă pasageră a avionului, martoră a celor întâmplate, spun că însoțitoarele de bord nu erau pregătite pentru a oferi primul ajutor, reprezentanții companiei ne-au comunicat că echipajul „a acționat prompt și în conformitate cu protocoalele medicale aviatice”.
Într-un comentariu oferit pentru Ziarul de Gardă, compania SkyUp, care a operat zborul din 24 iuni în numele companiei HiSky Airlines, a afirmat că echipajul de la bordul avionului a informat piloții și a inițiat măsuri de prim ajutor imediat ce a văzut că pasagera are o problemă medicală.
„Pasagerei i-a fost administrată o mască de oxigen, iar echipajul i-a evaluat starea folosind un tensiometru. Trusa de Prim Ajutor (FAK) și Trusa Medicală de Urgență (EMK) au fost pregătite și puse la dispoziție”, se arată în răspunsul la solicitarea de informații expediată de ZdG.
Potrivit reprezentanților companiei, însoțitorii de bord sunt instruiți și autorizați să acorde primul ajutor, inclusiv terapia cu oxigen, dar nu au permisiunea, conform reglementărilor EASA, să administreze medicamente sau să efectueze injecții.
„Un medic certificat aflat întâmplător la bord a avut acces la EMK și a oferit sprijin suplimentar. Echipajul a rămas responsabil pentru monitorizarea și îngrijirea pasagerei pe tot parcursul zborului, asistând medicul cu echipamentele necesare și gestionând continuu terapia cu oxigen. Datorită reacției rapide și profesioniste a echipajului, starea pasagerei s-a îmbunătățit semnificativ în timpul zborului”, susțin reprezentanții SkyUp.
La aterizare, pasagera a putut debarca fără asistență și a fost preluată de serviciile medicale de la sol pentru evaluări suplimentare.
Potrivit SkyUp, însoțitorii de bord ai companiei urmează anual un „program obligatoriu de instruire, conform standardelor EASA”, care include certificare în acordarea primului ajutor, exerciții practice și testări.
„Aceștia sunt calificați să recunoască afecțiuni medicale critice, să efectueze resuscitare cardio-respiratorie (CPR), să utilizeze defibrilatoare, să gestioneze obstrucțiile căilor respiratorii, să trateze stările de șoc și să administreze oxigen”, afirmă reprezentanții companiei aeriene.
Cu referire la declarațiile medicului Alexandru Marandici făcute anterior pentru ZdG, dar și a pasagerei Angela Sîrbu care a zburat cu aceeași cursă și a relatat despre caz pe rețelele de socializare, precum că trusa medicală conținea medicamente cu eticheta exclusiv în limba germană, SkyUp au susțin că trusa Medicală de Urgență (EMK) a fost furnizată din Germania, însă „respectă standardele internaționale de aviație civilă”, medicamentele fiind etichetate cu denumirile substanțelor active în limba latină, „în conformitate cu normele din industrie”.
„Este inclusă și o fișă de instrucțiuni pentru a sprijini profesioniștii medicali în identificarea și utilizarea medicamentelor. Conform recomandărilor EASA, EMK este destinată exclusiv utilizării de către personal medical calificat aflat la bord”, se subliniază în răspunsul companiei.
Potrivit SkyUp, însoțitorul de bord responsabil cu coordonarea intervenției a confirmat că „toate trusele medicale, cilindrul de oxigen și tensiometrul au fost utilizate imediat”, iar echipajul „a rămas alături de pasageră pe tot parcursul zborului, oferindu-i sprijin continuu”.
„SkyUp™ își exprimă aprecierea față de profesionalismul și pregătirea echipajului, care a acționat prompt și în conformitate cu protocoalele medicale aviatice. Suntem, de asemenea, recunoscători pentru prezența unui cadru medical la bord, care a putut oferi ajutor. Ne pasă profund de bunăstarea pasagerilor noștri și îi dorim pasagerei afectate o recuperare completă și rapidă. Așteptăm cu nerăbdare să o revedem la bord în viitor”, au conchis reprezentanții companiei aeriene.
„Un erou printre noi”. Declarațiile medicului care a salvat viața unei pasagere în timpul unui zbor spre Egipt
O femeie risca să-și piardă viața după ce i s-a făcut rău în avion, în timpul unui zbor spre Egipt. O altă pasageră care se afla la bordul aeronavei susține că însoțitorii de bord nu erau pregătiți pentru a oferi primul ajutor medical. Totuși, tragedia a putut fi evitată datorită intervenției lui Alexandru Marandici, un medic moldovean. Ziarul de Gardă l-a contactat pe doctor, care a oferit mai multe detalii despre cele întâmplate.
Cazul a avut loc pe data de 24 iunie 2025, pe cursa Chișinău – Sharm El-Sheikh. Femeia căreia i s-a făcut rău s-a dovedid a fi o cetățeană a Ucrainei. Potrivit lui Alexandru Marandici, medic psihiatru–narcolog de profesie la Dispensarul Republican de Narcologie, femeii i-a scăzut tensiunea după ce avusese o supradozare cu preparate antihipertensive. În consecință, aceasta și-a pierdut cunoștința.
Alexandru Marandici ne-a declarat că a intervenit întrucât însoțitoarele de bord nu erau pregătite pentru a acorda primul ajutor medical. Detalii, aici.