Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CA: „REN Moldova”, sancționat cu…

CA: „REN Moldova”, sancționat cu amenzi în valoare de 30 000 de lei pentru plasare de publicitate în știri și lipsa surselor imaginilor

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat postul de televiziune „REN Moldova” cu șase amenzi în sumă totală de 30 000 de lei și cu o avertizare publică. Principale încălcări au ținut de plasarea neconformă a publicității în cadrul principalului buletin de știri al serii „Global” și de faptul că nu au fost indicate sursele de proveniență ale imaginilor, explică autoritatea care reglementează domeniul comunicării audiovizuale.

Potrivit CA, în buletinele de știri, din perioada supusă controlului, 9-15 ianuarie 2023, majoritatea subiectelor difuzate nu au avut indicate sursele înregistrărilor. De asemenea, programele de știri cu durate mai mici de 30 de minute fiecare, au avut câte o întrerupere de publicitate. Codul Serviciilor Media Audiovizuale (CSMA) prevede că programele audiovizuale de ştiri pot fi întrerupte de publicitate şi/sau de teleshopping o singură dată la un interval de cel puţin 30 de minute.

Totodată, într-o știre din cadrul programului din 9 ianuarie 2023, titlul nu corespundea cu imaginea. Prin urmare, CA a avertizat public postul TV, pentru nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. (b) din Cod.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a menționat că furnizorul de servicii media a încălcat mai multe prevederi ale art. 13, însă pentru acestea nu sunt prevăzute anumite sancțiuni. De exemplu, în cele 5 zile în care au fost prezentate buletinele de știri, s-au difuzat în total 106 știri, dintre care 46 locale și 60 internaționale, adică 57% au fost știri internaționale, conform analizei făcute de Aneta Gonța. În cadrul acestor programe au fost vizate 24 de țări sau regiuni, printre care SUA, Brazilia, Peru, Cehia, Columbia, în timp ce despre Ucraina, Federația Rusă sau România nu a fost făcută nicio știre.

„Să nu te referi în 5 buletine de știri timp de o săptămână la ceea ce se întâmplă la frontiera cu R. Moldova este o lipsă de informare corectă”, susține vicepreședinta CA.

Compania „Teleproiect” SRL, care a fondat canalului TV „REN Moldova”, a mai fost sancționată cu avertizare publică pentru încălcarea prevederilor art. 13 alin. (5) lit. e) care prevede „în cazul prezentării înregistrărilor provenite din alte surse decît cele ale redacţiei, să se precizeze acest lucru”.

Prin urmare, CA a aplicat următoarele sancțiuni:

În conformitate cu CSMA, furnizorii de servicii media audiovizuale sancționați sunt obligați să difuzeze textul sancțiunii în următoarele 48 de ore de la data adoptării deciziei privind aplicarea sancțiunii, sonor și/sau vizual, de cel puțin 3 ori, în orele de maximă audiență, din care o dată în principalul program audiovizual de știri, în cazul serviciilor media audiovizuale generaliste și/sau de știri.