Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Blinken și Kuleba s-au întâlnit…

Blinken și Kuleba s-au întâlnit la hotarul ucraineano-polonez, într-un cort pentru refugiați

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, s-au întâlnit sâmbătă, 5 martie, la granița Ucrainei cu Polonia pentru a discuta eforturile occidentale de a sprijini Ucraina și de a izola Rusia, în speranța de a pune capăt războiului de 10 zile, transmite Reuters.

Cei doi oficiali au purtat discuții într-un cort la un punct de trecere a frontierei, pe unde treceau și refugiații din Ucraina, în mare parte femei și copii, notează sursa citată.

Ei s-au plimbat de-a lungul graniței, pe ambele părți ale hotarului. „Lumea întreagă este alături de Ucraina, la fel cum eu stau aici în Ucraina cu prietenul și colegul meu”, a spus Blinken.

Kuleba a spus că în cele din urmă Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, dar susținătorii internaționali ai Ucrainei trebuie să ofere mai mult ajutor pentru a pune capăt conflictului mai repede. Ucraina are nevoie în special de avioane de luptă și sisteme de apărare aeriană, a spus el, adăugând că rachetele antiaeriene Stinger furnizate de națiunile occidentale sunt de ajutor. Forțele ucrainene au doborât trei avioane rusești sâmbătă, a spus el.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken s-a aflat astăzi în Polonia, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul și ministrul de externe și a vizitat un centru care găzduiește câteva dintre sutele de mii de oameni care au trecut în Polonia de când Rusia și-a lansat invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie, notează Reuters.

Blinken este așteptat duminică, 6 martie, în Republica Moldova. În perioada 3-8 martie, el va vizita, în total cinci țări europene, Belgia, Polonia, R. Moldova, Letonia, Lituania și Estonia, pentru consultări ample cu aliații NATO și partenerii europeni cu privire „la războiul neprovocat și nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei”, după cum a anunțat anterior Departamentul de Stat al SUA.