Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Averea deputaților din opoziție acumulată…

Averea deputaților din opoziție acumulată în perioada mandatului: imobile și mașini. „Ne vedem cu ZdG în judecată!”

Colaj realizat de Andrei Muntean, ZdG

În cei patru ani de mandat, unii deputați aleși pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au fost la cumpărături – de la apartamente de milioane până la mașini de lux, iar alții au devenit proprietarii unor bunuri după ce le-au fost donate. Deputații aleși pe listele fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional, nu declară însă achiziții în cei patru ani de mandat. 

ZdG a comparat declarațiile de avere ale deputaților din opoziție depuse de aceștia în 2021, când au ajuns în Parlament, cu cele depuse în 2025, când mandatul lor de patru ani se apropie de final.

Aproape o treime (11) dintre cei 38 de deputați care au format opoziția parlamentară în ultimii patru ani – reprezentanți ai fostului partid „Șor”, între timp declarat neconstituțional, și ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), au fost la cumpărături în perioada mandatului. 

Deputați la casă nouă

În 2024, deputatul BCS Adrian Albu declară că a investit 3,88 milioane de lei într-un apartament de 175 m.p. În același an, familia Albu a vândut unul dintre cele trei apartamente cu care a venit în Parlament – un imobil ce măsoară 78,4 m.p, în proprietatea căruia a intrat în 2017 și pe care susține că l-a înstrăinat cu 3,2 milioane de lei.

„Apartamentul se află în Chișinău și a fost procurat în variantă sură după ce am vândut vechiul apartament din centrul capitalei, mobilat și cu parcare în fața blocului”, explică Albu tranzacția. La final, acesta ne-a transmis că „ne vedem cu Ziarul de Gardă în judecată”, referindu-se la faptul că în luna noiembrie 2024 a acționat în judecată opt instituții media, printre care și ZdG, după ce acestea au preluat un articol din publicația internațională EU Reporter în care erau redate o serie de presupuse discuții dintre Adrian Albu și Iurii Gudilin, fost agent FSB, informații pe care deputatul socialist le-a calificat ulterior drept „dezinformări și propagandă”.

În 2024, deputatul BCS Radu Mudreac a redobândit casa de 285,7 m.p asupra căreia are drept de proprietate în egală măsură cu soția și mama sa, după ce, în 2022, a gajat casa pentru a luat un credit. Casa, cu o valoare declarată de 250 de mii de euro, echivalentul a circa 4,9 milioane de lei, este în proprietatea familiei sale din 2018, atunci când a fost dată în exploatare. 

„Am împrumutat banii de la o persoană fizică. Pe baza la toate chestiile astea a fost inițiat control de către ANI, iar persoana vizată a prezentat actele, eu am dat explicații, după care nu a fost pornită procedura de verificare”, a explicat Mudreac, fără a ne spune cine este creditorul. 

În martie 2023, deputata BCS Tatiana Cunețchi a procurat ½ dintr-un imobil de 105 m.p.  Cunețchi susține că a achitat circa 1,2 milioane de lei, sumă mai mare decât valoarea de piață declarată a bunului, care se ridică la aproape 995 de mii de lei. Pentru terenul de șapte ari pe care este amplasat imobilul, Tatiana Cunețchi declară că a cheltuit peste 70 de mii de lei.  Tot în 2023, deputata și-a golit conturile bancare, în condițiile în care, în 2020, aceasta declara circa 110 mii de lei în două conturi curente, 15 mii de dolari americani (circa 270 de mii de lei) într-un alt cont curent și două depozite care cumulau 25 de mii de euro (circa 500 de mii de lei).

La un an de la venirea sa în Legislativ, deputatul BCS Nicolai Rusol susține că a investit 308 mii de lei într-un apartament de 52 m.p. Un an mai târziu, printr-un contract de donație, legiuitorul devine și proprietar al unui apartament de 53 m.p., valoarea de piață a căruia ar fi de 277 de mii de lei.

În 2023, și deputatul BCS Constantin Starîș a obținut, cu titlu de donație, un teren de 17 ari, pe care sunt amplasate o casă de 173 m.p. și cinci anexe, valoarea cărora, potrivit deputatului, ajunge la circa 84 de mii de lei. Deputatul a venit în Parlament având în proprietate un apartament de 104 m.p., pentru care a plătit 1,2 milioane de lei în 2011.

La un an după ce a ajuns în Parlament, în 2022, familia deputatului BCS Petru Burduja a devenit proprietară a cinci bunuri imobile ce măsoară între 16 și 63 m.p. și care, susține deputatul, ar valora între 19 mii de lei și 3000 de lei, toate obținute prin contracte de donație. Burduja nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a ne spune cine este donatorul.

Volvo și Dacia, printre mărcile preferate ale opoziției parlamentare

Deputatul BCS Adrian Albu a venit în Parlament cu o Skoda Superb, fabricată și procurată în 2018, la prețul de 526 de mii de lei. În declarația de avere și interese personale a deputatului Albu, depusă în anul 2024, a apărut un Volvo, fabricat și procurat în leasing în 2023, valoarea căruia este de 78 de mii de euro

Și deputatul Corneliu Furculiță a trecut în declarația de avere și interese persoanle, în perioada mandatului său de legiuitor, o nouă bijuterie pe patru roți – un Volvo XC90, fabricat în 2024, care ar valora circa 1,2 milioane de lei. Mașina a ajuns în proprietatea uneia dintre firmele familiei sale în 2025. 

Deputata BCS Alla Pilipețcaia a venit în Parlament fără vreun automobil. În 2022, familia deputatei a procurat o Dacia Duster, fabricată în același an, pentru care a plătit 364 de mii de lei. Autoturismul „dispare” din declarația de avere și interese personale depusă de deputată pentru anul 2024. Și deputata Pilipețcaia declară că a cumpărat în 2024 un Volvo XC90,   fabricat în 2020, pentru care familia deputatei afirmă că a scos din buzunar 577 de mii de lei

Familia deputatei BCS Ivanna Koksal a cumpărat în al doilea an de mandat un automobil Skoda Kodiaq, cheltuind aproape 40 de mii de euro.

Și deputatul BCS Petru Burduja, în perioada mandatului de legiuitor, și-a procurat două automobile. În 2023, cu 42 de mii de lei, familia Burduja a achiziționat o Dacia Logan, fabricată în 2017. Un an mai târziu, în 2024, familia deputatului susține că a plătit 440 de mii de lei pentru o Honda CRV, fabricată la fel în 2017. Tot în 2024, Burduja declară că a contractat un credit bancar în sumă de 220 de mii de lei, pe care se angajează să-l returneze până în 2029. 

Tot o Dacia Duster a achiziționat și deputatul BCS Vladimir Odnostalco în timpul mandatului de legiuitor. În 2023, Odnostalco a intrat în posesia automobilului, fabricat în același an, pentru care susține că a scos din buzunar 20 de mii de euro. 

Și deputatul Radu Mudreac a optat pentru o Dacia Logan MCV, fabricată în 2017. Deputatul susține că a plătit pentru mașină 30 de mii de lei, sub prețul de piață.

Și deputatul BCS Nicolai Rusol a făcut o achiziție pe patru roți în perioada mandatului său de legiuitor. În 2024, și-a cumpărat în leasing un Suzuki SX4-S Cross, fabricat în 2023, la preț de 19,5 mii de euro. 

În 2022, și familia deputatului Grigore Novac a achiziționat o mașină de model Toyota LC 200, fabricată în 2013, la preț de 690 de mii de lei.

ERATĂ. În verisunea inițiată a articolului, ZdG s-a strecurat o eroare. În articol era scris că, în 2023, „familia deputatului Grigore Novac a achiziționat o mașină de marca Honda, fabricată în 2017, pentru care declară că a plătit 200 de mii de lei. Familia Novac mai deține în proprietate un Volkswagen Passat B5 din 1999, procurat cu 40 de mii de lei în 2019”. Ziarul de Gardă prezintă scuze pentru eroarea neintenționată comisă în varianta inițială a articolului, cauzată de o confuzie.