Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   După ce spațiul aerian al…

După ce spațiul aerian al R. Moldova a fost închis pentru câteva ore, autoritățile de la București anunță că au detectat „o țintă aeriană de dimensiuni mici, în sud-estul României”

Imagine simbol

Reprezentanții Ministerului Apărării Naţionale din România anunță că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12:30, „o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11 000 de metri în spațiul aerian național, în sud-estul României”.

Precizările vin după închiderea spațiului aerian al R. Moldova pentru câteva ore.

„Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12:40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.

Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană.

Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului de la București.

Marți, spațiul aerian al R. Moldova a fost închis marți, pentru aproximativ 3 ore, „din motive de securitate”. S-a întâmplat după ce autoritățile de la București au informat autoritățile de la Chișinău că un obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al țării noastre, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă.

„Urmare a ședinței Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, a fost emis un NOTAM de închidere temporară a spațiului aerian al R. Moldova la ora 11:24, 14 februarie, în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile. La ora 14:47, spațiul aerian a fost redeschis”, a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă a R. Moldova într-un comunicat.

Luni, 13 februarie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a R. Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.