Principală  —  IMPORTANTE   —   Au fost înregistrate două cazuri…

Au fost înregistrate două cazuri de pestă porcină africană pe teritoriul R. Moldova. Recomandările ANSA

Sursa foto: Digi24

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cetățenii despre identificarea a două cazuri de pestă porcină africană (PPA), după ce au fost examinate probele recoltate de la porcii domestici, în exploatația comercială de porcine amplasată în extravilanul localității Petrești, raionul Ungheni, și în exploatația non-profesională din extravilanul localității Cîșlița Prut, raionul Cahul.

„Comisiile pentru Situații Excepționale ale r. Ungheni și r. Cahul au aprobat planuri de măsuri complexe de combatere, fiind în desfășurare acțiunile de eradicare a focarelor, cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarelor au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km), fiind restricționată mișcarea porcilor din fermele comerciale din aceste zone, precum și mișcarea porcilor din exploatații non profesionale din întreg arealul raioanelor afectate , dar și comercializarea cărnii obținute de la aceștia”, afirmă ANSA.

În acest context, Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, iar pe medicii veterinari și autoritățile publice locale să anunțe în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

De asemenea, ANSA îndeamnă fermierii să evite hrănirea porcilor cu cereale proaspăt recoltate. Acestea ar putea fi potențial contaminate de către mistreți cu virusul PPA. „Evitați utilizarea în hrana animalelor a resturilor culinare și respectați cerințele minime de biosecuritate”, scrie ANSA.

Totodată, Agenția solicită cetățenilor să nu procure animale fără certificate sanitar-veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate, dar și să nu cumpere produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

ANSA mai menționează că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea și înregistrarea animalelor. De asemenea, Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

Pe parcursul anului 2023, în R. Moldova au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 la porcii domestici, 3 la porcii mistreți. Au fost nimiciți din cauza bolii 334 porci și 21 mistreți. În luna martie, două focare de pestă porcină africană la porci domestici au fost confirmate tot în raionul Ungheni.