Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ASP: Contestațiile rezultatelor examenelor auto…

ASP: Contestațiile rezultatelor examenelor auto vor putea fi depuse online. Două locații noi de preluare a candidaților pentru proba practică, în municipiul Chișinău

Sursa: asp.gov.md

Persoanele care nu au susținut examenul pentru obţinerea permisului de conducere au dreptul să conteste online, în termen de trei zile lucrătoare, rezultatele probelor de examen. Pentru a simplifica procedura de depunere a contestațiilor, Agenția Servicii Publice (ASP) a lansat un nou modul pe site-ul instituției, care permite depunerea online a contestațiilor, fără a fi nevoie ca cetățenii să se deplaseze la centrele de examinare, cum era anterior, conform unui comunicat de presă emis de instituție.

Anunțul a fost făcut luni, 12 februarie, în cadrul unui eveniment public de către directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu. 

„În contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Agenția Servicii Publice intervine pe mai multe paliere, în efortul său de a asigura un proces transparent în domeniul permiselor de conducere și siguranței rutiere, conform normelor și politicilor europene. Obținerea unui permis de conducere este un examen nu doar pentru cetățeni, dar și pentru noi, ca instituție. Există niște standarde europene minime, norme tehnice cărora trebuie să le corespundem atunci când îi eliberăm persoanei un permis de conducere. Astăzi anunțăm lansarea noului modul de depunere online a contestațiilor examenelor auto. Este un proiect pe care l-a dezvoltat ASP pentru a facilita și a accelera procesul de contestare, eliminând barierele tradiționale asociate cu depunerea fizică a documentelor”, a menționat Mircea Eșanu.

Cererea  de contestare a rezultatelor examenelor auto poate fi depusă online, accesând site-ul Agenției Servicii Publice. Totodată, în partea de jos a fiecărui borderou de susținere a examenului va fi plasat un QR code, prin intermediul căruia, cetățenii vor putea depune cererea de contestare.

„Autocolantele personalizate cu respectivul cod de bare vor fi plasate în sălile de examinare, pe panourile informative dedicate procesului de examinare auto, pe vehiculele de examinare, astfel ca procesul de depunere a contestației să fie unul facil și accesibil pentru orice persoană interesată”, notează ASP.

Reformele pe care le implementează ASP vizează și componenta legislativ-normativă.

„La propunerea ASP, au fost operate mai multe modificări în actele normative privind activitatea comisiilor de examinare a contestațiilor rezultatelor examenelor auto. Vom avea în comisiile de contestare reprezentanți ai școlilor auto și ai altor instituții implicate în procesul de examinare. Totodată, ASP a propus ca cetățenii să aibă posibilitatea să depună cererile de contestare în termen de 30 de zile din ziua susținerii probei de examen. În prezent, candidații au la dispoziție doar 3 zile pentru aceasta”, a menționat directorul-adjunct al ASP, Iurie Cristea. 

O altă noutate, anunțată de către conducerea ASP, este deschiderea a două noi locații de preluare a candidaților pentru proba practică în mun. Chișinău (categoria B). Acestea vor fi amplasate în incinta secțiilor de înmatriculare auto din sectoarele Sculeni (str. Calea Ieșilor 14) și Rîșcani (str. Academician Sergiu Rădăuțanu, 1). La etapa de pilotare a proiectului, cetățenii vor avea posibilitatea să-și selecteze locația de unde preferă să se pornească la proba practică pentru obținerea permisului de conducere. Ulterior, candidații vor fi distribuiți aleatoriu de către sistem la unul dintre cele trei centre de preluare a persoanelor pentru proba practică.

Conform Agenției, activitatea urmărește mai multe obiective, cum ar fi:  îmbunătățirea procesului de examinare, prin crearea unor situații de apreciere obiectivă a dexterității candidaților pe trasee diversificate, „nu doar pe traseele de la Botanica, învățate pe de rost împreună cu instructorii auto, dar și decongestionarea traficului din sectorul Botanica”.

Candidații care au susținut examenul de obținere a permisului auto și doresc să-și perfecteze pe loc un permis de conducere provizoriu, o vor putea face în orice centru multifuncțional al ASP, fără o programare prealabilă. Anterior, acest lucru era posibil doar la secția de calificare auto, amplasată pe str. Salcîmilor, 28.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și noile vehicule, destinate procesului de examinare la proba practică, achiziționate de către Agenția Servicii Publice la sfârșitul anului 2023: 12 automobile Șkoda Scala; 6 motociclete de model Yamaha și Honda; 2 microbuze Fiat Ducato și 2 microbuze Fiat Ducato cu remorci. Valoarea totală a achiziției este de peste 16 milioane de lei.  Noile autovehicule urmează a fi repartizate la secțiile de examinare auto din regiuni.

În anul 2022, la ASP au fost înregistrate 279 198 cereri de susținere a examenelor auto la proba practică și teoretică. Candidații care au susținut examenul la probele teoretică și practică – 101 185. Numărul total de contestații depuse – 194. Contestații admise cu schimb de calificativ din „Respins” în „Admis” –  11. Contestații admise cu reexaminare – 42. Contestații respinse cu menținerea în vigoare a calificativului „Respins” – 93. Contestații retrase sau respinse din alte motive – 48.

În anul 2023, la ASP au fost înregistrate 263 302 cereri de susținere a examenelor auto la proba practică și teoretică. Candidații care au susținut examenul la probele teoretică și practică – 88 320. Numărul total de contestații depuse – 290. Contestații admise cu schimb de calificativ din „Respins” în „Admis” – 6. Contestații admise cu reexaminare – 48. Contestații respinse cu menținerea în vigoare a calificativului „Respins” – 166. Contestații retrase sau respinse din alte motive – 48.