Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aproape 50 de bunuri și active…

Aproape 50 de bunuri și active de stat urmează a fi supuse privatizării. Care este motivul

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță că a identificat 46 de bunuri și active de stat neperformante sau neutilizate conform destinației lor inițiale, care urmează a fi scoase în zona pieței de investiții. Este vorba despre terenuri, construcții și întreprinderi de stat, care, potrivit instituției, au nevoie urgentă de investiții majore. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost propus spre consultare publică.

APP subliniază că această inițiativă nu presupune închiderea întreprinderilor vizate, ci, dimpotrivă, își propune să le „revitalizeze”, asigurând menținerea locurilor de muncă și continuitatea activității economice.

Astfel, potrivit comunicatului emis de instituție, prin acest proiect se propune completarea listei bunurilor proprietate de stat supuse privatizării cu 46 de bunuri, și anume:

7 entități cu cotă de stat

  • Două pachete minoritare de acțiuni proprietate de stat: 0,5% din S.A. Compania de Asigurări „Auto-Siguranța” și 0,017 % din S.A. „Banca Comercială Moldindconbank”; 
  • Cota socială de 11% deținută de stat în S.R.L. „Metrompas”;
  • Patru întreprinderi de stat: Î.S. „Fabrica de sticlă din Chișinău”, Î.S. Hotelul „Zarea”, Î.S. Întreprinderea Editorial-Poligrafică „Știința”, Î.S. „Editura Didactica de Stat Lumina”, Î.S. 

33 de complexe de bunuri: 

  • Două complexe de bunuri din or. Ștefan Vodă și or. Cantemir, propuse de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI;
  • Un complex de bunuri aflate în gestiunea Î.S. „MoldATSA”, amplasat în com. Băcioi, mun. Chișinău; 
  • 30 de complexe de bunuri din gestiunea și administrarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor  amplasate în diferite localități ale țării. 

O încăpere nelocuibilă (garaj), cu suprafața de 27,6 m2 din or. Căușeni;

O construcție cu suprafața de 21,6 mdin or. Rezina, la propunerea Serviciului Fiscal de Stat;

– 2 bunuri imobile, terenuri pentru construcții: terenul din r-nul Ungheni, com. Zagarancea cu suprafața de 7,4808 ha și un teren din mun. Chișinău, str. Ioana Radu 27, cu suprafața de 1,3531 ha, la propunerea Ministerului Apărării. 

2 cote părți din încăperi locative din mun. Chișinău ajunse în proprietatea statului ca rezultat al moștenirii vacante. 

„Prin această abordare, APP urmărește optimizarea portofoliului de active al statului și atragerea de investiții noi, esențiale pentru modernizarea și dezvoltarea durabilă a economiei naționale. (…) Scopul final este de a valorifica aceste bunuri într-un mod care să aducă cel mai mare beneficiu comunităților și economiei Moldovei”, explică Agenția Proprietății Publice.

Proiectul a fost elaborat de Agenția Proprietății Publice, autoritate administrativă din subordinea Guvernului R. Moldova.