Principală  —  IMPORTANTE   —   Andrei Pavaloi a revenit la…

Andrei Pavaloi a revenit la Direcţia Generală Educaţie la o lună după ce a fost demis

La o lună după ce a fost demis, Andrei Pavaloi s-a ales cu funcția de șef-adjunct la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din Chişinău. Pavaloi a fost numit în baza unui concurs ce a fost anunțat la data de 2 februarie 2024, la care au admiși trei candidați, scrie Agora

Pe lângă fostul șef al Direcției Educație, Andrei Pavaloi, la concurs s-au mai regăsit două nume. E vorba de Natalia Strajesco care din noiembrie 2017 și până în prezent este șefă a Direcției Educație Tineret și Sport în sectorul Centru al capitalei. Al treilea candidat era Alexandr Votcariov care este șef interimar al Direcției Educație Tineret și Spor din sectorul Buiucani.

Andrei Pavaloi a fost demis din fucția de șeful al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, printr-un ordin al ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun. 

La 24 ianuarie, Ion Ceban a făcut public un email adresat lui Andrei Pavaloi, transmis de reprezentații Ministerului Educației și Cercetării. În textul emailului erau indicați pașii pe care ar trebui să-i urmeze șeful Direcției generale educație, în vederea semnării actului atașat, ce constata demisia sa: „printați, semnați, scanați”. Edilul a declarat că Ministerul îi cere lui Pavaloi „să se auto-demită”.

„Primăria Chișinău constată că este un „ordin” ilegal, care contravine normelor naționale și internaționale. Este imixtiune directă în treburile municipalităţii și încălcarea principiului autonomiei locale. Mai exact, angajatorul în acest caz este direct Primăria Municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar Primarului General. Primăria nu pune și nu demite din funcții miniștri, ori Administrațiile Publice Locale sunt tot mai controlate de autoritatea centrală (…)”, declara primarul general al municipiului Chișinău Ion Ceban.

Solicitându-i ministrului să comenteze declarațiile primarului, Dan Perciun declara: „Ordinul este legal, dar domnul Ceban, formal, o să încerce să-l protejeze pe domnul Păvăloi. S-ar putea, inclusiv, să atace decizia în judecată, o să ne judecăm, dar noi avem toată certitudinea că nu există nicio problemă pe partea legală. (…) Domnul Ceban nu știe să citească legea. Eu îl învit să citească modificările la Codul educației. Omul face declarații politice, este clar. Trebuia să-l numească pe Păvăloi legal, pe o perioadă determinată, prin concurs, nu printr-o dispoziție a primarului contrară prevederilor legale”.