Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri prezidențiale în Slovacia: Se…

Alegeri prezidențiale în Slovacia: Se luptă un pro-european cu aliatul premierului care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei vecine

Slovacii votează, sâmbătă, în turul decisiv al alegerilor prezidenţiale, pe care şi-l dispută preşedintele parlamentului de la Bratislava, Peter Pellegrini, şi fostul ministru de Externe Ivan Korcok, transmite Euractive.

Cursă strânsă

Acum două săptămâni, în primul tur, Korcok (59 de ani) a obţinut 42% din voturi, faţă de 37 de procente pentru Pellegrini (48), însă sondajele îl creditează acum pe cel din urmă cu un avans de două procente.

Dosarul ucrainean

Pellegrini, fost şef de guvern, are sprijinul actualului premier populist Robert Fico, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei vecine, a pus sub semnul întrebării suveranitatea acestei ţări şi a cerut pace cu Rusia. 

După ce a votat, Pellegrini a subliniat, însă, că Slovacia va rămâne ancorată în Uniunea Europeană şi în NATO, în ciuda declaraţiilor lui Fico.

Korcok este un pro-european convins, care declară că „Federaţia Rusă a călcat în picioare dreptul internaţional (…) Nu cred că Ucraina trebuie să renunţe la o parte din teritoriul său pentru a obţine pacea”.