Adoptat: Pensia de întreținere nu va putea fi mai mică decât 50 % din minimul de existență

Pensia de întreținere, inclusiv a copiilor va fi actualizată, instituindu-se un mecanism de revalorizare a acesteia. Un proiect de modificare a Codului familiei a fost adoptat astăzi, 30 aprilie, de Parlament.
Conform comunicatului de presă al Legislativului, proiectul instituie un mecanism de revalorizare de drept a pensiei de întreținere stabilită într-o sumă bănească fixă, care nu poate fi mai mică de 50% din cuantumul mediei anuale a minimului de existență, atribuit categoriei de populație corespunzătoare creditorului întreținerii, calculat de către Biroul Național de Statistică (BNS). Prin urmare, proiectul de lege prevede ca toate pensiile de întreținere stabilite într-o sumă bănească fixă de instanță judecătorească vor ține pasul cu fluctuația valorii mediei anuale pe țară a minimului de existență, publicat și actualizat anual de către BNS.
În nota de fundamentare a proiectului de lege se specifică că sarcina de a urmări fluctuația valorii minimului de existență este pusă persoanei care trebuie să efectueze plata – debitorul.
„De asemenea, documentul prevede că, în cazul în care debitorul are restanțe la plata pensiei de întreținere, plata se va face conform valorii minimului de existență aplicabile la momentul efectuării acesteia. De menționat că restanțele la plata pensiei de întreținere acumulate până la intrarea în vigoare a prezentei legi nu vor fi ajustate. Proiectul mai prevede că hotărârea instanței de judecată prin care s-a stabilit cuantumul pensiei de întreținere reprezintă un titlu executoriu. În cazul în care debitorul nu efectuează plata pensiei în cuantumul stabilit, creditorul se poate adresa, pentru executarea silită, executorului judecătoresc din raza teritorială în care domiciliază debitorul”, comunică Parlamentul.