„Aderarea R.Moldova la UE până în 2030 e un obiectiv realizabil”, afirmă Președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European

Aderarea deplină a R. Moldova la UE până în 2030 este un obiectiv realizabil, în condițiile unei „voințe politice susținute”, a afirmat joi, 3 iulie, președintele Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European, David McAllister, înainte de summitul UE-R. Moldova de pe 4 iulie, de la Chișinău, scrie Agerpres.
„Primul summit UE-Moldova de la Chișinău marchează o bornă strategică în aprofundarea integrării R. Moldova în Uniunea Europeană. Acesta reflectă parteneriatul politic, economic și de securitate în creștere dintre UE și R.Moldova într-un moment crucial în călătoria europeană a țării”, afirmă McAllister într-un comunicat al Parlamentului European.
Potrivit lui, R. Moldova „a realizat progrese substanțiale în calea spre aderarea la UE”, iar ”reformele în justiție, stat de drept și anticorupție avansează și lansarea negocierilor de aderare (…) este acum aproape”.
El a adăugat că Planul de creștere pentru R. Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro sprijină acest proces consolidând sectoare cheie, ameliorând infrastructura și alimentând reziliența economică.
„În același timp, Moldova continuă să se confrunte cu amenințări hibride, inclusiv dezinformare, atacuri cibernetice și interferență externă, în cadrul unor eforturi mai largi de a-i submina dezvoltarea democratică. UE rămâne dedicată întăririi suveranității, securității și rezilienței Republicii Moldova în fața unei astfel de presiuni externe”, a dat asigurări președintele Comisiei AFET.
Aducerea R. Moldova mai aproape de UE înseamnă „accelerarea integrării energetice, creșterea conectivității și construirea unui viitor mai sigur și mai sustenabil pentru cetățenii Moldovei”, a mai apreciat eurodeputatul.
David McAllister consideră că alinierea constantă cu normele și standardele UE aduce deja beneficii tangibile și că „aderarea deplină la UE până în 2030 este un obiectiv realizabil”, în condițiile unei „voințe politice susținute”.
„Moldova este o țară europeană prin geografie, prin valori și prin aspirație. UE trebuie să continue să rămână cu fermitate alături de Republica Moldova în drumul său spre aderare – politic, financiar și strategic”, a încheiat președintele AFET.