Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Tânăr agresat într-un club de…

Tânăr agresat într-un club de noapte din Teleneşti

În noaptea de 11 spre 12 februarie, la discoteca din satul Chiţcani, raionul Teleneşti, Gheorghe Pântea, de 21 de ani, originar din satul Ţânţăreni, a fost bătut de doi indivizi până a rămas fără cunoştinţă.

Mama băiatului, Elena Pântea, s-a adresat la ZdG, informându-ne despre situaţia din localurile de noapte de la sate şi încercând să afle cum i-ar putea face dreptate fiului său.

În noaptea de 11 spre 12 februarie, Gheorghe Pântea, împreună cu un prieten de-al său,  se aflau în discoteca din satul vecin. Totul a început de la un motiv stupid: cineva dintre  tineri s-a arătat deranjat de faptul că cei doi îşi rezemaseră motocicleta de peretele discotecii.

Bătaia s-a declanşat pe neaşteptate. Băiatul a fost lovit, i-au fost rupte hainele. Iar când prietenul său a încercat să intervină, a fost lovit şi el. În scurt timp, conflictul s-a transferat în discotecă. Potrivit lui Gheorghe Pântea, cel care a declanşat cearta este Tudor Balan, de 21 de ani. Acesta, împreună cu un verişor de-al său, Tudor Găină, de 24 de ani, au intrat în discotecă şi l-au lovit pe Gheorghe. Au urmat cuvinte necenzurate, dar şi alte lovituri, inclusiv cu picioarele, în burtă şi în faţă.

Amintindu-şi de cele întâmplate, Gheorghe spune că “atunci când i-am văzut că intră în încăpere, mă aşteptam la ceva rău, însă nu credeam că o să ajung în halul ăsta, fără cunoştinţă. Ţin minte doar că, după ce m-au bătut, mi-au spus că asta încă nu e nimic şi că toate vor urma abia atunci când voi ieşi afară”.

Băiatul a stat mai mult timp în ger, afară fiind -20 de grade, fără cunoştinţă. Atunci când cineva a insistat să cheme salvarea, proprietarul clubului, domnul Petrache, a refuzat. El a argumentat că, dacă ar veni ambulanţa, ar veni şi poliţia, după care i s-ar închide discoteca.

Văzând că starea băiatului se agravează, un consătean, prieten cu cei care l-au  bătut pe Gheorghe, l-a transportat la spitalul raionul. Atunci când au aflat părinţii, băiatul le-a spus că l-a găsit pe Gheorghe sub pereţii discotecii, dar până la urmă a recunoscut că a fost nevoie să îl ducă la spital, totodată spunându-i mamei sale că, dacă nu se vor adresa la poliţie, Tudor Balan şi Roman Găină îi vor acoperi toate pagubele materiale, acordându-i şi 3000 de lei pentru pagube morale. Părinţii au refuzat, insistând să se facă dreptate până la urmă.

În timp ce băiatul se afla în spital cu contuzie cranio-cerebrală şi cu alte traumatisme, cei doi agresori au încercat de mai multe ori să-l viziteze, ca să-şi ceară scuze. Recunoscând, către părinţi, că ei sunt vinovaţi, motivau că “aşa se bat băieţii” şi că nu este nevoie să sesizeze poliţia cu astfel de cazuri. Cei doi iarăşi propuneau bani familiei, solicitând, totodată, o recipisă care ar confirma că Gheorghe şi familia sa îi iartă.

Deoarece familia lui Gheorghe nu a acceptat o astfel de tranzacţie, cazul a ajuns la Ion Rachieru, poliţist de sector. Interogând proprietarul barului, acesta ar fi declarat că nu cunoaşte nimic despre cele întâmplate. Ulterior, totuşi, acesta i-ar fi spus Elenei Pântea că feciorul său nu are cei 7 ani de acasă. Petrache ar fi spus că băiatul şi-ar fi făcut de cap. Elena Pântea spune, însă, că Petrache ar fi trebuit să cheme poliţia, dacă fiul său s-ar fi comportat aşa precum zice el. “De ce nu a chemat nimeni poliţia, dar şi-au bătut joc de el, lovindu-l cu picioarele?”, se întreabă mama lui Gheorghe.

Din spusele sătenilor, patronul nu a chemat poliţia pentru că localul se află într-o stare deplorabilă, iarna este foarte frig, lipseşte curentul electric, lipseşte paza, accesul la discotecă fiind pe gratis, iar profitul patronului acumulându-se din costurile băuturilor alcoolice comercializate.

De la poliţistul de sector, Ion Rachieru, ancheta a fost transmisă anchetatorului Mihai  Begu, care, peste o lună de la comiterea altercaţiei, l-ar fi întrebat pe Gheorghe Pântea  cum se face că nu are nicio vânătaie. Acesta i-a spus că a trecut deja o lună şi că, pe când se afla în spital, nu a fost nimeni să vadă în ce stare era, în dosar fiind scris: “Leziuni corporale uşoare”. Ancheta a continuat la procuratura raională, unde procurorul nici nu a vrut să discute cu părinţii. Totuşi, procurorul a insistat asupra achitării unei amenzi de 500-1000 de lei de către Gheorghe Pântea şi de 700—1500 de lei de către Tudor Balan.

Procurorul Zmuncilă a spus că nu a fost posibilă iniţierea unui dosar penal, deoarece  acest caz este contravenţional.

În prezent, familia Pântea încearcă să conteste deciziile anchetatorilor.

Pentru tratamentul fiului, familia Pântea a cheltuit 10 000 de lei, toate cheltuielile fiind suportate de familie, iar tot ce îşi doreşte atât Gheorghe, cât şi familia sa este să se facă dreptate în acest caz.

Victor Ţurcan