Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   „Sat curat cu deșeu colectat”.…

„Sat curat cu deșeu colectat”. Cum a fost soluționată problema deșeurilor în trei localități 

Trei localități din R. Moldova și-au îmbunătățit managementul deșeurilor după ce au câștigat concursul de granturi organizat de Asociația Grupul de Acțiune Locală „Trei Coline”, în cadrul Programului LEADER. 

Procurarea și amplasarea pubelelor în gospodăriile din localități, instalarea în locuri publice a urnelor și tomberoanelor pentru colectarea separată a deșeurilor, prestarea serviciului de evacuare a deșeurilor, construirea și îngrădirea gunoiștii – sunt câteva dintre măsurile întreprinse de două administrații publice locale și o asociație obștească în satele Chiștelnița din raionul Telenești, Pripiceni-Răzeși și Trifești din raionul Rezina, cu scopul de a soluționa problema deșeurilor.

În cele trei sate, localnicii se declară mulțumiți de proiectele care au contribuit la îmbunătățirea nivelului de trai și la menținerea ordinii în spațiile publice, datorită colectării și evacuării deșeurilor în spații special amenajate. 

274 de mii de lei pentru procurarea și instalarea pubelelor în gospodăriile din satul Pripiceni-Răzeși

Pentru cele 600 de gospodării din comuna Pripiceni-Răzeși, administrația publică locală a câștigat un proiect în valoare de 274 de mii de lei pentru procurarea și instalarea pubelelor de  colectare a deșeurilor. La implementarea proiectului, primăria a contribuit cu 74 de mii de lei din suma totală. 

Iacob Frunza, primarul satului Pripiceni-Răzeși din raionul Rezina; Foto/ZdG;

Iacob Frunza, primarul satului Pripiceni-Răzeși din raionul Rezina, le-a povestit reporterilor ZdG că din anul 2011, de când activează în cadrul primăriei, luptă cu problema deșeurilor și a gunoiștilor din împrejurimile satului care nu sunt amenajate. Deși în sat sunt două gunoiști coordonate cu Centrul de Sănătate Publică, mulți dintre săteni ani la rând au aruncat deșeurile pe câmpii. Pungile de plastic erau duse de vânt pe terenurile arabile, iar pet-urile ajungeau în albia pârâului. Primarul declară tranșant că este hotărât să rezolve definitiv problema deșeurilor în satul Pripiceni-Răzeși și va găsi „ac de cojoc” pentru cei care aruncă gunoiul pe câmpii sau îi dau foc. Pentru a lichida definitiv gunoiștile mici, pe care le tot astupă ani la rând și le îngrădește cu sârmă ghimpată, primarul susține că este gata să instaleze camere de filmat și să aplice sancțiuni pentru cei care încalcă regulile.

Primarul crede că amplasarea în gospodării a celor 474 de tomberoane achiziționate prin intermediul programului LEADER și evacuarea centralizată a deșeurilor cu tractorul aflat în gestiunea primăriei sunt acțiuni ce vor contribui la un bun management al deșeurilor. 

„Majoritatea oamenilor din sat sunt foarte mulțumiți că primesc pubele pentru colectarea gunoiului. Ei înțeleg că este un lucru bun. La groapa de gunoi se crea un dezastru atunci când fiecare localnic ducea gunoiul cu propriul transport. Acum, gunoiștea are un aspect îngrijit,  deoarece gunoiul evacuat centralizat este descărcat și acoperit corespunzător.” 

Pentru serviciul de colectare și evacuare a deșeurilor, care a fost gratuit până acum, va fi stabilită o taxă simbolică ce va acoperi salariul muncitorilor din salubritate, menționează primarul. 

Nadejda Perciun, locuitoare din satul Pripiceni-Răzeși; Foto/ZdG;

Nadejda Perciun, o pensionară din satul Pripiceni-Răzeși, spune că noua modalitate de colectare și evacuare a deșeurilor a scutit-o de multe probleme și că ar fi gata să achite pentru acest serviciu. „Voi plăti, cred că nu va mai costa mii de lei. Nu trebuie să-mi fac griji unde să-l depozitez, cine să-l transporte. Stau cu mâinile în buzunar în timp ce tractorul ia gunoiul”, declară mulțumită femeia. 

„Prin acest proiect, ne-am propus responsabilizarea și educarea cetățenilor noștri în spiritul colectării separate a deșeurilor”

Asociația Obștească „Băștinașii” a utilizat 168 de mii de lei pentru implementarea proiectului de soluționare a problemei deșeurilor în satul Chiștelnița din raionul Telenești. Subvenția a constituit 142 800 de lei, iar asociația a contribuit cu 25 200 de lei. 

Eufrosinia Arnăut, locuitoare a satului Chiștelnița; Foto/ZdG;

Localnica Eufrosinia Arnăut susține că „de când au fost instalate tomberoanele pentru sortarea deșeurilor din plastic, în sat se păstrează curățenia. Tinerii sunt mai responsabili. Pe localnici îi mustră conștiința să arunce gunoiul pe străzi. Când este curat și frumos, nu te lasă inima să treci pe lângă tomberon și să arunci gunoiul pe alături. Este un proiect binevenit pentru sat.”

Elena Donos, membră a Asociației Obștești „Băștinașii”, câștigătoare a proiectului, zice că „atunci când s-a lansat procedura de depunere a apelurilor pentru finanțare, nu am ezitat să depunem pentru proiectul de achiziționare a tomberoanelor destinate colectării deșeurilor din plastic. Primăria face drumurile, iluminarea stradală și alte lucruri pe care le așteaptă sătenii, dar noi, prin acest proiect, ne-am propus responsabilizarea și educarea cetățenilor noștri în spiritul colectării separate a deșeurilor. Suntem bucuroși de rezultate. Până la amplasarea în spațiile publice a acestor tomberoane, era foarte neplăcut să vezi aruncate pet-uri pe sub garduri. Acum, oamenii aruncă deșeurile exclusiv în urnele instalate în centrul satului și în preajma instituțiilor publice. Cele douăzeci de urne și zece tomberoane sunt la evidența administrației publice locale și au fost predate prin act de predare-primire și contract de răspundere materială fiecărei instituții publice sau agent economic”, spune femeia, menționând că membrii Asociației Obștești „Băștinașii” din satul Chiștelnița visează la mai mult, dorind să se implice într-un proiect de reciclare a plasticului la nivel de țară. 

Elena Donos, membra Asociației Obștești „Băștinașii” din satul Chiștelnița; Foto/ZdG;

Elena Donos este de părere că rezolvarea problemei deșeurilor în localitate se datorează conlucrării dintre administrația publică locală, Asociația Obștească „Băștinașii” și locuitorii satului, care s-au responsabilizat și aruncă gunoiul doar în spațiile special amenajate. Cetățenii din satul Chiștelnița achită o taxă simbolică pentru evacuarea deșeurilor și menținerea în ordine a gropii de gunoi. „Atunci când te implici cu câțiva bănuți, îți pasă. Este o taxă, ca să prețuiască ceea ce se face”, susține Elena, adăugând că „proiectul are continuitate. Recent, tot prin intermediul GAL, am fost declarați câștigătorii proiectului de procurare a tomberoanelor la poarta fiecărui cetățean. Suntem deja în căutarea agentului economic care să livreze produsele.”

Îngrădirea gunoiștii a soluționat problema deșeurilor împrăștiate de vânt pe câmpiile satului Trifești

Două proiecte de anvergură în domeniul managementului deșeurilor au fost implementate și în satul Trifești din raionul Rezina. Urmare a două granturi oferite de către Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Trei Coline” în cadrul Programului LEADER, gunoiștea satului de circa 80 de ari a fost îngrădită cu plasă de metal și în gospodăriile localnicilor au fost amplasate tomberoane pentru colectarea deșeurilor. 

Mihail Budurin, primarul satului Trifești; Foto/ZdG;

Primăria satului Trifești a câștigat proiectul „Procurarea tomberoanelor pentru locuitorii satului Trifești. Sat curat cu deșeu colectat”, în valoare de 127 de mii de lei, pentru achiziționarea a 150 de tomberoane care au fost instalate în gospodăriile sătenilor. Din valoarea totală a finanțării, 25 de mii de lei este contribuția administrației publice locale. În etapa a doua, cu o finanțare în valoare de 231 de mii de lei, a fost îngrădită gunoiștea din localitate, soluționându-se astfel problema deșeurilor împrăștiate de vânt pe câmpiile satului.

„Sătenii sunt mulțumiți că le-au fost instalate în curți tomberoane pentru colectarea deșeurilor. Evacuarea gunoiului se realizează cu tractorul din gestiunea primăriei, chiar dacă unele familii au ales să colecteze și să-și transporte singuri deșeurile la groapa de gunoi. În satul Trifești, săptămânal se colectează câte trei-patru tone de deșeuri. Serviciul de salubritate momentan este gratuit, dar din ianuarie 2024 preconizăm să stabilim o taxă lunară de 10-15 lei de familie”, spune primarul satului Trifești, Mihail Budurin.

Prin granturile oferite în cadrul Programului LEADER, Asociația GAL „Trei Coline” își propune să susțină ideile privind dezvoltarea localităților din microregiune, contribuind la consolidarea sectorului agrar, susținerea și dezvoltarea businessului non-agricol, modernizarea infrastructurii locale pentru utilizarea sigură, îmbunătățirea calității serviciilor și amenajarea modernă a teritoriilor.

Programul LEADER este un instrument de subvenționare a Grupurilor de Acțiune Locală, administrat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și implementat de  Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, cu sprijinul Rețelei Naționale LEADER, al Solidarity Fund PL în Moldova și al partenerilor de dezvoltare: Uniunea Europeană, Polish Aid și USAID.