Principală  —  IMPORTANTE   —   Manager GAL:„Oamenii crează locuri de…

Manager GAL:„Oamenii crează locuri de muncă. Noi trebuie să dezvoltăm infrastructura, pentru ca ei să rămână acasă”

Cea mai modernă stație de epurare din sudul R. Moldova, salamul „Baur” care se produce doar în satul Copceac, dar și instituții de învățământ atractive pentru tineri- sunt doar câteva proiecte care sunt mândria localităților rurale din UTA Găgăuzia. Acestea s-au dezvoltat cu suportul Uniunii Europene (UE) prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). În continuare, locuitorii din sate își doresc ca în localitățile lor să se dezvolte sectorul businessului mic și mijlociu, infrastructura, dar și serviciile publice. 

Viața din localitățile rurale se modernizează. Pentru a le asigura oamenilor un trai decent, este prioritar de a dezvolta infrastructura, dar și de a construi sisteme de apă și canalizare.

Stație de epurare și salam tradițional găgăuz 

În satul Copceac a fost construită o stație modernă de epurare. Suma grantului a constituit aproximativ 250 000 de euro. Din spusele viceprimarului localității Anatoli Talmaci, aceasta este cea mai modernă stație de epurare din regiunea de sud a R. Moldova. Viceprimarul spune că astăzi, la rețeaua de canalizare sunt conectate toate instituțiile publice și agenții economici din localitate. Autoritățile depun eforturi pentru ca să informeze localnicii despre importanța conectării la sistemul de canalizare, pentru a-i motiva să se conecteze la rețea. Chiar dacă astăzi stația poate asigura 80% din gospodării, administrația publică locală spune că va depune eforturi pentru ca  să lărgească stația, astfel încât toți locuitorii să poată fi conectați la sistem. 

Stația de epurare a apelor uzate din s. Copceac, UTA Găgăuzia, foto: UE pentru Moldova Rurală

În localitate  a fost restaurată și o clădire construită în anul 1912 care a găzduit de-a lungul timpului un spital, dar și o școală. Președintele GAL-ului „Dolina Rodnikov”, Oleg Garizan, spune că astăzi, această clădire găzduiește un azil temporar pentru persoanele în etate, care oferă servicii de cazare, alimentare și îngrijire pentru 50 de beneficiari din satele Copceac, Aluatu, Cairaclia și Novoseolovca. 

Azilul temporar pentru persoanele în etate, s. Copceac, UTA Găgăuzia, foto: UE pentru Moldova Rurală
Azilul temporar pentru persoanele în etate, s. Copceac, UTA Găgăuzia, foto: UE pentru Moldova Rurală
Interiorul azilului temporar pentru persoanele în etate, s. Copceac, UTA Găgăuzia, foto: UE pentru Moldova Rurală

Oamenii sunt implicați în dezvoltarea localităților

GAL-ul „Perla Sudului” a susținut amenajarea unei zone de agrement pentru copiii din satul Ciumai, Comuna Vinogradovca. 

Tatiana Țurcan, primara comunei Vinogradovca, captură video: privesc.eu

„În acest loc cândva a fost pustiu. Ne-am spus scopul să construim un teren de joacă pentru copii”, spune Tatiana Țurcan, primara comunei.

Din spusele ei, la realizarea proiectului au contribuit locuitorii satului, dar și autoritatea publică locală. 

Implicarea localnicilor în dezvoltarea comunității este unul din principiile abordării LEADER. 

Oleg Garizan, președintele GAL-ului „Dolina Rodnikov”, foto: UE pentru Moldova Rurală

„Oamenii contribuie la soluționarea problemelor de pe strada pe care locuiesc: fie decid să instaleze sistemul de apă și canalizare, fie își doresc iluminarea sau asfaltarea străzii. Le spunem deschis despre buget, despre lipsuri, dar îi informăm și cum pot contribui la dezvoltarea proiectelor”, spune președintele GAL-ului „Dolina Rodnikov”. Prin implicarea localnicilor, crede el, se asigură și păstrarea rezultatului pentru o perioadă lungă de timp. 

Locuitorii din satele membre a GAL-ului sunt informați și despre sursa mijloacelor financiare, despre cum pot beneficia de suport în cazul în care vor să dezvolte o afacere sau să inițieze un proiect. Totodată, oamenii sunt informați despre cum se redirecționează mijloacele financiare din proiecte. 

Ana Cerneva, Directoarea Executivă a Rețelei Naționale LEADER în R. Moldova spune că odată cu apariția GAL-urilor, oamenii pentru prima dată au fost implicați și li s-a oferit posibilitatea să decidă ce trebuie să schimbe în localitățile lor. Aceste grupuri oferă posibilitatea autorităților publice locale să comunice cu sectorul societății civile dar și cu cel al businessului.

Oleg Garizan consideră că este foarte important ca în localitățile rurale să de dezvolte infrastructura, să fie construite rețele de apă și canalizare, să se modernizeze școlile.

„Nu vom putea opri migrația, deoarece oamenii pleacă acolo unde există condiții elementare de trai: acces la apă și canalizare, dar și acces la servicii calitative de educație și organizare a timpului liber pentru copii. Locurile de muncă le crează oamenii. Dacă oamenii vor rămâne acasă, ei singuri vor crea locurile de muncă”, spune Oleg Garizan.

Salam tradițional găgăuz „Baur”, costume naționale pentru colectivele artistice și mobilă

Ivan Garizan este un tânăr antreprenor din Copceac. Acesta a început să producă salamul tradițional găgăuz „Baur”. Împreună cu un prieten a înființat acasă o mică secție de producere, dar astăzi, Ivan are planuri mari: vrea să înregistreze brandul salamului și să-și dezvolte afacerea. În cadrul unui proiect, tânărul a beneficiat de mijloace financiare și a procurat utilaj pentru producere.

Ivan Garizan, antreprenor, s. Copceac, UTA Găgăuzia, captură video: privesc.eu

„În așa mod le păstrăm memoria buneilor și străbuneilor noștri, cinstim istoria și cultura găgăuză. Astfel, facem bucătăria noastră mai populară, prin prezentarea unui produs unic”, a precizat Ivan Garizan

Dezvoltarea businessului mic și mijlociu, dar și crearea infrastructurii sociale este o prioritate a GAL-urilor. Astfel, în anul 2018, GAL „Perla Sudului” a susținut 14 microproiecte, în sumă de peste opt milioane de lei. Inga Ropot, managera GAL-ului spune că în cadrul proiectelor  a fost amenajată o piață, o cantină, au fost procurate costume naționale și aparataj muzical pentru colectivele artistice, dar și mobilă pentru un muzeu și o tabără de odihnă.

Inga Ropot, managera GAL-ului „Perla Sudului”, foto: UE pentru Moldova Rurală

De asemenea, GAL-ul susține proiectele bazate pe dezvoltarea apiculturii și a turismului. 

Magdalena Müller-Uri, Șefa Secției Operațiuni a Delegației UE în R. Moldova spune că asigurarea unui trai mai bun în localitățile rurale din R. Moldova este o prioritate și a explicat că până la sfârșitul anului vor fi implementate alte, peste 250 de proiecte care vor contribui la dezvoltarea economică a localităților. 

Instituții de învățământ atractive pentru tineri

În anul 2020, fondul dezvoltării rurale constituie 800 000 de euro. 80% din acești bani sunt destinați finanțării microproiectelor.  23 de GAL-uri au fost deja finanțate, spune Irina Arpentii, Coordonatoare de Program, Solidarity Fund PL în Moldova. În acest an, GAL-urile cu peste 25 000 de locuitori au putut beneficia de finanțare de până la 45 000 de euro. 

GAL-ul „Perla Sudului” va acorda pentru cele 10 proiecte pe care a decis să le dezvolte aproape 590 000 de lei. Bani ivor fi investiți în dezvoltarea businessului și a administrației publice locale. De asemenea, va fi creat un serviciu mobil de medicină veterinară, o spalatorie, dar vor fi și renovate terenuri sportive. 

Este de menționat, că și studenții se bucură de suportul acordat de UE. Tinerii care învață la   Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi, dar și mentorii lor au participat la mai multe sesiuni de mentorat și la sesiuni de schimb de experiență pentru a promova specialitățile agricole dar și instituția din care fac parte, spune Vasile Belev, directorul instituției. A fost creat site-ul web al instituției, au fost efectuate mai multe vizite de studiu în străinătate și a fost dezvoltată strategia de comunicare și promovare a instituției. 

În anul 2020 în R. Moldova există 32 de GAL-uri, care acoperă 35% din teritoriul R. Moldova. Prin intermediul acestora au fost implementate peste 400 de proiecte.