Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Judecătorii, în rând după distincţii

Judecătorii, în rând după distincţii

Nouă judecători urmează a fi propuşi preşedintelui ţării pentru a fi decoraţi cu distincţii de stat. Lista a fost definitivată la şedinţa din 22 ianuarie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Deşi, faţă de lista iniţială, au fost operate unele modificări, pentru decorare au fost înaintaţi şi magistraţi cu un trecut suspect.

Marţi, 22 ianuarie, membrii CSM au definitivat lista judecătorilor care urmează a fi propuşi şefului statului pentru acordarea distincţiilor de stat. Lista urma să fie discutată şi la şedinţele anterioare, dar, din diverse motive, dezbaterile s-au tot amânat. La şedinţa trecută, membrii CSM au abordat subiectul şi au făcut unele modificări faţă de lista primară.

Lista judecătorilor propuşi pentru decorare cu distincţii de stat
1. Nelea Budăi, judecătoare, CA Chişinău
2. Lidia Bulgac, judecătoare, CA Chişinău
3. Tatiana RăducanU, judecătoare, CSJ
4. Constantin Gurschii, judecător, CSJ
5. Valeriu Doagă, judecător, CSJ
6. Luiza Gafton, Judecătoria Botanica
7. Valentina Tripăduş, CA Bălţi
8. Ludmila Cernei, inspector judecător CSM
9. Vasile Creţu, membru CSM

Astfel, pentru că pe numele său a fost pornită o procedură disciplinară, Xenofon Ulianovschi a fost exclus din listă. Totodată, din lista iniţială, propusă de CSM şi de colectivele de muncă ale instanţelor judecătoreşti, au mai fost eliminaţi alţi trei magistraţi: Domnica Manole şi Boris Bârcă, de la Curtea de Apel Chişinău, dar şi Vera Macinskaia, de la Curtea Supremă de Justiţie.

Totuşi, deşi cu epurări, lista conţine magistraţi numele cărora sunt legate de unele dosare în care s-a vorbit despre corupţie. Numele lui Valeriu Doagă este legat de dosare pierdute de R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), dar şi de cazul “La Izvor”, când insulele din acest parc au trecut din proprietate municipală în proprietatea firmei Finpar Invest, administrată de Ghenadie Sajin, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Vlad Plahotniuc. Chiar Dorin Chirtoacă, primarul capitalei, a vorbit despre lucruri necurate în acel proces de judecată. Şi numele Nelei Budăi, o altă magistrată care urmează a fi decorată, apare ca fiind vinovată de condamnarea R. Moldova la CtEDO. Presa a scris că Lidia Bulgac ar fi intransparentă, pe motiv că împreună cu ceilalţi judecători din completul din care face parte nu permitea filmarea pronunţării sentinţelor. Ea a apărut şi în alte articole de presă, fiind acuzată că nu ar fi luat deciziile care se cuveneau.

Contactat de ZdG, Nichifor Corochii, preşedinte interimar al CSM, a spus că susţine aceste candidaturi, venite pe două căi. Unii au fost propuşi de colectivele din care fac parte, fiindu-le apreciat profesionalismul, modul de interacţiune cu particianţii la proces, relaţiile sociale. În a doua categorie au fost propuşi de către CSM judecători cu mare vechime în muncă, cu peste 25 de ani de activitate, cei care au făcut parte din grupul de lucru pentru implementarea strategiei de reformare a justiţiei, cei care predau în cadrul instituţiilor superioare. “S-a hotărât ca ei să fie într-un fel susţinuţi”, afirmă Corochii. “Eu înţeleg că cineva crede că ceva nu e corect, dar credeţi-mă, noi am verificat şi alte candidaturi, dar până la urmă am ales ce e mai bun. Chiar dacă în decursul activităţii unui judecător există vreo hotărâre despre care se spune că nu e legală, socot că nu trebuie de şters cu buretele tot ce a făcut el bun în justiţie”, zice Corochii. “Oamenii ăştia au lucrat, şi trebuie apreciaţi. Nu ştiu dacă, după ce vor primi aceste distincţii, vor lucra mai bine sau mai rău. Lăsăm asta la conştiinţa fiecăruia”, conchide preşedintele CSM.

Victor MOŞNEAG