Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Drumul cadavrului (ne)cunoscut

Drumul cadavrului (ne)cunoscut

267-cimitirUn paznic lovit de un taximetrist a intrat pe uşa Spitalului de Urgenţă din Chişinău cu statut de pacient. Tot pe aceeaşi uşă a ieşit după 12 zile petrecute sub supravegherea medicilor, fiind, însă, mort. La morgă, l-au pus în pielea goală, într-un sicriu din trei scânduri, şi l-au transportat la Cimitirul Sf. Lazăr din capitală. A fost înmormântat din banii statului, în sectorul persoanelor necunoscute, cu toate că echipajul Poliţiei Rutiere care se deplasase la locul accidentului îi cunoştea numele.

Actualmente, nimeni nu răspunde pentru acest incident. Responsabili de acest caz se acuză reciproc de iresponsabilitatea manifestată în raport cu paznicul decedat, catalogat drept cadavru neidentificat.
Valeriu Praporşcic, de 52 de ani, lucra ca paznic într-un cartier cu vile din zona Munceşti. Pe aceeaşi stradă, a fost lovit de un taximetrist, în noaptea de 28 decembrie 2009. Rudele l-au căutat începând cu a treia zi din data accidentului. L-au căutat la poliţie, la Spitalul de Urgenţă, la morgă, dar nu l-au găsit. S-au adresat la Comisariatul de Poliţie Botanica, unde au scris o cerere, dându-l în căutare.

Angajata spitalului dă vina pe computer

„Mătuşa şi sora au scris cereri la poliţie despre dispariţia lui tata. Eu am venit de la Moscova şi, pe 9 ianuarie, l-am căutat la Spitalul de Urgenţă. La Biroul de Informaţii mi-au spus că nu este internat niciun pacient Praporşcic. În aceeaşi zi, am fost la morgă, dar fără rost. Apoi, m-am apropiat de poliţistul de la Botanica care investiga cazul. I-am spus ce semne distinctive avea tata, ca să-l găsească mai repede”, povesteşte Radu, fiul lui Valeriu Praporşcic.

„Noaptea, pe timp ploios, mă deplasam pe str. Munceşti cu o viteză de 30 km pe oră. N-am observat cum un cetăţean a ajuns în faţa maşinii”, ne-a spus taximetristul implicat în accident. La faţa locului s-a deplasat un echipaj al Poliţiei Rutiere şi o ambulanţă, care l-a transportat pe paznic la Spitalul de Urgenţă. Din neatenţia personalului de la Biroul de Informaţii, Praporşcic nu a fost înregistrat la momentul internării. Acest lucru a complicat căutările rudelor.

Contactat telefonic, un responsabil de la Biroul de Informaţii ne-a spus că au existat mai multe probleme cu această familie. „Praporşcic a fost internat în decembrie 2009. Familia sa l-a căutat la informaţii, dar nu l-a găsit în baza de date. Programiştii nu l-au introdus în computer. Nu este problema spitalului, ci a computerului. Avem calculatoare vechi. Acum numele lui este în calculator”, susţine responsabila de la Informaţii, Nadejda Sturza.

A decedat la spital, în timp ce rudele îl căutau

Ajuns pe mâna medicilor, bărbatul accidentat a fost supus mai multor investigaţii. Potrivit medicilor, el acuza dureri acute la şoldul drept, având şi alte probleme de sănătate. În urma examenului clinic, s-a stabilit că starea generală a pacientului era satisfăcătoare. La spital a fost transferat dintr-o secţie în alta. Pe 10 ianuarie 2010, a decedat, fiind transferat la morga spitalului. 10 zile mai târziu, cadavrul bărbatului a fost transportat la Centrul de Medicină Legală, fiind supus autopsiei. Potrivit expertizei medico-legale, cauza morţii a fost insuficienţa pulmonară. Medicii legişti au mai anexat la raportul decesului o listă cu traumatismele suferite de acesta în timpul accidentului.

ZdG a încercat să ia legătura cu reprezentanţii secţiilor unde a fost internat Praporşcic. La Secţia nr.1 Traumatologie am aflat că Praporşcic a fost internat pentru câteva zile în secţie, după care a fost transferat în Neurochirurgie.
Şeful Secţiei Neurochirurgie a recunoscut că nu ne poate spune nimic despre Praporşcic.

„Nu pot să vă răspund pentru că nu avem fişa de observaţie. În fişă sunt notate toate detaliile, dar aceasta se află la Medicina Legală”, susţine şeful de secţie. Întrebat dacă numele de familie Praporşcic figurează într-un registru intern al secţiei, medicul a spus că nu este la curent şi că, probabil, acest pacient a fost internat în Secţia Reanimare.

Poliţistul: „L-am găsit când era deja la cimitir”

În timp ce cadavrul bărbatului s-a aflat la Spitalul de Urgenţă, apoi la morga municipală, poliţistul Comisariatului de Poliţie Botanica, Denis Botnari, îl căuta. Nu a dat de urma lui Praporşcic. Se pare că poliţistul a renunţat la căutări după ce a aflat că poliţistul de la Poliţia Rutieră cunoştea unde se afla paznicul. De altfel, Botnari are înregistrată o altă dată în care s-ar fi produs accidentul. „De acest caz s-a ocupat şi Poliţia Rutieră. El a fost tamponat pe 7 sau 8 ianuarie, de un taxi. Traversa drumul fiind în stare de ebrietate. Când a fost lovit, Praporşcic le-a comunicat poliţiştilor datele sale de identitate, dar le-a spus greşit. A spus Prapovic în loc de Praporşcic. Apoi a stat în spital, unde a şi murit”, spune Botnari, insistând că paznicul a fost lovit la data indicată de el.

Pentru ZdG, Botnari s-a prezentat drept poliţist al Secţiei căutarea personaleor din cadrul Comisariatului de Poliţie Botanica. Întrebat dacă l-a căutat pe paznicul dat ca dispărut, el a răspuns: „Normal că l-am căutat. Au fost acumulate materiale. Am pornit o anchetă. Eu l-am găsit când deja era la cimitir. Era îngropat”, a mai declarat poliţistul.

De altfel, ofiţerul de urmărire penală din cadrul Poliţiei Rutiere Igor Reniţă a investigat cauza accidentului. Potrivit acestuia, paznicul a fost lovit în noaptea de 28 decembrie. „În acea noapte, a fost internat în Secţia Traumatologie, cu fractură la picior. După sărbătorile de iarnă, am fost la Spitalul de Urgenţă, să-l audiez. De fapt, la mine figura numele Prapovic. La Traumatologie, mi-au spus că a fost externat. Am început să-l caut la domiciliu. Nu l-am găsit. Pe 12 ianuarie, am primit o înştiinţare de la Poliţia Buiucani că Praporşcic a decedat la spital şi că a fost transportat la morgă”, explică Reniţă.

Poliţia Rutieră: Praporşcic nu arăta ca o persoană înainte de deces

Cadavrul paznicului s-a aflat la morga municipală timp de două săptămâni. „La morgă mi-au spus că nu îmi eliberează actul de expertiză medico-legală până nu le permit înhumarea. Dacă înţelegeţi, cadavrul se descompunea şi nu mai putea fi ţinut. Au solicitat să fie înhumat din contul statului. Eu am dat permisiunea, pentru că nu l-au căutat rudele”, mai spune Reniţă.

Întrebat dacă a colaborat cu Poliţia Botanica în identificarea persoanei căutate, Reniţă a recunoscut că nu ştia despre faptul că poliţistul Denis Botnari îl căuta şi că Praporşcic fusese dat dispărut. „Cum l-a căutat, nu ştiu. Atunci mă ocupam de dosar”. Totodată, moartea persoanei accidentate i s-a părut suspectă ofiţerului de urmărire penală. „În acea noapte, Praporşcic rostea cuvinte. Nu arăta ca o persoană în prag de deces. Chiar dacă avea leziuni, acestea erau medii. Am văzut multe accidente. El nu avea lovituri mari sau pierderi de sânge”, opinează Reniţă.

În 2010, au fost îngropate 55 de cadavre necunoscute

După ce Reniţă şi-a dat acordul ca Valeriu Praporşcic să fie înhumat, Centrul de Medicină Legală în colaborare cu administraţia Cimitirului Sf. Lazăr s-au ocupat de înmormântare. Cadavrul paznicului, în pielea goală, a fost pus într-un sicriu din câteva scânduri. Hainele acestuia au fost puse la picioare. Bărbatul a fost îngropat în sectorul persoanelor necunoscute, deşi avea identitatea stabilită.

„L-am îmormântat ca necunoscut pentru că aşa a venit de la morgă. Pe necunoscuţi îi îngropăm dezbrăcaţi. Nu poţi să-i pui cadavrului cravată la gât sau costum de firmă din Italia, din moment ce este îngropat din banii statului”, afirmă directorul cimitirului, Pavel Ene. Acesta ne-a mai spus că, de la începutul anului curent, au fost înmormântaţi 55 de necunoscuţi. „Pe lună îngropăm câte 12 necunoscuţi. În cimitir avem îngropate peste 10 mii de persoane necunoscute”, a conchis directorul cimitirului.

Personalul din anticamera directorului Centrului de Medicină Legală afirmă că Valeriu Praporşcic a fost îngropat în sectorul neidentificaţilor deoarece rudele nu s-au adresat să-l ia de la morgă. „Noi avem cazuri când soţul unei femei nu vine o noapte acasă şi ea a doua zi sună şi ne întreabă dacă e aici. Dar rudele lui nici nu s-au interesat. Cadavrul stă la noi timp de o lună. De aceea, a fost înmormântat din banii statului. Cadavrele se pun în sicriu aparte, dar nu avem haine pentru mai graşi sau pentru femei”, ne-a spus angajata instituţiei.

Anchetatorul Igor Reniţă susţine că, pe acest caz, a fost pornită o cauză penală pe numele taximetristului şi că, în prezent, cazul este transmis Procuraturii cu propunerea de a fi dat în judecată. „Taximetristul a fost recunoscut ca bănuit. Urmează ca procurorii să-i înainteze învinuirea şi să remită dosarul penal în judecată”, explică Reniţă.

Potrivit poliţistului, conducătorul auto nu a ţinut seama de împrejurări, încălcând art. 45 al Regulamentului Circulaţiei Rutiere. Ca urmare, l-a tamponat pe pietonul Valeriu Praporşcic, care ulterior a decedat. Taximetristul se apără şi spune că este nevinovat.

Rudele persoanei decedate spun că au rămas şocate când au auzit că el a fost îngropat în cartierul necunoscuţilor. Au solicitat autorităţilor să fie deshumat, pentru a fi îngropat în satul Măgurele, r. Ungheni, la baştina sa. S-au confruntat cu mari probleme. „Noi am vrut să-l dezgropăm şi să vedem dacă el este tata şi nu e alcineva îngropat la necunoscuţi. Când l-au scos din mormânt, avea picioarele afară din sicriu. Era dezbrăcat şi aşezat pe trei scânduri. Ne-am făcut cruce când l-am văzut în ce condiţii era îngropat”, ne-a spus fiica acestuia, Maria Silion.

Rudele lui Valeriu Praporşcic solicită autorităţilor să investigheze acest caz.