Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Dodon, naş de cununie în…

Dodon, naş de cununie în „AFACEREA CU AURUL”

Igor Dodon, liderul Socialiştilor din R. Moldova, a cununat fiica unei vânzătoare stradale din „afacerea cu aurul”, reţinută de mai multe ori de poliţiştii sub acoperire de la Misiuni Speciale. La nunta finei, Dodon s-a afişat alături de vânzătoarele de aur şi de ex-ministrul Apărării, generalul de brigadă Victor Gaiciuc. Liderul Socialiştilor îşi recunoaşte gradul de rudenie.

ZdG a demonstrat, încă din anul 2010, gradul de rudenie al poliţiştilor sub acoperire de la Misiuni Speciale şi al celor de la Poliţia Economică cu comerciantele stradale din „afacerea cu aurul”. Poliţiştii şi-au confirmat rudenia, continuând şi astăzi să activeze în Direcţia Misiuni Speciale din cadrul MAI.

Vânzătoarele de aur la masă cu Dodon

În luna septembrie 2011, Igor Dodon i-a cununat pe Sergiu Gaiciuc, fiul mai mic al fostului ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, şi pe Ina Ceban, fiica uneia dintre vânzătoarele stradale de aur, Eugenia Ceban.

La nunta care a avut loc în Chişinău, au fost prezente şi alte vânzătoare de aur, bune prietene de-ale Eugenei Ceban. Alexandra Gheaţă vinde în stradă aur adus prin contrabandă din Turcia. Aceasta a venit la nunta soţilor Gaiciuc purtând inele pe toate degetele, brăţări şi pandantive din aur.

Vanzătoarea de aur Eugenia Ceban, cunoscută de clienţi sub numele „Jănea”, a fost reţinută de mai multe ori de poliţiştii de la Misiuni Speciale pentru comercializarea ilegală a bijuteriilor din metal preţios. În anul 2010, într-o misiune sub acoperire a unor poliţişti la care au participat şi reporterii ZdG, aceasta a fost reţinută în flagrant în timp ce-i cântărea unui client un inel din aur. Deşi poliţiştii de la Misiuni Speciale au găsit peste 80 de articole din aur în geanta ei, vânzătoarea de aur  a fost eliberată fără a fi amendată.

Nicolae Dodon: Gaiciuc i-a propus lui Igor să fie naş

Eugenia Ceban este originară din Sadova, r. Călăraşi. Tot din Sadova este şi Igor Dodon, naşul de cununie al soţilor Gaiciuc. „De la Jănea mai cumpăr câte un cercel când îmi trebuie. Nu de acasă. Ea stă mai mult prin Chişinău”, ne-a spus o localnică din Sadova.

Nicolae Dodon, tatăl lui Igor Dodon, ne-a dat mai multe detalii despre relaţia familiei Dodon cu Eugenia Ceban atunci când ne-a invitat în beciul familiei Dodon de la Sadova. Acesta ne-a arătat  sticlele cu whisky şi vin de colecţie primite de la mai mulţi miniştri, inclusiv de la fostul ministrul al Apărării, Victor Gaiciuc.

„Igor i-a cununat băiatul lui Gaiciuc. De unde s-a întâlnit el cu „starşîi Gaiciuc”, eu nu ştiu. Dar ministrul Gaiciuc i-a zis lui Igor să-i cunune băiatul. Igor nu a ştiut că mireasa îi sadoveancă. Şi aşa a ieşit că eu i-am cununat fiica surorii Eugeniei Ceban, şi Igor pe fiica ei, Ina Ceban”, ne-a mai spus Nicolae Dodon.

Contactat de ZdG, Igor Dodon susţine că în Sadova sunt mulţi cu numele de familie Ceban şi că el nu se cunoaşte îndeaproape pe Eugenia Ceban. „Ceban sunt mulţi în sat. Dacă ea este mama fetei pe care am cununat-o, nu o cunosc îndeaproape. Fina mea este Ina Gaiciuc”.

Vânzătoarele de aur şi poliştii sub acoperire

Mai multe dintre vânzătoarele de aur şi-au făcut profil pe site-ul de socializare „odnoklassniki”. Vânzătoarea stradală Eugenia Ceban a publicat o serie de fotografii în care se afişează alături de liderul Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon. În una dintre poze, este alături şi de interpretul Adrian Ursu. Vânzătoarea de aur Alexandra Gheaţă are numele de profil pe site-ul de socializare „Alexandra Argint (Gheaţă)”. În fotografii apare cu tot felul de brăţări şi pandantive din aur.

Şi poliţiştii sub acoperire din cadrul Direcţiei Misiuni Speciale, care participau la flagranturi în „Afacerea cu aurul”, au publicat pe site-ul de socializare fotografii dintr-un depozit cu aur. „Care doreşte? Vă spun adresa”, comentează „Stas”, poliţist sub acoperire, o poză în care stă lângă o ladă plină cu bijuterii din aur şi o grămadă de lingouri de aur.

Amintim că ZdG a publicat un serial de anchete prin care a demonstrat relaţia de concubinaj dintre o vânzătoare stradală de aur şi şeful secretariatului Ministerului de Interne, Igor Guţu, şi, totodată, gradul de rudenie dintre comerciantele din „afacerea cu aurul” şi unii poliţişti de la Misiuni Speciale din cadrul MAI.