Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   CSM în electorală: "Măscăricii de…

CSM în electorală: „Măscăricii de la guvernare se vor dictatori în această ţară”

455-csm-alegeriAdunarea Generală a Judecătorilor a ales, pe 17 ianuarie, un nou membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Este vorba de judecătorul Victor Micu de la Judecătoria Râşcani din Chişinău, care, în 2010, a acţionat CSM în judecată pentru că ar fi emis o decizie „care contravine legii”, privind suplinirea funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Râşcani. Candidaţii la funcţia de membru permanent al CSM au încercat să-i convingă pe magistraţi să-i voteze prin tot felul de slogane, dar şi prin acuzaţii dure aduse Consiliului precedent. „De votul nostru de astăzi va depinde dacă Justiţia va fi o doamnă legată la ochi cu eşarfa care împarte dreptatea sau va fi o doamnă de consumaţie, care se plimbă de la o masă politică la alta în speranţa că va primi ceva de la mesele politice”, a spus unul dintre candidaţi.

La Adunarea Judecătorilor din 17 ianuarie urmau să fie aleşi încă trei membri în CSM, doi magistraţi de la instanţele de fond şi un judecător din partea curţilor de apel. În lista candidaţilor pentru funcţia de membru al CSM s-au înscris judecătorii: Vera Toma, Ion Muruianu, Valeriu Harmaniuc, Gheorghe Ulianovschi, Nicolae Craiu, Dina Rotarciuc şi Sergiu Furdui – din partea curţilor de apel, iar din partea judecătoriilor – Victor Micu, Sergiu Lebediuc, Nichifor Corochii, Ştefan Niţă, Gheorghe Balan, Mihail Macar şi Grigore Şişcanu.

Adunarea Generală a fost deschisă de Dumitru Visternicean, preşedintele interimar al CSM, care a anunţat prezenţa a 375 de judecători, din cei 425 de judecători în funcţie. Adunarea a fost declarată deliberativă. Magistraţii, în urma votării deschise, au decis ca Constantin Gurschi, preşedintele Colegiului Penal, judecător al Curţii Supreme de Justiţie, să fie ales în calitate de preşedinte al Adunării Generale, iar Nelea Podlisnic, vicepreşedintele Judecătoriei Drochia, în calitate de secretar.

Patru judecători şi-au retras candidaturile

455-csm-alegeri-1Judecătoarea Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chişinău, a renunţat să mai candideze în acest tur pentru funcţia de membru al CSM. „Eu îmi respect colegii. Dacă ei au considerat că eu nu merit să fiu aleasă, înseamnă că nu merit. Sper că colegii mei vor face o alegere corectă. În general, consider că, dacă a fost înaintată o dată candidatura şi nu a fost acceptată de colegi, atunci a doua oară ar fi inadmisibil să mai candideze. Trebuie să dăm posibilitatea să înainteze altor colegi”, este de părere Domnica Manole.

La începutul şedinţei, candidaţii la funcţia de membru al CSM: Craiu, Rotarciuc, Furdui şi Şişcanu au anunţat că se retrag din cursă. Se cere precizat că judecătoarea Dina Rotarciuc de la Curtea de Apel Chişinău a depus cererea de participare la concursul pentru suplinirea funcţiei de judecător la Curtea Supremă de Justiţie, iar ex-preşedintele CSM, Nichifor Corochii, a depus o cerere pentru a fi transferat de la Judecătoria Edineţ la Curtea de Apel Chişinău.

Discursurile judecătorilor

455-csm-alegeri-2Candidaţii rămaşi în lupta pentru fotoliul de la CSM au ieşit la tribună pentru a-şi prezenta programele electorale. Cel puţin unii dintre ei au vorbit ca nişte politicieni. „Personal sunt obligat de a fi în faţa dvs. şi de a purta răspundere pentru ceea ce am reuşit să fac în precedentul Consiliu. Indiscutabil că multe lucruri nu s-au reuşit. Dar, totodată, vreau să spun că multe lucruri s-au făcut. În următorii patru ani ne aşteaptă situaţii complicate. Şi eu cred că acei care vor fi aleşi vor face faţă acelor probleme şi încercări care stau în faţa unui membru al CSM. Vă doresc ca astăzi să reuşim să alegem trei membri în Consiliu, ca CSM să poată activa pe viitor”, a spus Nichifor Corochii, candidat din partea judecătoriilor.

Tot din partea instanţelor de fond, candidatul Gheorghe Balan de la Judecătoria Botanica a făcut mai multe acuzaţii dure „celor care se cred mai marii justiţiei”, dar şi la adresa Consiliului precedent.

455-csm-alegeri-3„Mă adresez colegilor judecători care au muncit şi au iubit această profesie, celor care au vrut să arate că această profesie nu poate fi călcată în picioare. Sunt puţini judecători care au verticalitatea şi curajul de a spune lucrurilor pe nume şi nu de a accepta subordonarea şi compromisul. Din păcate, sunt din ce în ce mai puţini cei ce au îndrăzneala să ridice glasul, deşi mulţi simt şi ştiu care este realitatea… Evident că este folosită metoda demiterii judecătorilor. Procedându-se astfel, a fost creată aparenţa unei lupte împotriva corupţiei din justiţie. (…) Măscăricii de la guvernare se vor dictatori în această ţară. Dacă am ajuns în această situaţie, nu sunt de vină ei, dar noi, judecătorii, care le-am permis să-şi facă mendrele cu legile statului, acaparând toate pârghiile puterii în R. Moldova. Cine crede că statul devine puternic după principiul ca să avem răbdare, că se vor îndrepta lucrurile, nu doar că greşeşte, dar este, implicit, complice la ruinarea acestui stat”, a declarat magistratul Balan.

Totodată, candidatul Gheorghe Balan i-a întrebat pe judecători de ce mulţi oameni valoroşi pleacă din sistem. „De la prea mult stat de drept? De la prea mult bine? Mi-aş dori ca toţi judecătorii să fie solidari cu un coleg atunci când este sancţionat disciplinar pentru că a avut verticalitate. Spre marele meu regret, nu este aşa. De aceea, vă întreb: unde este spiritul de echipă? De votul nostru de astăzi va depinde dacă Justiţia va fi o doamnă legată la ochi cu eşarfa care împarte dreptatea sau va fi o doamnă de consumaţie, care se plimbă de la o masă politică la alta în speranţa că va primi ceva de la mesele politice”, a mai afirmat Gheorghe Balan, care la alegerile din 23 noiembrie 2013 şi-a retras candidatura, motivând că de la începutul şedinţei s-au încercat unele ilegalităţi.

Cine este noul membru al CSM?

Vineri, 17 ianuarie 2013, după numărarea voturilor a devenit membru permanent al CSM doar judecătorul Victor Micu. Ceilalţi candidaţi nu au acumulat numărul necesar de voturi. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, Victor Micu a declarat că deţine un apartament 455-csm-alegeri-4în valoare de 729 mii de lei, un automobil de model Volvo S80 în valoare de 80 mii de lei şi un teren agricol.

Concomitent, judecătorii şi-au ales membrii Colegiului disciplinar din rândul judecătorilor curţilor de apel şi judecătoriilor, aceştia fiind Victor Boico, Eugenia Conoval şi Domnica Manole. O altă chestiune de pe agenda Adunării a fost propunerea de modificare a Regulamentului Adunării Generale a Judecătorilor, în partea ce ţine de procedura de alegere a membrilor CSM, care în cele din urmă a fost respinsă de majoritatea judecătorilor, motivându-se că procedura de alegere a membrilor în Consiliu urmează a fi unică pentru toţi candidaţii.

Potrivit Legii cu privire la CSM, Consiliul este format din 12 membri, dintre care trei sunt numiţi din oficiu – preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), ministrul Justiţiei şi procurorul general. Alţii trei membri sunt numiţi de Parlament şi se aleg din rândul profesorilor de drept titulari. Iar ceilalţi 6 membri ai CSM sunt aleşi din rândul judecătorilor, prin vot secret, de către Adunarea Generală a Judecătorilor.