Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Banii noştri pentru presă

Banii noştri pentru presă

265-presaDouă proiecte de legi care vizează dezvoltarea presei independente în R. Moldova au fost supuse expertizei publice. ZdG, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API), a organizat, joia trecută, o dezbatere publică, în cadrul căreia jurnalişti, profesori universitari, reprezentanţi ai diferitelor ONG-uri, dar şi cititori ai ziarului au discutat despre necesitatea şi prevederile proiectelor de legi privind deetatizarea şi ajutoarele de stat pentru publicaţiile periodice.

Pentru asigurarea dreptului constituţional al cetăţeanului la informaţie, în condiţiile dificile de activitate pentru presa autohtonă, statul poate şi trebuie să susţină publicaţiile periodice, este premisa de la care au pornit autorii proiectului. Asistenţa trebuie acordată în condiţii de şanse egale şi de maximă transparenţă, susţin experţii.
Proiectul legii cu privire la ajutoarele de stat pentru publicaţiile periodice, elaborat de API, propune instituirea unor mecanisme de susţinere a presei ce vor contribui la dezvoltarea acesteia şi la promovarea libertăţii de expresie în R. Moldova. Acest proiect de lege propune un mecanism ce constă în crearea Fondului pentru Susţinerea Publicaţiilor Periodice, format din transferuri de la bugetul de stat şi bugetele autorităţilor publice locale, plăţi obligatorii din vânzarea anumitor categorii de publicaţii, sponsorizări, precum şi alte surse. Autorii proiectului de lege recomandă distribuirea mijloacelor din Fondul pentru Susţinerea Publicaţiilor Periodice pentru credite preferenţiale pentru dezvoltarea instituţională a publicaţiilor, subvenţii pentru achitarea plăţilor de chirie a sediului, subvenţii pentru distribuire etc.

„Salvaţi presa”

Această lege propune suportul pentru dezvoltarea presei în R. Moldova. În primul rând al presei scrise, pentru că aceasta se află în condiţii de activitate economică ce nu pot garanta un profit atât de mare, în raport cu radiodifuzorii. Dar şi din considerentul că asemenea practici există în foarte multe ţări ale lumii. Practic, în toate statele membre ale UE există programe ce subvenţionează direct sau indirect presa. Actualmente, în România se duce o luptă aprigă între sindicatele de presă, pe de o parte, şi Guvern, pe de altă parte, ca să se înfiinţeze mecanisme de suport pentru presă. Mediasind, organizaţia sindicatelor de presă din România, desfăşoară campania „Salvaţi presa”, în care exercită presiuni asupra Guvernului să facă acest lucru.
Petru Macovei, API

Cu salariu, mai responsabili

Cred că membrii Consiliului de administrare nu vor putea activa fără remunerare. Ştim că în bază de voluntariat putem lucra o săptămână, o lună, iar mai departe o facem a lehamite. Consider că membrii Consiliului trebuie să fie cointeresaţi, să aibă un salariu.  Ar fi şi mai responsabili. Atunci când nu sunt remuneraţi, o fac din alte interese.
Ecaterina Stratan, jurnalistă

„Un proiect de lege foarte necesar”

Doreşte ori nu Parlamentul, mai devreme sau mai târziu va trebui să dorească, pentru că, în fond, e un proiect de lege foarte necesar. Să amintim un pic din istorie. Asemenea fonduri au apărut în lumea bună atunci când presa a început să treacă prin perioade grele, atunci când erau sub pericolul dispariţiei mai multe publicaţii. De aceea, guvernele care se îngrijesc de cetăţeni au decis să găsească posibilităţi de susţinere, pentru ca publicaţiile să nu dispară şi să nu rămână cetăţenii neinformaţi. Dacă am pune la temelia acestei legi ideea dată, adică grija statului faţă de calitatea informării cetăţenilor, atunci nu ar trebui să avem probleme cu Parlamentul. Statul nu-i oferă drepturi cetăţeanului, ci i le protejează, inclusiv dreptul la informare. De aceea, este bine să existe o astfel de lege.
Ion Bunduchi, APEL

Loc de interpretări

Mi se pare logic să fie dezvoltat punctul ce prevede că „avantajul (ajutorul de stat, n.r.) se acordă într-o manieră selectivă”. Cred că trebuie să fie enumerate nişte criterii în baza cărora se va face procesul de selectare. Această formulare lasă loc de interpretări, şi fiecare poate înţelege cum vrea. Trebuie susţinută financiar şi presa pentru persoanele de vârsta a treia, care sunt în situaţia copiilor, nu au bani îndeajuns, încât să investească în presă. Cred că trebuie să dezvoltăm şi acest segment.
Georgeta Stepanov, USM

„Noi portiţe pentru corupţie şi manipulare”

Acest proiect de lege mi se pare o deschidere de noi portiţe pentru corupţie şi manipulare. Sunt categoric împotriva acestui fond, cred că situaţia presei din Moldova nu este aşa globală şi nu este necesar un fond pentru susţinerea ei. Presa poate să existe independent şi autonom, iar cine nu poate rezista, asta-i soarta pe piaţă. Dacă riscă presa să dispară în această zonă, atunci doar din cauza internetului şi a televiziunii, şi în acest caz nu-şi are rostul acest fond.
Oleg Brega, jurnalist