Principală  —  Reporter Special  —  Abilitare   —   Prima platformă dedicată părinților copiilor…

Prima platformă dedicată părinților copiilor cu dizabilități: abilitare.md

În R. Moldova a fost lansată prima platformă online dedicată părinților copiilor cu dizabilități. Inițiativa, realizată de Asociația „Prietena Mea”, în parteneriat cu UNICEF Moldova, are scopul de a oferi informații prin materiale specializate și ghiduri practice părinților, îngrijitorilor și specialiștilor implicați în susținerea și îngrijirea copiilor cu nevoi speciale.

Momentul în care părinții primesc un diagnostic pentru copilul lor, fie că e vorba de o dizabilitate fizică, intelectuală sau de dezvoltare, le schimbă întreaga perspectivă asupra viitorului. În asemenea situații, familiile se confruntă deseori cu durere, incertitudine și multe întrebări la care nimeni nu pare să aibă răspunsul potrivit. Părinții copiilor cu dizabilități  intră, fără să vrea, într-o lume nouă, într-o lume în care trebuie să devină, dintr-odată, mult mai mult decât mamă și tată. Se fac terapeuți, se fac medici. Devin peste noapte și psihologi. Analizează și gestionează emoțiile copilului, ale fraților, ale partenerului, iar pe ale lor, adesea, le lasă în tăcere. Pot fi și avocați care trebuie să lupte pentru drepturile copilului lor. Devin scut și o sursă de iubire necondiționată care îi face să continue chiar și atunci când simt că nu mai pot. Se lovesc de birocrație, de necunoașterea serviciilor specializate, însă cea mai mare greutate este că se simt neînțeleși. Excluși. Deseori, judecați. 

Fotograf: Dumitru Șevcic

Cum a apărut abilitare.md – despre sprijin, grijă și unitate  

Procesul de creare a platformei a început odată cu realizarea unui studiu amplu, care a consultat peste 900 de părinți ai copiilor cu dizabilități, cu scopul de a identifica provocările pe care le înfruntă aceștia în viața lor de zi cu zi. Potrivit studiului, 62% din respondenți au informații și cunoștințe generale despre dizabilitate. De asemenea, 45% nu sunt siguri cum ar trebui să se comporte cu un copil ce are dizabilitate. Conform rezultatelor, femeile exprimă mai des situații de stigmatizare. „Nu mai vreau să mă întorc încă o dată la tot prin ce am trecut atunci. Tare greu mi-a fost, nu a fost nimeni care să mă ajute, să mă înțeleagă”, a declarat un părinte în cadrul studiului. Cercetarea a scos în evidență două nevoi majore: sprijinul emoțional și psihologic al părinților, dar și accesul la informații elementare despre dizabilitate.

Rezultatele acestui studiu au stat la baza dezvoltării a două inițiative: platforma online și programul de parenting.

Ministerul Educației, împreună cu UNICEF Moldova și Prietena mea, își propune să abiliteze cadrele didactice de sprijin, dezvoltând un program de parenting. Acesta va include instrumente și strategii pentru gestionarea emoțiilor, acceptarea dizabilității copiilor și promovarea drepturilor acestora. Proiectul are la bază sondaje, focus grupuri și interviuri realizate de UNICEF și AO «Prietena Mea» în 2023. Cadrele didactice nu doar vor implementa programul, ci contribuie activ la cocrearea acestuia. De-a lungul anului școlar, au fost organizate o serie de sesiuni de instruire pentru cadrele de sprijin din fiecare școală”, anunță abilitare.md.

Fotograf: Dumitru Șevcic

Creștem cu grijă o societate incluzivă, în care fiecare părinte își poate găsi sprijinul”

Platforma abilitare.md își propune să abordeze într-o serie de materiale tematice subiecte esențiale pentru părinții copiilor cu dizabilități. Printre acestea se regăsesc teme legate de gestionarea emoțiilor, atât ale copilului cu dizabilitate, cât și ale membrilor familiei, de trăirile personale, nevoia de suport psihologic, dar și de aspecte practice precum birocrația, accesarea serviciilor sociale, importanța terapiei timpurii și alegerea metodei educaționale potrivite pentru fiecare copil. De asemenea, platforma va oferi informații utile despre instituțiile de stat la care părinții se pot adresa pentru sprijin și serviciile specializate. Abordarea acestor teme este importantă, întrucât părinții au nevoie de claritate, încurajare și ghidare. În următoarele luni, subiectele de pe platformă vor fi publicate săptămânal în ediția tipărită a ZdG, dar și pe www.zdg.md

Creștem cu grijă o societate incluzivă, în care fiecare părinte își poate găsi sprijinul, iar copiii cu nevoi speciale sunt înțeleși și integrați, ocupându-și locurile de drept în procesul de dezvoltare și viața de zi cu zi”, transmite abilitare.md.

Articolul a fost dezvoltat în cadrul proiectului UNICEF Moldova „O lume incluzivă începe cu mine, cu tine, cu noi…”, implementat de AO «Prietena mea» cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale Germania, prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW).