Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   R. Moldova va plăti 7000…

R. Moldova va plăti 7000 de euro pentru 353 de saci cu ruble transnistrene

458-sefii-firmei-americaneMarţi, 11 februarie, instanţa de la Strasbourg a decis că în cazul ceţăţeanului lituanian Gintaras Ziaunys, căruia în 2001 i-au fost sechestraţi de către vameşii moldoveni 353 de saci cu ruble transnistrene pe care voia să-i transporte din regiunea transnistreană spre Statele Unite ale Americii, i-a fost încălcat dreptul asupra bunurilor. CtEDO a obligat Guvernul de la Chişinău să-i achite suma de 5000 de euro drept prejudicii morale şi 1900 de euro pentru cheltuieli de judecată. „În ce priveşte această hotărâre, ea nu este definitivă. Din prima analiză pe care am făcut-o, multe aspecte Curtea de la Strabourg nu le-a relevat, cu părere de rău”, susţine Lilian Apostol, agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO.

În anul 2000, lituanianul Gintaras Ziaunys, numismat, a semnat un contract cu compania americană Educational Coin Co., Inc., specializată în colecţionarea şi comercializarea bancnotelor, prin care urma să livreze 8,5 kg de bancnote emise de banca autoproclamatei republici transnistrene. În 2001, el a cumpărat de la banca menţionată aproximativ 13,6 milioane de ruble, puse în circulaţie în anul 1994, care ulterior au fost înlocuite cu bancnote noi în anul 2000. Asemenea bancnote nu au fost niciodată, oficial, puse în circulaţie pe teritoriul R. Moldova, nefiind recunoscute ca monede oficiale de către niciun stat din lume. Astfel, aceste bancnote circulau doar în regiunea transnistreană.

458-Gintaras-Ziaunys353 de saci cu ruble transnistrene valorau 7 mii USD

La 1 februarie 2001, Gintaras Ziaunys a încercat să treacă frontiera R. Moldova cu 353 de saci sigilaţi cu bancnote transnistrene. El a cerut permisiunea de a livra rublele în Statele Unite ale Americii, în conformitate cu contractul pe care l-a încheiat cu compania americană. Ziaunys a declarat că hârtiile din saci ar avea o valoare numismatică de 7 mii USD. Autorităţile vamale au decis atunci să păstreze sacii în depozitul său, ulterior însă sacii au fost mutaţi la sediile Inspectorarului Fiscal de Stat. Prin decizia din 23 iulie 2003 Serviciul Vamal al R.Moldova a decis să nu returneze bancnotele reclamantului, ci să le transmită fiscului.

La rândul său, cetăţeanul lituanian a iniţiat mai multe proceduri judiciare privind anularea deciziei din 23 iulie 2003, solicitând returnarea bunurilor sale. În 2005 Curtea de Apel Chişinău a admis cererea lui Gintaras Ziaunys, constatând că bancnotele respective nu au fost introduse în circulaţie generală în R. Moldova şi nu au fost schimbate vreodată în valuta oficială a ţării. Nu existau dovezi că bancnotele au fost confecţionate pentru circulaţie în R. Moldova. Atunci Gintaras Ziaunys a declarat oficial 353 de saci de bancnote pentru a fi transportate în străinătate. Mai mult de atât, se prezuma că el le-a obţinut pe cale legală, până la proba contrarie.

CSJ a respins cerinţele lituanianului

Prin decizia Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din 17 mai 2006 a fost anulată hotărârea instanţei de la apel şi adoptată o nouă hotărâre, privind respingerea cerinţelor. Instanţa a constatat că doar Banca Naţională a Moldovei are dreptul să emită bancnote şi că banca transnistreană nu are acest drept.

Tot în 2006 Ziaunys s-a plâns Curţii de la Strasbourg, invocând că i-a fost încălcat dreptul său de proprietate asupra bancnotelor. Marţi, 11 februarie 2014, CtEDO a hotărît în unanimitate că a avut loc o încălcare a articolului 1 din Protocolul nr.1 al Convenţiei europene a Drepturilor Omului, dreptul de proprietate. Şi asta pentru că nu existau dovezi că Gintaras Ziaunys intenţiona să pună în circulaţie bancnotele respective, care nu erau acceptate ca plată nicăieri în lume, decât în regiunea transnistreană. De altfel, el a avut un contract pentru transferarea bancnotelor unei companii numismatice.

Potrivit deciziei CSJ din 2006, în R. Moldova, doar BNM este în drept să emită bancnote. Astfel, bancnotele emise de alte entităţi, sunt ilegale şi nu pot fi parte a unui circuit legal. Instanţa de la Strasbourg a luat notă de argumentul Guvernului precum că emiterea şi punerea în circulaţie a bancnotelor în R. Moldova de către o altă entitate decât BNM este contrară mai multor cerinţe legale. Ea a reiterat că reclamantul nu a fost acuzat vreodată de emiterea bancnotelor şi că nu există dovezi ale tentativei de punere în circulaţie a bancnotelor respective. El a declarat oficial bancnotele autorităţilor şi a specificat explicit valoarea numismatică şi destinaţia acestora. Mai mult de atât, acel lot de bancnote era exclus din circulaţie în 2001 chiar şi în regiunea transnistreană. Corespunzător, legislaţia invocată de Curtea Supremă de Justiţie şi Guvern privind circulaţia bancnotelor nu putea servi ca bază pentru sechestrarea respectivă.

458-ruble-transnistreneZiaunys a câştigat la CtEDO – 6900 de euro

Judecătorii de la CtEDO au punctat că nicio prevedere din cele invocate de CSJ nu reglementează sechestrarea bancnotelor. Iar potrivit art. 206 Cod civil, contractul pe care Gintaras Ziaunys l-a încheiat cu compania americană putea fi invalidat respectiv, pentru lipsa unui obiect legitim, potrivit art. 219 Cod civil, efectul nulităţii contractului este ca părţile să returneze contribuţiile lor. Aceasta ar presupune returnarea bancnotelor reclamantului pentru a fi returnate băncii emitente. Chiar dacă presupunem că legea penală sau administrativă ar prevedea sechestrul bunurilor ilegale, nu au fost instituite proceduri penale sau administrative împotriva reclamantului.

În instanţa de la Strasbourg, Gintaras Ziaunys a solicitat 12,220 de euro cu titlu de prejudiciu material şi 20,000 de euro cu titlu de prejudiciu moral. Într-un final, Curtea i-a acordat 5000 de euro drept prejudiciu moral şi 1900 de euro cu titlu de prejudiciu material.

Sacii cu ruble au fost nimiciţi

Lilian Apostol, agent guvernamental al R. Moldova la CtEDO, ne-a spus că, în acest caz, poziţia principală a guvernului era că Hotărârea CSJ a fost una perfectă, motivată şi legală. Modalitatea de nimicire a acestor bunuri este reglementată în principiu de o serie de regulamente ale Inspectoratului Fiscal. Din acest motiv apare acolo şi Inspectoratul Fiscal ca ordonator, în ultimă instanţă, de nimicire a acestor bunuri. Banii au fost nimiciţi după hotărârerea definitivă a CSJ, care a validat sechestrarea, ridicarea şi nimicirea acestor bunuri.

„În ce priveşte această hotărâre, ea nu este definitivă. Din prima analiză pe care am făcut-o, multe aspecte Curtea de la Strabourg nu le-a relevat, cu părere de rău. Dar hotărârea va putea fi definitivă dacă părţile nu o contestă la Marea Cameră a CtEDO. Urmează mai întâi să o examinăm, pentru că contestarea la Marea Cameră se face în cazuri excepţionale şi sunt anumite criterii specifice. Trebuie să văd dacă a fost corect aplicată jurisprudenţa Curţii, dacă sunt anumite neclarităţi. Dar examinăm această posibilitate”, a precizat Lilian Apostol.

Ziaunys, anchetat la Vilnius pentru acţiuni similare

Ziaunys a fost anchetat penal şi în Lituania, după ce poliţia fiscală a reţinut un lot mare cu bancnote şi monede, cu o greutate de aproape şase tone. Cu câţiva ani în urmă, poliţia lituaneană a reţinut în apropiere de graniţa cu Polonia un camion care transporta monede şi bancnote din Lituania, Belarus, Rusia şi Uzbekistan, condus de doi rezidenţi din Vilnius.

În urma percheziţiilor, la domiciliul din Vilnius al lui Gintaras Ziaunys, au fost descoperite mai multe monede şi bancnote. Ziaunys a declarat, la rândul său, că a cumpărat bancnotele de la casele de schimb valutar din Letonia, Belarus, Rusia şi Uzbekistan, destinate pentru colecţionarii străini. Potrivit poliţiei, el transporta banii spre portul german din Hamburg, planificând să-i ducă în SUA. Astfel, poliţia fiscală a deschis o cauză penală pe numele lui pentru activităţi comerciale ilegale.

Site-ul oficial al „Educational Coin Co., Inc.”, companie care a încheiat mai multe contracte cu Gintaras Ziaunys, propune spre comercializare atât bancnote emise de regiunea transnistreană (transnistria fiind inclusă la categoria ţări – n.r) după anii 2000, cât şi bancnote emise de Banca Naţională a Moldovei. Astfel, trei bancnote de 10 lei MDL sunt comercializate cu 3,30 dolari USD, adică cu un dolar mai mult decât ar putea fi cumpăraţi la casele de schimb valutar după cursul oficial al BNM.