• Poliţistul a murit venind de la o înmormântare

  Poliţistul a murit venind de la o înmormântare
  de
  24 decembrie 2009 | 17:35

  Un poliţist a murit şi altul a fost rănit în urma unui accident rutier. Colaboratorii de poliţie participaseră la înmormântarea unui coleg de serviciu, iar la întoarcere au devenit chiar ei victimele unui accident. Vinovatul de această întâmplare, deocamdată, rămâne necunoscut, pentru că procurorii nu au stabilit cine conducea automobilul. Totodată, anchetatorul susţine că sunt examinate două versiuni. Una, potrivit căreia, la volan, s-ar fi aflat Lilian Andronic, ajutorul comisarului de Călăraşi. A doua versiune presupune că Gheorghe Chitoroagă, poliţistul decedat, ar fi condus automobilul. “Cel care a supravieţuit nu recunoaşte că el s-ar fi aflat la volan”, a mai menţionat anchetatorul.

  Pe traseul Ungheni-Călăraşi, la ieşirea din or. Corneşti, r. Ungheni, automobilul de serviciu VAZ11183, cu numărul de îmatriculare MAI 6113, a deraiat de pe traseu şi s-a tamponat într-o construcţie demolată. În automobil se aflau doi colaboratori de poliţie, ajutorul comisarului de Călăraşi, Lilian Andronic, şi ofiţerul operativ de sector al Secţiei de Poliţie din or. Călăraşi. Andronic s-a ales cu vătămări corporale neînsemnate, iar celălalt a decedat în urma impactului. Mai trebuie adăugat că poliţiştii se întorceau de la o înmormântare.

  Astfel, Ştefan Chitoroagă, tatăl poliţistului decedat, ne-a spus că pe data de 27 octombrie fiul său a plecat la serviciu în jurul orei 7:20. “Tot în aceeaşi zi, în jurul orei 17:00, am primit vestea că fiul meu a decedat într-un accident rutier. El se întorcea dintr-o misiune de serviciu din r. Glodeni, împreună cu Lilian Andronic”, susţine el. Totodată, Ştefan Chitoroagă solicită organelor de ordine să constate cu exactitate cine se face vinovat de accidentul respectiv. “În acea zi, ei au consumat alcool la înmormântare şi acesta este un motiv care a dus la producerea accidentului”, a mai adăugat sursa.

  Martorul: a urmat o bubuitură

  “La ora 16:45 m-am pornit să aduc vitele de la cireadă. Am deschis poarta. În acel moment, am văzut un automobil care a trecut pe lângă mine cu o viteză mare. La 50 de metri de poartă, am auzit un şuruit, în urma frânării. A urmat o bubuitură. Am mai văzut colb şi o lumină puternică”, declară unul dintre martori, Semion Lapteacru. Acesta ne-a mai spus că a fugit spre locul accidentului şi a găsit automobilul răsturnat. “Când m-am apropiat, acolo erau doi pasageri, unul mai tânăr şi altul mai în vârstă. N-am priceput că sunt poliţişti, pentru că erau îmbrăcaţi în haine de culoare neagră, fără epoleţi. Pasagerul mai în vârstă era în picioare din partea la volan şi nu putea să iasă deoarece avea lovituri la cap şi la tâmple. Cel care a decedat se afla pe picioarele celuilalt”, detaliază martorul. Se cere precizat că Gheorghe Chitoroagă era pasagerul mai tânăr.

  Martorul a strigat şi s-au apropiat mai mulţi oameni de locul unde a avut loc tamponarea. “Geamul din faţă avea crăpături. Am stricat sticla şi l-am scos pe Chitoroagă. Eu şi cu o altă persoană l-am apucat de curea şi l-am evacuat pe geamul din faţă”. Între timp, venise şi ambulanţa. “L-am aşejat pe targă şi, în timp ce medicii i-au pus picurătoare, a decedat. Când a ieşit din maşină, Andronic se afla în stare de şoc. A întrebat unde se află. Apoi medicii i-au solicitat să urce în ambulanţă. El n-a dorit. A spus că merge acasă cu o maşină de ocazie. Într-un final, a fost convins şi a acceptat ajutorul medicilor”, declară Lapteacru. Sursa citată a observat că în salonul automobilului de marcă VAZ era un colăcel – e vorba de o pomană pe care au primit-o la înmormântare.

  Andronic nu îşi aminteşte dacă se afla la volanul automobilului

  Adrian Fetcu, anchetatorul care examinează cazul, declară că sunt luate în considerare două versiuni. “Una, că a fost Andronic la volan, şi cealaltă – că Chitoroagă a condus automobilul. Cel care a supravieţuit nu recunoaşte faptul că el a fost la volan. Spune că nu îşi aduce aminte”. Fetcu a subliniat că au fost audiaţi mai mulţi martori, inclusiv Semion Lapteacru. Anchetatorul a insistat de nenumărate ori să-i spunem de unde cunoaştem că Semion Lapteacru este unul dintre martori. “Sursa aceasta de unde o aveţi? Mai concret, ce persoană v-a spus?”. Comunicăm că ZdG n-a oferit detalii la solicitarea anchetatorului. Însă acesta a ţinut să mai precizeze că declaraţia unui martor nu este detaliul cel mai important într-o anchetă. “Vă asigur că nu este cel mai important lucru declaraţia martorului. Ancheta nu este finalizată”, conchide Adrian Fetcu.

  Se cere precizat că la înmormântare au participat cinci poliţişti. Aceştia au plecat de la Călăraşi cu două automobile spre raionul Glodeni.

  Vicecomisarul pe Ordinea Publică din cadrul Comisariatului Călăraşi, Nicolae Steclari, a fost în misiunea de serviciu alături de colegii săi. Am încercat să aflăm cine s-a aflat la volanul automobilului căzut în accident. “Eu m-am deplasat la înmormântare cu un alt automobil. De la înmormântare, noi ne-am pornit cu mult timp înaintea lui Andronic”, ne-a spus Steclari. Întrebat dacă au consumat băuturi alcoolice în ziua respectivă, acesta a răspuns: categoric nu.

  Un alt poliţist, Vladimir Carp, din cadrul aceluiaşi comisariat, susţine că nu poate să ne confirme dacă colegii au consumat vin. “Nu ştiu exact dacă au consumat alcool deoarece nu i-am urmărit. Şi nu pot să vă spun cine a fost la volan pentru că m-am deplasat cu alt automobil”.

  Contactat de ZdG, Lilian Andronic n-a dorit să facă declaraţii pe marginea cazului. “Toate întrebările le adresaţi la Centrul de Presă al MAI.” Totodată, fiind întrebat dacă în ziua accidentului a consumat alcool şi dacă conducea automobilul respectiv, Andronic ne-a spus că nu face nicio declaraţie.

  Ancheta de serviciu a fost suspendată

  Pe acest caz, Direcţia Securitate Internă (DSI) a Ministerului de Interne a pornit o anchetă de serviciu, precizează comisarul de Călăraşi, Ion Procopciuc. “DSI n-a finalizat ancheta deoarece fac trimitere la urmărirea penală.” Comisarul a mai adăugat că cele două maşini au fost delegate să participe la înmormântarea unui coleg de serviciu. “Nu cunosc cine a fost la volan pentru că nu duc eu ancheta, însă Andronic lucrează în continuare la comisariat”, a menţionat Procopciuc.

  Într-o scrisoare oficială, semnată de Ion Berbinschi, şeful DSI a Ministerului de Interne, se arată că până în prezent nu a fost posibil de stabilit cu certitudine cine se afla la volanul autovehiculului respectiv. “În cadrul urmăririi penale, Procuratura r. Ungheni a dispus efectuarea expertizelor medico-legală, biologică şi autotehnică, prin care urmează să fie constatate circumstanţele accidentului rutier, precum şi persoana vinovată de comiterea acestuia.” La 24 noiembrie curent ancheta de serviciu a fost suspendată până la examinarea definitivă a cazului de către alte organe de drept.

  Iurie SANDUŢA
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

  Anul 2014, 25 septembrie. Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și-a expus indignarea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, asupra afirmațiilor făcute de către lideru…
  FOTO/ „Bătrânelul mincinos, obosit și rătăcit cu vile luxoase” Voronin versus „trădătorul și ticălosul culcat sub democrați” Dodon: replici dure și acuzări serioase între proaspeții parteneri de bloc electoral

  Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din R. Moldova anunță lansarea Maratonului de vaccinare împotriva COVID-19 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași…
  Cetățenii R. Moldova se pot vaccina împotriva COVID-19 la UMF Iași

  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza. În acest sens, reprezentanții instituției îndeamnă cetățenii moldoveni să respecte toate indicațiile autoritățilo…
  Ambasada R. Moldova în statul Israel anunță că au început relansările de rachete din Fâșia Gaza și îndeamnă moldovenii să respecte toate indicațiile autorităților israeliene: „Pregătiți geanta cu actele și lucrurile strict necesare și țineți-o la îndemână”

  Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM

  Liderul socialiștilor Igor Dodon numit anterior de Voronin „trădător” și președintele comuniștilor Vladimir Voronin, numit de Dodon anterior „bătrânel mincinos, obosit și rătăcit” au semnat documentul oficial d…
  Igor Dodon – „trădătorul” și Vladimir Voronin – „bătrânel mincinos și obosit” au semnat documentul oficial de creare a Blocului Electoral PSRM și PCRM

  Votul prin internet — o necesitate pentru Republica Moldova

  Timpurile pe care le trăim sunt foarte diferite de ce era obișnuit chiar și acum două decenii. Circa un milion de concetățeni locuiesc permanent sau temporar în afara țării, dar, în același timp, ei pot discuta…
  Votul prin internet — o necesitate pentru Republica Moldova