Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (doc) Noua casă a gheretelor…

(doc) Noua casă a gheretelor „Coffee Time”

Firma „Edera Trio”, gestionara mai multor gherete „Coffee Time”, despre care ZdG a scris că are adresa juridică în apartamentul soacrei lui Lucian Chirtoacă, fratele primarului Dorin Chirtoacă, recent, a trecut în casă nouă. Firma „s-a stabilit” într-o casă particulară, înregistrată pe numele unor persoane care oferă, contra cost, servicii de închiriere a adreselor juridice. 150 de euro ne-a cerut şi nouă proprietarul imobilului în care este înregistrată firma „Edera Trio” pentru a înregistra un SRL în imobilul respectiv. Între timp, în oraş apar tot mai multe gherete „Coffee Time”, înregistrate pe numele a două firme cu istorie şi prezent comun: „Edera Trio” şi „Unicafe”. Ambele îşi au adresa fizică în două birouri vecine, închiriate pe str. Vlaicu Pârcălab 45, acolo unde, adesea, poate fi văzut şi Lucian Chirtoacă.

La sfârşit de ianuarie 2016, ZdG scria că „Edera Trio” SRL, care a amplasat mai multe tonete „Coffee Time” în Chişinău, are adresa juridică într-un apartament din bd. Mircea cel Bătrân, care, conform datelor de la Cadastru, aparţine Emiliei Crudu, mama Tatianei Crudu-Chirtoacă, soţia lui Lucian, fratele primarului de Chişinău. În articol erau dezvăluite şi detalii dintr-un dosar penal în care acest SRL figura, împreună cu alte firme gestionate de apropiaţi ai familiei Chirtoacă, inclusiv simpatizanţi PL, sau parteneri de afaceri ai liderului formaţiunii, Mihai Ghimpu.

Cum a ajuns „Coffee Time” în casa familiei Gheceanu

La scurt timp după publicare, „Edera IMG_0113Trio” SRL şi-a schimbat, iarăşi, adresa juridică. Dacă în ianuarie 2016 trecea în apartamentul soacrei lui Lucian Chirtoacă, recent, aceasta a ajuns într-o casă particulară, construită în 2015 pe str. Petrodava (sectorul Ciocana). Proprietarii casei sunt Margarita şi Sergiu Gheceanu, care, aparent, nu au nicio legătură cu familiile Crudu-Chirtoacă și nici cu firma pe care o găzduiesc. Sergiu Gheceanu, proprietarul casei în care anunt 400şi-a schimbat adresa juridică firma „Edera Trio”, este şi el fondator al câtorva firme. Acestea, însă, nu au legături cu „Edera Trio” sau cu proprietarii ei oficiali. Explicaţia am găsit-o însă pe un site de socializare, dar şi pe cel al unei firme pe care o deţin, unde soţii Gheceanu anunţă că oferă agenţilor economici, pe lângă servicii contabile, adrese juridice (de corespondenţă). L-am sunat pe Sergiu Gheceanu, spunându-i că vrem să ne deschidem o firmă şi că avem nevoie de adresă juridică. „Da, costă 150 de euro. Plătiţi o singură dată”, ne-a spus acesta, precizând că ne poate oferi mai multe adrese la Ciocana: trei pe bd. Mircea cel Bătrân, una pe str. Igor Vieru şi una pe str. Petrodava, unde este înregistrată şi firma „Edera Trio”. La toate aceste adrese, familia Gheceanu deţine bunuri imobile.

Peste câteva zile, l-am sunat repetat pe Sergiu Gheceanu, de această dată spunându-i că suntem de la ZdG. L-am întrebat cum a ajuns firma „Edera Trio” să aibă adresa juridică în casa sa, dar şi cine este reprezentantul firmei care l-a contactat: „Nu cunosc. Puteţi nota un telefon?”, ne-a zis el, iniţial. Ulterior, însă, după ce a început să ne dicteze numărul, precizând că nu cunoaşte al cui telefon ni-l oferă, s-a oprit după doar patru cifre, 0695…, zicând că „s-o şters informaţia”. „Am vrut să vă dau numărul unui domn, dar văd că nu este. Mă scuzaţi, o zi bună!”, ne-a zis el şi a închis.

Peste câteva minute, i-am telefonat iarăşi, 560-sergiu-si-margarita-gheceanuinsistând să aflăm dacă se cunoaşte cu familia Crudu sau măcar cu proprietarii din acte ai „Edera Trio”. „Acum 10 ani, când am lucrat în alt loc, am auzit de familia Crudu, dar de care Crudu aveţi în vedere, nu cunosc. Îs mulţi Crudu”, ne-a spus Gheceanu. Despre familia Crudu nu cunosc nimic în afară de informaţia pe care mi-aţi dat-o acum”, a insistat Gheceanu. Întrebat cum, totuşi, au ajuns reprezentanţii „Edera Trio” să-şi treacă adresa firmei în casa sa, el ne-a spus că asta ţine de „chestiile sale personale” şi că nu înţelege unde vrem să ajungem. Pentru a discuta, ne-a cerut mai multe detalii despre firmă, ce-i cu ea, de ce ZdG o caută. „Pe Lucian Chirtoacă nu-l cunosc, nu cunosc situaţia firmei… Nici nu m-a interesat. A parvenit o rugăminte de la X, nu vă pot da numele, că nu i-am studiat buletinul. Nu eu am făcut actele. Eu nu cunosc nimic mai mult”, a continuat acesta.

„Coffee Time” şi două firme cu istorie comună

Am încercat să vorbim cu Aureliu Popovici, lucianvorever 400fondatorul din acte al „Edera Trio”, şi cu Anastasia Ceamian, administratoarea, din acte, a firmei, despre schimbarea adresei. Popovici nu ne-a răspuns la telefon, iar Ceamian a răspuns, când, însă, a auzit cine suntem şi ce vrem să aflăm, ne-a spus să revenim, deoarece ar fi în şedinţă. Mai târziu, inclusiv peste câteva zile, nu ne-a mai răspuns.

Între timp, pe străzile din Chişinău, continuă să apară tonete (gherete) „Coffee Time”. Deşi au exact aceleaşi caracteristici, inclusiv acelaşi logo şi nume, acestea vând cafea prin intermediul a două firme, „Edera Trio” şi „Unicafe” SRL, despre care scriam acum două luni că, alături de alte firme, inclusiv „Edera Trio”, figurează într-un dosar penal pentru evaziune fiscală. Procurorii anchetau firmele „Aldora Art”, „Anda” (firma oficială a familiei Chirtoacă), „Edera Trio”, „Unicafe” şi „Grancompol” (firma familiei Crudu), care, potrivit unor probe din dosar, erau gestionate de contabilul Dumitru Camerzan, care primea indicaţii prin Skype de la „lucianforever”, care, au stabilit procurorii, era Lucian Chirtoacă.

„Nu, nu este el proprietarul firmei”

„Unicafe” şi „Edera Trio” au amplasat bonuri 400tonete în Chişinău în baza unor dispoziţii „de excepţie” semnate de primarul Dorin Chirtoacă. Deşi mai multe dispoziţii au fost anulate de instanţa de judecată, tonetele nu au fost demontate. Dacă acum două luni scriam despre relaţiile dintre „Edera Trio” şi familiile Crudu-Chirtoacă, astăzi constatăm că şi „Unicafe”, pe lângă faptul că figurează în dosarul penal alături de „Edera Trio”, are legături cu aceasta. Astfel, aşa cum spun datele de la Camera Înregistrării de Stat, firma a fost fondată în 2012, de Vlad Magherea, care a fost, timp de doi ani, administrator al „Edera Trio”. În 2014, fondator a devenit Maxim Condratiev, iar administrator – Adrian Fornea. În 2015, SRL-ul şi-a schimbat iarăşi administratorul, fiind numit în această funcţie un alt tânăr, studentul Alexandru Bâtă. Firma are adresa juridică într-un apartament din bd. Moscova al familiei Condratiev.

Am vorbit cu Marina Condratiev, mama fondatorului din acte al SRL „Unicafe”, întrebând-o dacă firma aparţine, într-adevăr, fiului său. „Maxim e plecat… Nu, nu este el proprietar”, ne-a zis aceasta, îndemnându-ne să vorbim cu fiul său, care însă nu ne-a răspuns la apeluri. Spusele mamei „fondatorului” „Unicafe” SRL par să fie confirmate de informaţiile de pe o reţea de socializare, de unde aflăm că Maxim nu este om de afaceri, el fiind pasionat şi organizator al mai multor competiţii de dans sportiv.

Urmele lui Lucian şi birourile vecine

Acum o lună, când vorbeam cu Aunicafe si ederanastasia Ceamian, administratoarea „Edera Trio”, ea ne-a spus că adresa fizică a SRL-ului este într-un birou din str. Vlaicu Pârcălab, 45. Pentru că nu ne-a răspuns la telefon, am mers acolo, să o găsim. Un angajat care asigură paza clădirii care oferă în arendă mai multe oficii nu a putut să ne spună care birou e închiriat de „Edera Trio”. Acesta, însă, ne-a explicat cum putem găsi firma „Unicafe”. „Cei cu cafeaua sunt la etajul patru. Acolo, în stânga, sunt două uşi, una lângă alta”. Am mers acolo şi am întrebat cum putem s-o găsim pe Anastasia Ceamian, administratoarea firmei „Edera Trio”. Uşa biroului era încuiată, iar după ce am bătut în ea, ne-a deschis un tânăr. Auzind că suntem de la ZdG, el a refuzat să vorbească. Ne-a zis, însă, că este „Dumitru”, contabilul firmei, şi că nu doreşte să discute cu ZdG pentru că „nu credem în sursa dvs. de informaţii”. Probabil, cel cu care am vorbit este Dumitru Camerzan, contabilul despre care procurorii afirmau că gestionează, prin Skype, la indicaţiile lui Lucian Chirtoacă, vreo cinci SRL-uri.

La plecare, l-am întrebat pe omul de la pază dacă l-a văzut vreodată pe Lucian Chirtoacă în acea clădire. Acesta, fără a oferi şi alte detalii, ne-a spus că acesta vine deseori, seara, în birourile închiriate de „Unicafe” şi „Edera Trio”, unde am vorbit cu Dumitru.

Reprezentanţii Editurii „Universul”, care deţine clădirea din str. Vlaicu Pârcălab, 45, au precizat că cele două firme, „Unicafe” şi „Edera Trio”, închiriază două birouri alăturate la etajul patru. Lucian Chirtoacă nu a dorit să discute cu ZdG.

După articol, dosarul penal revine la Procuratura Chişinău

Între timp, dosarul penal în care erau vizate aceste firme, dar şi SRL „Anda”, care aparţine oficial familiei Chirtoacă, a revenit la Procuratura Chişinău, după doar două luni cât a fost transferat la Procuratura Centru. Acest lucru s-a întâmplat la aproape două săptămâni după apariţia în ZdG a articolului „Fraţii Chirtoacă: Afaceri de excepţie cu Primăria”, deşi, pe 21 decembrie 2015, acesta era transferat de Procuratura Chişinău la cea a sect. Centru. „Dosarul, acum aproximativ o lună, a fost retras de Procuratura Chişinău”, ne-a zis Vera Chiranda, procuror la Procuratura Centru, care a gestionat, timp de două luni, acest dosar. La Procuratura Chişinău, dosarul a fost distribuit procurorului Nicolae Zanevici.

I-am telefonat acestuia ca să aflăm care-i soarta cauzei penale. Ne-a zis că este într-o şedinţă. Şi peste câteva zile, procurorul ne-a spus că ar fi în şedinţă, evitând să discute la subiect. ZdG va monitoriza acest dosar şi va reveni cu detalii.